SAD traže više borbenih snaga

Sjedinjene Države vrše pritisak na evropske saveznike da obezbijede više borbeno spremnih brodova, aviona i bataljona, navode zvaničnici, što je najnoviji potez da bi NATO zadržao postojeći nivo vojnog odvraćanja Rusije, javlja "Rojters".

Svijet 05.06.2018 | 22:17
SAD traže više borbenih snaga
Američki ministar odbrane Džejms Matis pokušaće da pridobije široku podršku u Briselu za taj plan u četvrtak, kada će se sastati ministri odbrane zemalja članica NATO. Kako su zvaničnici SAD i NATO rekli za Rojters, time će on "pripremiti teren" da bi na samitu u julu dobio odobrenje od lidera u Alijansi.

Ovaj plan zahtijeva da NATO ima 30 kopnenih bataljona, 30 borbenih vazdušnih eskadrila i 30 mornaričkih brodova kao što su razarači, spremnih da se u roku od 30 dana od kada bude izdato takvo naređenje rasporede.

Ovo predstavlja izazov za vlade evropskih država koje je američki predsjednik Donald Tramp ismijao zbog smanjenja vojnih troškova nakon Hladnog rata, a kako bi se razriješio dugogodišnji problem sa avionima i helikopterima kojima nedostaju dijelovi.

"Imamo suparnika (Rusiju) koji može brzo da se kreće preko Baltika i Poljske u kopnenom napadu", rekao je neimenovani visoki diplomata NATO koji je upućen u planove SAD, dodajući: "Nemamo taj luksuz da se mobilišemo mjesecima."

Ratne igre

Kako su zvaničnici Zapada kazali, na prošlogodišnjim "Ratnim igrama" Rusije učestvovalo je 100.000 vojnika i to je, takođe, izazvalo zabrinutost da bi moglo da dođe do slučajnih sukoba izazvanih takvim vježbama ili bilo kakvim prepadima u baltičkim regionima u kojima se govori ruski jezik.

Izvor: Novosti.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Anoniman

05.06.2018 21:10

Psi rata. Zeljni krvi. Nadam se dace amerika docekat sudbinu sirije, najvece zlo.

ODGOVORITE
Name

Sta ima Nema nista

05.06.2018 22:24

Proslo je vrijeme kada su Rusi ginuli.Citiracu grafit koji je neko napisao na satani(nuklearna raketa dalekog dometa jaca 500 puta od one bacene na Hirosimu)koji glasi "posle mene tisina".Imaju dugmad koju treba samo pritisnuti i neprijatelja nema.Kakav kopneni napad preko Poljske.Smijesno.

ODGOVORITE
Name

mir mir a mira nema

06.06.2018 01:08

Zamisli da nema država. Nije teško da to učiniš. Nema ničega za što bi ubijao ili umirao. John Lennon.

ODGOVORITE