Правосуђе мора бити независно

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић у разговору са Алфредом Контеом, савјетником посланика у Представничком дому Парламента Италије Паоле Северино, истакао је да важну улогу у борби против корупције има и правосуђе, које треба да јача улогу и буде независно.

Босна и Херцеговина 05.06.2018 | 23:25
Правосуђе мора бити независно
Босић се захвалио на подршци коју институције Републике Италије дају БиХ у борби против корупције и организованог криминала.

Према ријечима предсједавајућег ПД ПСБИХ, питање борбе против корупције питање је које се треба рјешавати пропорционално са другим питањима, односно треба се што је више могуће држати под контролом.

"Уколико се то не чини онда оно може обухватити цијело друштво и државу и стога треба успоставити процедуре како би се постигла ефикаснија борба против корупције", казао је Босич, наводећи да важну улогу у борби против корупције има и правосуђе, што значи да и оно треба јачати своју улогу и бити што независније у рјешавању овог проблема.

Састанку је присуствовао и замјеник предсједавајућег Шефик Дћаферовић, који је нагласио да борба против корупције један од важнијих проблема са којима се сусреће БиХ.

Саговорници су размијенили мишљења и о важећем закону о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те закључили да је потребно урадити измјене постојећег законског рјешења јер, како је речено, у важећем законским пропису примјетан је утјецај политике чиме је начињена велика штета првенствено друштву у цјелини.

С тим у вези, наглашено је данас, треба тежити постизању договора око рјешења овог питања  и вратити се бар рјешењима која су постојала прије важећих измјена и допуна .акона.

Конте је упознат да су измјене овог закона тренутно у процедури у Савјету министара БиХ, те да се чланови Колегија Представничког дома ПСБиХ надају да би он до октобра могао бити у парламентарној процедури.

Савјетник у кабинету посланице у Представничком дому Парламента Републике Италије Паоле Северино истакао је да су парламенти спона са надлежним агенцијама у борби против корупције и организованог криминала. Зато, рекао је Конти, потребно је што је прије могуће извршити измјене и допуне закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, што би допринијело јачању антикорупцијских елемената. 

Предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Младен Босић учествовао је данас у раду конференције  која је организована у Сарајеву на тему "Улога парламената и тијела власти у борби против корупције у БиХ", коју је организована у оквиру ванбуџетског пројекта који финансира влада Италије кроз Сталну мисију Италије при ОЕБС-у.



(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

правосуђе

06.06.2018 05:32

Правосуђе мора бити , не само независно, него и некорумпирано ! Не зна се који је , од ова два проблема, већи у правосуђу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

06.06.2018 07:38

А од чега да живимо?

Name

ре

06.06.2018 19:24

Како це бити независно кад је све судије и тузиоце поставила СЕКТА а онда ови бирају бајиног криминалца, М.Тегелтију у ВСТВ.

Name

Шором шајке

06.06.2018 05:47

И врапцу на грани је јасно да правосуђе треба да буде независно,али то у овој је..ној земљи нећемо лако дочекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лом

06.06.2018 06:21

То се у БиХ никад неце догодити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

06.06.2018 06:47

Правосудје и медецина најкурумпираније наравно после политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Став

08.06.2018 05:06

ММФ већ тражи оснивање Специјалног суда против корупције.У Украјини су успјели то направити и овдје ће сигурно.

ОДГОВОРИТЕ