Мрачна прошлост острва Сентоса

Острво Сентоса, мјесто историјског сусрета америчког председника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна, данас је популарна туристичка дестинација у Југоисточној Азији са познатим теренима за голф и пјешчаним плажама.

Свијет 06.06.2018 | 17:35
Мрачна прошлост острва Сентоса
Острво у Сингапуру, међутим, има и своју мрачну прошлост која је мало позната, пише "Јутарњи лист".

Локација самита, заказаног за 12. јуни у девет сати по локалном времену, одабрана је из врло логичних разлога.

Острво је смјештено само пола километра од јужне обале Сингапура, острвског града-државе, гдје ће бити лакше спровести јаке мјере безбједности, које се подразумјевају за овакав састанак.

Иако данашње име острва значи мир и спокој, некада је био јапански логор за ратне заробљенике из Британије и Аустралије, након што су се савезничке снаге предале Јапанцима 1942. године.

Острво које годишње посјети 20 милиона туриста, било је и поприште масовних егзекуција сингапурских Кинеза, укључујући цивиле, који су сумњичени за антијапанске активности.

Многа су убиства извршена управо на плажи, на којој се сада налази свјетски познати голф терен Серапонг, пише лист.

Све до 1972. године острво Сентоса је било познато као Пулау Белаканг Мати, грубо преведено као острво смрти с леђа, али га је сингапурска влада преименовала прије него што је одлучила да га претвори у атрактивну туристичку дестинацију.

Мало је позната чињеница да су многе генерације Малајаца и Кинеза морале напрасно прекинути идиличан живот на острву и преселити се у градске небодере и то не властитим избором, пише "Јутарњи".

Извори блиски организацији самита тврде да је Сентоса одабрана зато што је острво са Сингапуром повезано једним мостом који се врло лако може затворити за саобраћај.

На Сентоси су свој дом изградили неки од најбогатијих људи Сингапура изградивши раскошне виле на обали које коштају до вртоглавих 29 милиона долара.

Дио острва на подручју хотела Капела гдје ће бити одржан самит, а у којем се почетна цијена собе креће око 500 долара сигнапурске власти су означиле као посебну зону безбједности у данима уочи самита.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар