Priča: Nestaje pred našim očima...

Aston Vila na rubu bankrota i administracije, kineski vlasnik traži izlaz, svi najbolji igrači su na prodaju. . .

Fudbal 08.06.2018 | 23:15
Priča: Nestaje pred našim očima...
Pred velikom Aston Vilom je verovatno najvažnija nedelja u 144-godišnjoj istoriji postojanja ovog kluba. Njen vlasnik, kineski biznismen Toni Sja, bori se svim snagama da spreči da velikan iz Birmingema bankrotira i dospe u ruke administratora.

Ogromne investicije u plate fudbalera i više od 80.000.000 evra utrošenih na transfere u prethodne dve sezone, nisu rezultirale na kraju i plasmanom u Premijer ligu. Kockanje se nije isplatilo, Vila je ostala van domašaja 200.000.000 evra od TV prava, kojima bi pokrpila rashode, pa su povređena pravila finansijskog fer-pleja, samim tim i ugrožen opstanak kluba. Odlazak u administraciju je realan ishod.

Britanksom Skaj Sportsu je rečeno da klub i dalje nije na prodaju i da su finansijski problemi rezultat problema koje vlasnik ima sa protokom novca u Kini.

Međutim, prema informacijama odande, Toni Sja je odmah posle poraza u finalu baraža od Fulama (1:0) otputovao u domovinu kako bi pronašao nove investitore sa kojima bi podelio teret finansiranja kluba, a kojima bi kasnije i prodao klub za pravu cenu, kako bi pokrio sve troškove.

Članovi izvršnog odbora Aston Vile večeras bi trebalo da se sastanu i razmotre rešavanje finansijske krize, ali i prodiskutuju kako da pronađu hitno 2.200.000 evra kako bi platili porez i sprečili da zbog njega bankrotiraju. Veća briga je, međutim, plaćanje serije računa koji dospevaju 23. juna, uključujući i plate fudbalera, stručnog štaba i zaposlenih koje iznose oko 9.100.000 evra.  

Bez obzira što je klupski moto Aston Vile "Spremni", malo ko je očekivao da će kockanje vlasnika iz Kine za samo dve godine dovesti nekadašnjeg šampiona Evrope iz 1982. na ivicu bankrota. Izvori iz kluba otkrivaju da rukovodstvo već nedeljama pokušava da pronađe prave savetnike kako bi se prebrodila kriza, a u priču se umešao i nekadašnji izvršni direktor Čelsija Trevor Birč, inače ekspert za ova pitanja.

Pitanje koje mori navijače Aston Vile je da li ambiciozni predsednik iz Kine ima kapaciteta i novca da nasatavi da finansira klub koji ga, prema procenama stručnjaka, mesečno košta oko 7.000.000 evra. Nakon što je oterao izvršnog dirktora Kita Vejnsa koji je svakodnevno davao lažne izveštaje, Toni Sja je sam preuzeo svakodnevno rukovođenje Vilom, iako je u Pekingu sa svojim najbližim saradnikomRongtijan Hoom.

Pre nego što su Vilini problemi sa porezom bili registrovani znalo se da će, u slučaju ostanka u Čempionšipu, ovaj klub morati da se odrekne svojih najplaćenijih zvezda kako bi ispoštovao pravila i obaveze iz propisa o finansijskom fer-pleju. Ovi problemi pokrenuće prodaju najboljih fudbalera, a prvi je mladi reprezentativac Engleske Džek Griliš.

U poslednje tri godine, Aston Vila je potrošila relativno ogromne sume novca za fudbalere kao što su Ros Mekormak (13.500.000 evra), Žonatan Kođija (12.500.000 evra) i Skot Hogan (10.200.000 evra). Do danas, više od 17.000 navijača Aston Vile je kupilo sezonske karte za sezonu 2018/19. u Čempionšipu. Međutim, najveći strah sada je da bi Vila mogla sledeću sezonu da započne u administraciji sa 12 bodova manje.

Posle poraza u finalu baraža od Fulama, vlasnik Toni Sja obratio se javnosti otvorenim pismom i poručio da dolazi vreme promena.

"Navijač sam Aston Vile, ali sam i biznismen. Pod trenutnim uslovima, mislim da je klubu potrebno da razmotri drugačiji pristup od ovoga koji je važio u protekle dve godine, ali i u prethodnih deset. Potreban nam je održiv i solventan fudbalski klub. Poprilično smo investirali u Aston Vilu prethodnih sezona, pa poraz u finalu baraža znači i da moramo dosta toga da menjamo", poručio je Toni Sja.

Da li će Kinez uspeti da sačuva ovaj istorijski vredan klub, videćemo. Mnogi britanski velikani znali su da potonu prethodnih sezona, kao Lids ili Glazgov Rendžers, ali su se na kraju vratili. Tako će biti i sa Vilom, ukoliko ne uspe da izbegne crnu sudbinu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar