Putin: Sankcije nanijele štetu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u Beču da su sankcije uvedene Moskvi nanijele štetu obema stranama, "posebno onima koji su ih inicirali", dok je predsjednik Austrije Aleksander van der Belen poručio da bez Rusije nema mira i rješenja problema u Evropi i svijetu.

Svijet 05.06.2018 | 19:04
Putin: Sankcije nanijele štetu
Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Putin je objasnio da sve politički motivisane restrikcije i protekcionizam ne donose konačna rješenja, a nanose štetu svim stranama.

On je dodao da je Rusija bila suočena sa teškoćama zbog sankcija, međutim, uspjela je da ih prevaziđe, pa je ne samo vratila, već i ojačala makroekonomsku stabilnost.

"Osigurali smo minimalnu inflaciju, minimalnu stopu nezaposlenosti od manje od 5,5 odsto. Rezerve zlata se kumuliraju, a trgovinski bilans je pozitivan i imamo stabilan privredni rast", rekao je Putin.

On je istakao da su svi zainteresovani da se ukinu sankcije, ne samo Rusija, već i EU.

Takođe je negirao da postoji problem vjerodostojnosti Rusije, kako kritičari tvrde.

"To je problem koji prave oni koji žele da to tako izgleda. Mi smo spremni za saradnju. Sa EU smo do skoro imali niz mehanizama i instrumenata za saradnju. U oblasti ekonomije smo imali dijalog, koji je danas zamrznut. Mi smo otvoreni za saradnju i ona će biti obnovljena korak po korak. Vodi se dijalog s Briselom o nizu pitanja i mišljenja sam da se on vodi konstruktivno, iako nije uvijek jednostavan", naglasio je on.

Putin je rekao da postoji zainteresovanost i "evropskih prijatelja" za obnovu ranijeg formata saradnje.

Predsjednik Austrije podvukao je da je veliki dio Rusije jasno dio Evrope i da se ne radi o zemlji koja je van našeg kontinenta.

"Znamo da je mir u cijeloj Evropi moguć samo uz Rusiju. Niz regionalnih i globalnih problema mogu se riješiti samo uz uključenje Rusije", podvukao je Van der Belen.

On je podsjetio da će Austrija od 1. jula preuzeti predsjedavanje EU i naglasio da Beč uvijek pokušava i da će to raditi i u budućnosti, da daje doprinos smanjenju tenzija.

Istovremeno je poručio da će Austrija u spoljnoj politici djelovati jedinstveno sa EU, ali i dodao da je dijalog sa Rusijom od ogromnog značaja ne samo za Austriju već i EU.

Kazao je da ne vidi problem vjerodostojnosti Rusije i ukazao na odlične odnose koje imaju dve zemlje i to tardicionalno.

On je ukazao da je Rusija važno trzište za Austriju, da su austrijske kompanije u tu zemlju investirale sedam milijardi evra, a da su ruske investicije u Austriju tri do četiri puta veće.

Podsjetio je na 50-tu godišnjicu sporazuma o isporuci gasa iz Rusije između Gasproma i OMV-a istakavši da je ta saradnja odlično funkcionisala.

Na konstataciju novinara da postoji kritika da je Evropa suviše ovisna od ruskog gasa Van der Belen je odgovorio da takva kritika dolazi iz SAD, te da je američki tečni gas tri puta skuplji, zbog čega će Evropa nastaviti da se snabdijeva gasom iz Rusije.

Van der Belen je ukazao da ga njegova porodična istorija veže za Rusiju, da su njegovi roditelji komunicirali na ruskom i da je on odrastao uz rusku literaturu, te da dvije zemlje imaju viševekovne dobre odnose.

Rekao je da je sa predsjednikom Rusije dogovorio jačanje odnosa kroz direktne kontakte ljudi, i da je usaglašeno uspostavljanje platforme za dijalog civilnog društva, koji će početi skupom u Sočiju na kojem će Austriju predtsavljati šefica diplomatije Karin Knajsel.

