САД траже више борбених снага

Сједињене Државе врше притисак на европске савезнике да обезбиједе више борбено спремних бродова, авиона и батаљона, наводе званичници, што је најновији потез да би НАТО задржао постојећи ниво војног одвраћања Русије, јавља "Ројтерс".

Свијет 05.06.2018 | 22:17
САД траже више борбених снага
Амерички министар одбране Џејмс Матис покушаће да придобије широку подршку у Бриселу за тај план у четвртак, када ће се састати министри одбране земаља чланица НАТО. Како су званичници САД и НАТО рекли за Ројтерс, тиме ће он "припремити терен" да би на самиту у јулу добио одобрење од лидера у Алијанси.

Овај план захтијева да НАТО има 30 копнених батаљона, 30 борбених ваздушних ескадрила и 30 морнаричких бродова као што су разарачи, спремних да се у року од 30 дана од када буде издато такво наређење распореде.

Ово представља изазов за владе европских држава које је амерички предсједник Доналд Трамп исмијао због смањења војних трошкова након Хладног рата, а како би се разријешио дугогодишњи проблем са авионима и хеликоптерима којима недостају дијелови.

"Имамо супарника (Русију) који може брзо да се креће преко Балтика и Пољске у копненом нападу", рекао је неименовани високи дипломата НАТО који је упућен у планове САД, додајући: "Немамо тај луксуз да се мобилишемо мјесецима."

Ратне игре

Како су званичници Запада казали, на прошлогодишњим "Ратним играма" Русије учествовало је 100.000 војника и то је, такође, изазвало забринутост да би могло да дође до случајних сукоба изазваних таквим вјежбама или било каквим препадима у балтичким регионима у којима се говори руски језик.

Извор: Новости.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Анониман

05.06.2018 21:10

Пси рата. Зељни крви. Надам се даце америка доцекат судбину сирије, највеце зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста има Нема ниста

05.06.2018 22:24

Просло је вријеме када су Руси гинули.Цитирацу графит који је неко написао на сатани(нуклеарна ракета далеког домета јаца 500 пута од оне бацене на Хиросиму)који гласи "после мене тисина".Имају дугмад коју треба само притиснути и непријатеља нема.Какав копнени напад преко Пољске.Смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мир мир а мира нема

06.06.2018 01:08

Замисли да нема држава. Није тешко да то учиниш. Нема ничега за што би убијао или умирао. Јохн Леннон.

ОДГОВОРИТЕ