Рамуш Харадинај повукао приједлог

Премијер Косова Рамуш Харадинај повукао је данас из скупштинске расправе приједлог Платформе за дијалог о нормализацији односа Косова и Србије.

Регион 05.06.2018 | 17:45
Рамуш Харадинај повукао приједлог
На конференцији за медије Харадинај је рекао да је ту одлуку донио имајући у виду велико интересовање за расправу у политичким странкама, у парламенту и међу грађанима.

"Да би дали времена расправи и како би избјегли ломове међу странкама повукли смо платофрму за разговоре са Србијом. Тако дајемо времена политичком спектру да допринесе идејама и приједлозима. Косово има потребе да пронађе форумулу свеобухватног представљања за тако важну тему", казао је Харадинај.

На такву одлуку Харадинаја утицала је и расправа у косовском парламенту.

Током расправе у Скупштини Косова платформу су подржали само Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и странке несрпских мањина, док су против били Социјалдемократска инцијатива која је дио владајуће коалиције, Демократски савез Косова, Самоопредјељење и Социјалдемократска партија посланика који су напустили Самоопредјељење.

Најспорнији дио платформе је био предлог да дијалог води предсједник Косова Хашим Тачи.

Платформа Владе Косова за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије, овлашћује предсједника Косова Хашима Тачија да заједно са косовском делегацијом која ће бити формирана, води разговоре о нормализацији односа са Србијом.

Делегацију ће чинити представници свих политичких партија, наводи се у Платформи, јавила је Радио Слободна Европа позивајући се на текст у који су имали увида. У документу стоји да Скупштина инсистира да се дијалог треба окончати међународно обавезујућим правним споразумом, путем којег треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије.

Скупштина, наводи се у Платформи, сматра да се међународно обавезујућим правним споразумом треба омогућити потпуна нормализација односа двије земље, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета. Скупштина такође подржава улогу посредника Европске уније и подршку САД у постизању тог споразума, који ће Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним органи зацијама, као и убрзани евроатлантски пут. Од председника Косова се тражи да редовно обавјештава Скупштину о току дијалога делегација Косова и Србије.

Међутим ту се јављају проблеми јер Стратегија нема потребну подршку Скупштине Косова.

Извор: Бета

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Прасак

05.06.2018 16:15

Па нема цовјек времена да се бави платформама кад је прасак на цени а ментори воле зелембаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.06.2018 16:34

Па висе убистава има у Београду него на цјелом Косову....

Name

Прасак

05.06.2018 19:24

Прасак брате прасак.Ови у Београду су анатери.

Name

За Ре

07.06.2018 16:03

То око убистава у Београду ради НАТО, тацније специјалци из Црне Горе кад њих одузмес није толико страсно

Name

Косово

05.06.2018 16:55

Па људи само рат је рјесење... А ЕУ моземо заборавити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

05.06.2018 18:02

Слушаш ли ти Вучића? Цитирам Вучића ,,Ако избије рат Србија ће нестати" о каквом ти рату? Косово се налази на Нато територији. Ах да,па Србија је побиједила Нато па хоће опет да их полупа.

Name

Рокај

05.06.2018 18:33

Бато !!!

Name

Ре

07.06.2018 16:05

Ако би било рата он би се водио или да скроз унисти Србију или да је сведе на границе из Берлинског конгреса. Тако да рат није никакво рјесење бар не за Србију