Putin se založio za dalje produbljenje odnosa dve zemlje, dodajući da je trgovinska razmjena prošle godine povećana za čak 40 odsto.

Ta saradnja, kako je istakao, ne zasniva se samo na energetskom sektoru, iako je Rusija u 50 godina postojanja sporazuma o isporuci gasa, Austriji isporučila 200 milijardi kubnih metara gasa.

"Austrija je tim sporazumom postala jedno od najvažnijih čvorišta za transport gasa ka zapadnoj Evropi i ima važnu ulogu u snabdijevanju cijele Evrope", naglasio je Putin.

On je izrazio zadovoljstvo što Austrija podržava ruske planove za proširenje bezbjednosti isporuke gasa, kao što je projekat izgradnje Sjevernog toka 2.

Podsetio je da je Rusija investirala do sada u Austriju 25 milijardi dolara, i da je time drugi najveći strani investitor poslije Njemačke.

Oba predsjednika izrazila su zadovoljstvo radom komisije istoričara, koja daje doprinos nezavisnom sagledavanju zajedničke prošlosti i sprečava da teška vremena predstavljaju teret po odnose.

Putin je svog austrijskog kolegu pozvao da dođe u posjetu Rusiji i izrazio uvjerenje da će razgovori u Beču doprinijeti daljem razvoju odnosa dvije zemlje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kurjak

05.06.2018 17:29

Docekan je uz najvece pocasti.Evropa zapadna pa i cijela bez Rusije nemoze naprijed.Metropola Bec bez gasa je nemoguc i takodje ostli uvoznici.Ukupan sistem grijanja vode je na Ruski gas.Logicno da presjednik Austrije to podrzava sto je za pohvalu.

ODGOVORITE
Name

Re kurijak

05.06.2018 21:51

Bec koristi 30 % Ruskog gasa.

Name

RUSKI ANALITIČAR

05.06.2018 17:38

A tek što nas je sin onog bahatog lopova iz Bakinaca sa onim falš jabukama navukao kao sansku kozu...

ODGOVORITE
Name

NEPRIJATELJI SA SVIH STRANA

05.06.2018 17:39

Bacuska lupa Rusija stenje pod sankcijama,ono ne talasaj a sto se tice onih koji su uveli sankcije,za sad je sve normalno standard gradzana ali svih raste,smiri se bacuska i olabavi Nema Rusija ni ekonomskih a ni vojnih kapacieta kao SAD i EU

ODGOVORITE
Name

Nemanja

05.06.2018 18:03

Putin u posjeti Austriji. Razgovaraće sa Kurcem o ukidanju sankcija Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2018 18:46

Na sta su spali kad Kurca mora da moli da ukine Sankcije...

Name

xx

05.06.2018 19:31

Gde vi vidite sankcije? Glavni resursi se i dalje razmenjuju. Kako je razmena mogla porasti za 40% ako su sankcije toliko na snazi?

Name

ZA JOHANA FON GRAFA

05.06.2018 21:01

Nije javnost upoznata sa gostoprimstvom Johana fon Grafa vlasnika Austrijske praonice novca Novomatic Admiral,jel se revanširao Putinu? Johan fon Graf kad je išao kod Putina,zbog posla,u Rusiju čim je njegov avion prešao u Ruski vazdušni prostor dobio je pratnju Ruskih MIGova lovaca,a sad ne znamo kako je Johan fon Graf dočekao Putina? Jesu li ga pratili lovci ili je samo ovih 800 padura bilo u igri? I ne znamo da li će voditi Putina na pecanje? Putin je njegova vodio na Sibir!

ODGOVORITE
Name

Re

06.06.2018 05:59

Jel to onaj Johan fon Graf što komanduje Jovi Radukiću i Zoranu Tegeltiji?

Name

re fon Graf

06.06.2018 06:01

Od Grafa je Milorad Dodik dobio 2 miliona eura u kešu 2007 kako bi Novomatic Admiral mogao prati novac preko Republike nam Srpske!