"Нема изручења држављана БиХ, па ни Мамића!"

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић коментарисао је случај Здравка Мамића који се налази у на територији БиХ, у Међугорју, а којем је Жупанијски суд у Осијеку изрекао неправомоћну казну у трајању од шест и по година.

Фудбал 06.06.2018 | 19:00
"Нема изручења држављана БиХ, па ни Мамића!"
Медији у Хрватској су наводили да је Мамић побјегао у БиХ уочи саме пресуде, а сам је истакао да осим хрватског посједује и бх. држављанство.

"Уставом БиХ је прописано, не можемо испоручити свог држављанина. То не значи да је крај његове одговорности. Ако, примјера ради, буде пресуђен на 10 година, Хрватска доставља своју пресуду БиХ и БиХ може извршити пресуду", навео је Мектић прије изицања пресуде Мамићу, пренио је "Н1".

ШОК НА "МАКСИМИРУ"

Управа ГНК Динамо је након пресуде актуалном савјетнику клуба Здравку и бившем тренеру Динама Зорану Мамићу те Дамиру Врбановићу послала саопштење у којем се наводи да су пресудом шокирани те како вјерују да ће више правосудне хрватске и европске инстанце пресуде поништити, пренијела је агенција "Анадолија".

"Шокирани смо данашњом одлуком Жупанијског суда у Осијеку којом су неправомоћном пресудом на затворске казне осуђени наши садашњи и бивши радници Здравко Мамић, Зоран Мамић и Дамир Врбановић", саопштено је из загребачког клуба.

"Огорчени смо чињеницом да је судско вијеће подлегло притисцима и донијело пресуду која се не темељи на проведеним доказима и утврђеном меритуму ствари, него је очигледно посљедица материјалних и процесних грешака, који нису забиљежени у досадашњој судској пракси, при чему су од самог почетка учесници овог судског поступка били изложени медијској хистерији, у којој су прекршени неки од основних и темељних постулата владавине права - пресумпција невиности, према којој је свако невин док му правомоћном судском пресудом није утврђено другачије".

Из управе клуба са "Максимира" поручују да вјерују у невиност својих колега те како им дају пуну подршку у њиховој даљњој правосудној борби те како се надају да ће више судске и правосудне инстанце Републике Хрватске па и Европске уније у жалбеном поступку уважити аргументе и "непобитне чињенице које говоре у прилог томе да ово није било правично суђење" те да ће бити правилно и законито уважени материјални докази који говоре о томе да њихове колеге нису прекршиле закон.

Поручено је како ће сва руководећа тијела и запосленици ГНК Динамо наставити радити на "још бољем и квалитетнијем Динаму, који ће и у идућој сезони бити спортски успјешан и финансијски стабилан".

Бивши челник и садашњи савјетник Динама Здравко Мамић, његов брат Зоран, бивши Динамов директор Дамир Врбановић и порезник Милан Пернар у сриједу су неправомоћном пресудом осјечког Жупанијског суда проглашени кривим за Ускокове оптужбе о извлачењу око 116 милиона куна из тога клуба те наношење штете државном буџету од 12,2 милиона куна те их је осудио на затворске казне, при чему је Здравко Мамић добио шест и по година.

Пернар је осуђен на четири године и два мјесеца, Зоран Мамић на четири године и 11 мјесеци, а Врбановић на три године.

Због сумње у давање лажног исказа, тужитељство је подигнуло оптужницу против капитена хрватске репрезентације и играча Реал Мадрида Луке Модрића те покренуло истрагу против репрезентативца и играча Ливерпула Дејана Ловрена те Модрићеве таште Весне Јураић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар