Прича: Нестаје пред нашим очима...

Астон Вила на рубу банкрота и администрације, кинески власник тражи излаз, сви најбољи играчи су на продају. . .

Фудбал 08.06.2018 | 23:15
Прича: Нестаје пред нашим очима...
Пред великом Астон Вилом је вероватно најважнија недеља у 144-годишњој историји постојања овог клуба. Њен власник, кинески бизнисмен Тони Сја, бори се свим снагама да спречи да великан из Бирмингема банкротира и доспе у руке администратора.

Огромне инвестиције у плате фудбалера и више од 80.000.000 евра утрошених на трансфере у претходне две сезоне, нису резултирале на крају и пласманом у Премијер лигу. Коцкање се није исплатило, Вила је остала ван домашаја 200.000.000 евра од ТВ права, којима би покрпила расходе, па су повређена правила финансијског фер-плеја, самим тим и угрожен опстанак клуба. Одлазак у администрацију је реалан исход.

Британксом Скај Спортсу је речено да клуб и даље није на продају и да су финансијски проблеми резултат проблема које власник има са протоком новца у Кини.

Међутим, према информацијама оданде, Тони Сја је одмах после пораза у финалу баража од Фулама (1:0) отпутовао у домовину како би пронашао нове инвеститоре са којима би поделио терет финансирања клуба, а којима би касније и продао клуб за праву цену, како би покрио све трошкове.

Чланови извршног одбора Астон Виле вечерас би требало да се састану и размотре решавање финансијске кризе, али и продискутују како да пронађу хитно 2.200.000 евра како би платили порез и спречили да због њега банкротирају. Већа брига је, међутим, плаћање серије рачуна који доспевају 23. јуна, укључујући и плате фудбалера, стручног штаба и запослених које износе око 9.100.000 евра.  

Без обзира што је клупски мото Астон Виле "Спремни", мало ко је очекивао да ће коцкање власника из Кине за само две године довести некадашњег шампиона Европе из 1982. на ивицу банкрота. Извори из клуба откривају да руководство већ недељама покушава да пронађе праве саветнике како би се пребродила криза, а у причу се умешао и некадашњи извршни директор Челсија Тревор Бирч, иначе експерт за ова питања.

Питање које мори навијаче Астон Виле је да ли амбициозни председник из Кине има капацитета и новца да насатави да финансира клуб који га, према проценама стручњака, месечно кошта око 7.000.000 евра. Након што је отерао извршног дирктора Кита Вејнса који је свакодневно давао лажне извештаје, Тони Сја је сам преузео свакодневно руковођење Вилом, иако је у Пекингу са својим најближим сарадникомРонгтијан Хоом.

Пре него што су Вилини проблеми са порезом били регистровани знало се да ће, у случају останка у Чемпионшипу, овај клуб морати да се одрекне својих најплаћенијих звезда како би испоштовао правила и обавезе из прописа о финансијском фер-плеју. Ови проблеми покренуће продају најбољих фудбалера, а први је млади репрезентативац Енглеске Џек Грилиш.

У последње три године, Астон Вила је потрошила релативно огромне суме новца за фудбалере као што су Рос Мекормак (13.500.000 евра), Жонатан Кођија (12.500.000 евра) и Скот Хоган (10.200.000 евра). До данас, више од 17.000 навијача Астон Виле је купило сезонске карте за сезону 2018/19. у Чемпионшипу. Међутим, највећи страх сада је да би Вила могла следећу сезону да започне у администрацији са 12 бодова мање.

После пораза у финалу баража од Фулама, власник Тони Сја обратио се јавности отвореним писмом и поручио да долази време промена.

"Навијач сам Астон Виле, али сам и бизнисмен. Под тренутним условима, мислим да је клубу потребно да размотри другачији приступ од овога који је важио у протекле две године, али и у претходних десет. Потребан нам је одржив и солвентан фудбалски клуб. Поприлично смо инвестирали у Астон Вилу претходних сезона, па пораз у финалу баража значи и да морамо доста тога да мењамо", поручио је Тони Сја.

Да ли ће Кинез успети да сачува овај историјски вредан клуб, видећемо. Многи британски великани знали су да потону претходних сезона, као Лидс или Глазгов Ренџерс, али су се на крају вратили. Тако ће бити и са Вилом, уколико не успе да избегне црну судбину.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар