Жетва: Откупне цијене још нема

Неизвјесно љето пред пољопривредницима. Жетва пшенице само што није почела, а откупне цијене нема ни у најави.

Република Српска 06.06.2018 | 19:37
Жетва: Откупне цијене још нема
Жетва на прагу, цијена ни на видику. Пољопривредници су на мукама јер млинари и прерађивачи хљебног жита још нису предложили откупну цијену пшенице.

"Цијена пшенице не може бити јефтинија од 0.34 фенинга по килограму, све остало води пољопривредне произвођаче у губитак, не знам шта ти људи мисле, докле ће се пљачкати пољопривредни произвођач", каже пољопривредник Саво Бакајлић.

Саво Бакајлић под пшеницом има засијано 20 хектара земље. И род и квалитет су, каже, на завидном нивоу, али поручује, на ниску цијену пољопривредници неће пристати.

''Уколико се не буде озбиљно приступило и не буду донесена конкретна рјешења која неће бити на штету пољопривредних произвођача, ми ћемо се организовати. Ако треба и просућемо је, али је нећемо дати у бесцијење", истиче Бакајлић.

Нада да ће цијена бити коректна ипак постоји.

"Ако је кукуруз 0.38 фенинга по килограму на тржишту, то говори да цијена пшенице треба да буде у тој висини, ако имамо подстицаје од 200 по хектару и 5 фенинга по килограму, то би требало да задовољи наше произвођаче", истиче Владимир Усорац из Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

Тачну цијену не одређују ни млинари и прерађивачи хљебног жита него – берза.

"Свако прогнозирање мјесец дана прије жетве је незахвално јер може доћи до промјена, па није пожељно обећавати неке цијене које се неће десити у самој жетви", наглашава Зоран Кос из Удружења млинара РС.

Цијена се ишчекује, али и високи приноси.

"Ове године у РС је посијано око 47 хиљада хектара пшенице, укупно под стрмим житима око 70 хиљада хектара. То су нешто веће површине него иначе. Задовољни смо и очекујемо веће приносе", рекао је помоћник министра пољопривреде Зоран Пашалић.

Семберски ратари се прибојавају ранијих децембарских најава да би откупна цијена могла бити мања.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фиктивне Исплате Ја Теби Ти Мени

06.06.2018 17:49

Која будала измисли субвенције.Само праве простор за корупцију.Ако се несто исплати онда то ради ако не онда немој и крај прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тама33

06.06.2018 18:26

Свугдје у свијету пољоприведа има подстицаје...паметњакивицу сељак производи храну.....

Name

требало би бити лако

06.06.2018 18:05

Требало би бити лако ово извести: висок принос може поднијети нижу цијену, тако да сви буду задовољни,- извозити све што се може Буџет да смањи режијску потрошњу и подстакне пољопривреду Не смијемо све шансе уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брдјанин

06.06.2018 19:24

Храна је наша нафта, некад су нас тако учили

Name

Wаллер

06.06.2018 19:56

Г дине Саво,псеница у Србији и Хр за нови род плаца се 135-137 €.Турци за насе брасно тразе ниску цијену а псеницу нико не трази из Турске.Питање је ста с рекордним,овогодисњим,родом???Нецемо имати гдје ни да је смјестимо.Помињес да це псеница бити квалитетна....то незна нико док не удју комбајни у њиве али искуства ранијих година нису била добра с квалитетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево-западно.

07.06.2018 03:01

Радници пољопривредници,имате ли ви Задруге и силосе.Узњите псемицу,смијестите је у хамбаре и изадите на слободно трзисте.У том вас нико нозе спријецит,само дрзави платите ПДВ,за то немојте обабезу од Дрзаве,узимат подстицај ако вам не одговара.Друзе у "хамбар-силос псеницу,па да видис увоза ко криминал од моцника.

Name

СРПСКИ СОКО

07.06.2018 15:05

ЦЕНЕ ПЕЦИВА ОД ДАНАС ВЕЦЕ ЗА 75% ДОДУСЕ ЦЕНА ЗА НОВО ЗИТО ЈЕ *ЦЕНА ИСПОД ЗИТА*..ДОБРО РЕЦЕ СДС/СТАНИЦ КАКВА ДРЗАВА ТАКВА ВЛАСТ,,ПОКРАДЕНЕО,,ОПЉАЦКАНО,

ОДГОВОРИТЕ