Путин: Санкције нанијеле штету

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас у Бечу да су санкције уведене Москви нанијеле штету обема странама, "посебно онима који су их иницирали", док је предсједник Аустрије Александер ван дер Белен поручио да без Русије нема мира и рјешења проблема у Европи и свијету.

Свијет 05.06.2018 | 19:04
Путин: Санкције нанијеле штету
На заједничкој конференцији за штампу, Путин је објаснио да све политички мотивисане рестрикције и протекционизам не доносе коначна рјешења, а наносе штету свим странама.

Он је додао да је Русија била суочена са тешкоћама због санкција, међутим, успјела је да их превазиђе, па је не само вратила, већ и ојачала макроекономску стабилност.

"Осигурали смо минималну инфлацију, минималну стопу незапослености од мање од 5,5 одсто. Резерве злата се кумулирају, а трговински биланс је позитиван и имамо стабилан привредни раст", рекао је Путин.

Он је истакао да су сви заинтересовани да се укину санкције, не само Русија, већ и ЕУ.

Такође је негирао да постоји проблем вјеродостојности Русије, како критичари тврде.

"То је проблем који праве они који желе да то тако изгледа. Ми смо спремни за сарадњу. Са ЕУ смо до скоро имали низ механизама и инструмената за сарадњу. У области економије смо имали дијалог, који је данас замрзнут. Ми смо отворени за сарадњу и она ће бити обновљена корак по корак. Води се дијалог с Бриселом о низу питања и мишљења сам да се он води конструктивно, иако није увијек једноставан", нагласио је он.

Путин је рекао да постоји заинтересованост и "европских пријатеља" за обнову ранијег формата сарадње.

Предсједник Аустрије подвукао је да је велики дио Русије јасно дио Европе и да се не ради о земљи која је ван нашег континента.

"Знамо да је мир у цијелој Европи могућ само уз Русију. Низ регионалних и глобалних проблема могу се ријешити само уз укључење Русије", подвукао је Ван дер Белен.

Он је подсјетио да ће Аустрија од 1. јула преузети предсједавање ЕУ и нагласио да Беч увијек покушава и да ће то радити и у будућности, да даје допринос смањењу тензија.

Истовремено је поручио да ће Аустрија у спољној политици дјеловати јединствено са ЕУ, али и додао да је дијалог са Русијом од огромног значаја не само за Аустрију већ и ЕУ.

Казао је да не види проблем вјеродостојности Русије и указао на одличне односе које имају две земље и то тардиционално.

Он је указао да је Русија важно трзиште за Аустрију, да су аустријске компаније у ту земљу инвестирале седам милијарди евра, а да су руске инвестиције у Аустрију три до четири пута веће.

Подсјетио је на 50-ту годишњицу споразума о испоруци гаса из Русије између Гаспрома и ОМВ-а истакавши да је та сарадња одлично функционисала.

На констатацију новинара да постоји критика да је Европа сувише овисна од руског гаса Ван дер Белен је одговорио да таква критика долази из САД, те да је амерички течни гас три пута скупљи, због чега ће Европа наставити да се снабдијева гасом из Русије.

Ван дер Белен је указао да га његова породична историја веже за Русију, да су његови родитељи комуницирали на руском и да је он одрастао уз руску литературу, те да двије земље имају вишевековне добре односе.

Рекао је да је са предсједником Русије договорио јачање односа кроз директне контакте људи, и да је усаглашено успостављање платформе за дијалог цивилног друштва, који ће почети скупом у Сочију на којем ће Аустрију предтсављати шефица дипломатије Карин Кнајсел.

Путин се заложио за даље продубљење односа две земље, додајући да је трговинска размјена прошле године повећана за чак 40 одсто.

Та сарадња, како је истакао, не заснива се само на енергетском сектору, иако је Русија у 50 година постојања споразума о испоруци гаса, Аустрији испоручила 200 милијарди кубних метара гаса.

"Аустрија је тим споразумом постала једно од најважнијих чворишта за транспорт гаса ка западној Европи и има важну улогу у снабдијевању цијеле Европе", нагласио је Путин.

Он је изразио задовољство што Аустрија подржава руске планове за проширење безбједности испоруке гаса, као што је пројекат изградње Сјеверног тока 2.

Подсетио је да је Русија инвестирала до сада у Аустрију 25 милијарди долара, и да је тиме други највећи страни инвеститор послије Њемачке.

Оба предсједника изразила су задовољство радом комисије историчара, која даје допринос независном сагледавању заједничке прошлости и спречава да тешка времена представљају терет по односе.

Путин је свог аустријског колегу позвао да дође у посјету Русији и изразио увјерење да ће разговори у Бечу допринијети даљем развоју односа двије земље.

Извор: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Курјак

05.06.2018 17:29

Доцекан је уз највеце поцасти.Европа западна па и цијела без Русије немозе напријед.Метропола Бец без гаса је немогуц и такодје остли увозници.Укупан систем гријања воде је на Руски гас.Логицно да пресједник Аустрије то подрзава сто је за похвалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре куријак

05.06.2018 21:51

Бец користи 30 % Руског гаса.

Name

РУСКИ АНАЛИТИЧАР

05.06.2018 17:38

А тек што нас је син оног бахатог лопова из Бакинаца са оним фалш јабукама навукао као санску козу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕПРИЈАТЕЉИ СА СВИХ СТРАНА

05.06.2018 17:39

Бацуска лупа Русија стење под санкцијама,оно не таласај а сто се тице оних који су увели санкције,за сад је све нормално стандард градзана али свих расте,смири се бацуска и олабави Нема Русија ни економских а ни војних капациета као САД и ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

05.06.2018 18:03

Путин у посјети Аустрији. Разговараће са Курцем о укидању санкција Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2018 18:46

На ста су спали кад Курца мора да моли да укине Санкције...

Name

xx

05.06.2018 19:31

Где ви видите санкције? Главни ресурси се и даље размењују. Како је размена могла порасти за 40% ако су санкције толико на снази?

Name

ЗА ЈОХАНА ФОН ГРАФА

05.06.2018 21:01

Није јавност упозната са гостопримством Јохана фон Графа власника Аустријске праонице новца Новоматиц Адмирал,јел се реванширао Путину? Јохан фон Граф кад је ишао код Путина,због посла,у Русију чим је његов авион прешао у Руски ваздушни простор добио је пратњу Руских МИГова ловаца,а сад не знамо како је Јохан фон Граф дочекао Путина? Јесу ли га пратили ловци или је само ових 800 падура било у игри? И не знамо да ли ће водити Путина на пецање? Путин је његова водио на Сибир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2018 05:59

Јел то онај Јохан фон Граф што командује Јови Радукићу и Зорану Тегелтији?

Name

ре фон Граф

06.06.2018 06:01

Од Графа је Милорад Додик добио 2 милиона еура у кешу 2007 како би Новоматиц Адмирал могао прати новац преко Републике нам Српске!