Mračna prošlost ostrva Sentosa

Ostrvo Sentosa, mjesto istorijskog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una, danas je popularna turistička destinacija u Jugoistočnoj Aziji sa poznatim terenima za golf i pješčanim plažama.

Svijet 06.06.2018 | 17:35
Mračna prošlost ostrva Sentosa
Ostrvo u Singapuru, međutim, ima i svoju mračnu prošlost koja je malo poznata, piše "Jutarnji list".

Lokacija samita, zakazanog za 12. juni u devet sati po lokalnom vremenu, odabrana je iz vrlo logičnih razloga.

Ostrvo je smješteno samo pola kilometra od južne obale Singapura, ostrvskog grada-države, gdje će biti lakše sprovesti jake mjere bezbjednosti, koje se podrazumjevaju za ovakav sastanak.

Iako današnje ime ostrva znači mir i spokoj, nekada je bio japanski logor za ratne zarobljenike iz Britanije i Australije, nakon što su se savezničke snage predale Japancima 1942. godine.

Ostrvo koje godišnje posjeti 20 miliona turista, bilo je i poprište masovnih egzekucija singapurskih Kineza, uključujući civile, koji su sumnjičeni za antijapanske aktivnosti.

Mnoga su ubistva izvršena upravo na plaži, na kojoj se sada nalazi svjetski poznati golf teren Serapong, piše list.

Sve do 1972. godine ostrvo Sentosa je bilo poznato kao Pulau Belakang Mati, grubo prevedeno kao ostrvo smrti s leđa, ali ga je singapurska vlada preimenovala prije nego što je odlučila da ga pretvori u atraktivnu turističku destinaciju.

Malo je poznata činjenica da su mnoge generacije Malajaca i Kineza morale naprasno prekinuti idiličan život na ostrvu i preseliti se u gradske nebodere i to ne vlastitim izborom, piše "Jutarnji".

Izvori bliski organizaciji samita tvrde da je Sentosa odabrana zato što je ostrvo sa Singapurom povezano jednim mostom koji se vrlo lako može zatvoriti za saobraćaj.

Na Sentosi su svoj dom izgradili neki od najbogatijih ljudi Singapura izgradivši raskošne vile na obali koje koštaju do vrtoglavih 29 miliona dolara.

Dio ostrva na području hotela Kapela gdje će biti održan samit, a u kojem se početna cijena sobe kreće oko 500 dolara signapurske vlasti su označile kao posebnu zonu bezbjednosti u danima uoči samita.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar