Rusija 2018: Glavne teme fudbal i - huliganizam!

Policiju tokom Svjetskog prvenstva čekaju pune ruke posla. Englezi će biti mete, ali i oni sami najavljuju napade.

Fudbal 10.06.2018 | 23:15
Rusija 2018: Glavne teme fudbal i - huliganizam!
Ulice Marseja 11. juna 2016. ličile su na bojno polje. Ruski huligani, očigledno sjajno fizički pripremljeni, jurili su Engleze i razbijali im glave gdje god ih primijete uoči međusobnog duela dvije reprezentacije na Evropskom prvenstvu. Bilo je brutalno!

"Bilo je to, zapravo, upozorenje Englezima šta ih čeka na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ukoliko se ne budu ponašali primjereno i u skladu sa našom tradicijom", izjavio je jedan od ruskih huligana u brojnim intervjuima koji su napravljeni tokom protekle dvije godine i objasnio zašto su baš Englezi toliko bitni.

"Oni se smatraju za začetnike huliganizma, mnoge ruske navijačke grupe osnovane su kopirajući Engleze, ali im je u Francuskoj pokazano da je njihovo vrijeme prošlo i da više nisu glavni".

Marsej je, takođe, bio i upozorenje organizatorima predstojećeg Mundijala šta bi moglo da se dogodi ukoliko mjere bezbjednosti ne budu na najvišem nivou.

Bez uvijanja, ruski huligani i ultrasi poručuju Englezima da će im biti glavne mete ukoliko se na njihovoj teritoriji budu ponašali kao što uglavnom čine na fudbalskim gostovanjima - bahato. Navodno, čak su sklopljeni paktovi sa huliganima iz drugih zemalja - opet nezvanično, u pitanju su Srbija, Poljska i Argentina - da zajedničkim snagama "vaspitavaju" Engleze.

"Kod starijih huligana bilo je pravilo 'piješ i biješ', dok su današnje generacije poput borilačkih klubova - fizički pripremljeni kao profesionalni borci", dobro je primijetio jedan britanski novinar u strahu od onoga što bi moglo da se dogodi njegovim sunarodnicima.



Šta će se događati narednih mjesec dana na ulicama Moskve, Sankt Peterburga, Rostova, Samare... Posebno Volgograda, Nižnji Novgoroda i Kalinjingrada - gdje Englezi igraju mečeve grupne faze protiv Tunisa, Paname i Belgije - to vjerovatno zna jako mali broj ljudi.

U pomenuta tri grada gdje će se Ostrvljani boriti za prolaz u drugu može se očekivati da će oni željni tuče vrebati svaku priliku za incident. Uz to, poznato je da ruskim navijačima putovanja ne predstavljaju problem, te je vjerovatno da će Englezi, pored lokalnih, biti pod prismotrom i vodećih huliganskih bandi iz Moskve (Spartak i CSKA) i Sankt Peterburga (Zenit).

Mediji na Ostrvu su još tokom Evropskog prvenstva u Francuskoj prije dvije godine počeli da pišu kako navijače iz Engleske u Rusiji čeka "pakao", urađeno je mnogo intervjua - doduše većina sagovornika bili su maskirani momci koji se izdaju za poznate huligane, što i nije lako provjerljivo - napisana su brojna upozorenja i savjeti onima koji putuju na Mundijal, a bilo je čak i prijetnji iz Engleske da su se najpoznatije huliganske grupe ujedinile i da "neće ostati dužni Rusima".

"Neće znati šta ih je snašlo", prenio je tabloid "Dejli Star" izjavu 57-godišnjeg huligana iz Midlsbroa.

"Većina nas će doći u Rusiju oko dvije sedmice prije početka turnira. Biće nas mnogo i bilo bi sumnjivo da se svi pojavimo par dana uoči početka. Već smo imali 'izvidnicu', znamo gdje su opasne zone i znamo sve što je potrebno. Sigurno se nećemo šetati u dresovima Engleske, već ćemo biti obučeni 'kežual'", dodao je.

Veliko je pitanje koliko su prijetnje i jednih i drugih zaista ozbiljne i da li stvarno ima razloga za brigu, posebno kada se ima u vidu strogoća i snaga ruske policije, brojne zabrane domaćim huliganima za prisustvovanje utakmicama, a inostranim registrovanim izgrednicima za putovanje u Rusiju, kao i propisane kazne za sve koji ne budu poštovali pravila:

- za remećenje javnog reda i mira: 15 dana zatvora
- za manji huliganski ispad: do 5 godina zatvora
- za učešće u masovnim nemirima: 8 do 15 godina zatvora
- za napad na policajca: do 10 godina zatvora
- za preprodaju ulaznica: do 18.000 evra po ulaznici.

Pored mogućih tuča, strah onih koji bi samo da se dobro zabave tokom Mundijala izaziva i rasizam koji je poprilično zastupljen na tribinama ruskih stadiona u mečevima nacionalnog prvenstva. Stoga, pored Engleza, za bezbjednost se pribojavaju i navijači Egipta, Tunisa, Saudijske Arabije, Maroka, Irana, Nigerije i Senegala, a sigurno i da nije prijatno Hrvatima zbog izražene "bratske" povezanosti ruskih i srpskih navijača...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar