''Орлови'': Нисмо изгледали добро, треба остати позитиван!

"Орлови" после пораза од Чилеа позвали нацију да их подржи и да не буде оштра у критикама, јер је, ипак, у питању припремна утакмица.

Фудбал 05.06.2018 | 13:15
''Орлови'': Нисмо изгледали добро, треба остати позитиван!
"Не бринемо, овакве утакмице и служе за уигравање". "Не треба дизати панику, имамо времена да исправимо ствари". "Нисмо добро изгледали, али треба остати позитиван и не треба нас критиковати". "Добро је што смо изгубили сад а не на Светском првенству"...

Ово су сублимиране изјаве фудбалера Србије после пораза од Чилеа 0:1 у пријатељској утакмици у Грацу у понедељак увече. И они и њихов селектор Младен Крстајић задржали су мирноћу после неубедљиве партије против шампиона Јужне Америке (уз повремене бљескове и идеју шта урадити са лоптом), ободривши сами себе да има још времена да се поправе ствари и отклоне недостаци до почетка Мундијала и првог великог теста против Костарике.

За то време, наши ривали из групе - Костарика и Швајцарска - на пријатељским утакмицама изгледају одлично и у пакету са онаквим издањем "орлова" доприносе већој забринутости. 

Везни фудбалер Лука Миливојевић истиче да је велика ствар то што су Швајцарци одиграли нерешено са Шпанијом, али и да...

"Не брину нас добре игре ривала, то смо и могли да очекујемо јер су то све топ репрезентације. Ми знамо да морамо да радимо све да се добро спремимо".

Лепо су звучале речи чилеанског селектора Реиналда Руеде да је Србија "изузетно квалитетна репрезентација, компактна у свим линијама" и да "Бразилу сигурно неће бити лако иако је фаворит". Разумљиво је да је то рекао и како би и победу свог тима, који, иначе, неће играти на Светском првенству у Русији, учинио још значајнијом, али с обзиром на то да живи од фудбала и разуме се у њега, није то била тек куртоазна изјава само да би победи Чилеа дао на важности. 

Било је добрих ствари у игри Србије, али је било много више лошијих. На бочним странама је много "дувало" у одбрани, Жуниор Фернандес, некадашњи играч загребачког Динама правио је велике проблеме одбрани, лопта је морала да иде брже (Крстајић се у неколико наврата изнервирао што појединци не поступају по договору), недостајао је завршни пас, агресија, притисак на ривала...

Крстајић је одлучио да промеша тим, да шансу да играчима који су били мање оптерећени у протеклој лигашкој сезони, који су били носиоци у квалификацијама. Али, на нешто више од 10 дана до Мундијала можда је било сврсисходније уигравати тим који ће заиста истрчати на терен против Костарике. Опет, сви који јесу изабрани за Мундијал, ваљда, имају квалитет или требало би да имају квалитет за репрезентацију и да понесу бреме одговорности. 

Један од оних који се није уплашио те одговорности био је дебитант Никола Миленковић, који је све штоперске задатке решавао у сарадњи са Душком Тошићем.

Тошић је изванредан момак и играч, стварно ми помаже много искуством, причом...

 "Срећан сам због дебија али сам и тужан због пораза. Мислим да нисмо заслужили да изгубимо утакмицу, имали смо шанси, имали смо и посед, али кад се не искористе шансе дође казна", рекао је млади дефанзивац који је прошлог лета из Партизана прешао у Фиорентину за 5,1 милион евра.

Владимир Стојковић је још једном потврдио да је изузетно важна карика у националном тиму. Неколико његових бравурозних одбрана, парада утишало је пар неразумних гласова (благо речено) са трибина који су га вређали оним добро познатим "Мустафа". Није се ни обазирао на те повике (истина били су спорадични и то само на почетку утакмице), а на крају је, заједно са осталим играчима, пришао управо тој трибини и аплазуом се захвалио на подршци.

"Није лепо да примимо гол пред крај утакмице, поготово што ће на Мундијалу сваки гол значити. Али, боље што се ово догодило сад у припремном периоду. Радићемо на свим тим детаљима, да држимо концетрацију до краја. Имамо још генералну пробу против Боливије и верујем да ћемо ту бити прави", каже Стојковић.

Упитан шта га то посебно забрињава у игри "орлова", одговорио је: "Не брине ме ништа. Ово је била пријатељска утакмица, а на Светском ће бити оно право. Видели сте и да је састав био измешан, али ухватићемо залет како треба".

Душан Тадић каже да "не треба дизати панику", Митровић додаје да "не треба драмити", а Душко Тошић да треба "остати позитиван" и да критика не би требало да буде гласна и доминантна. За овај став похвалио би га и Пепе Имаз. Да, у праву је Тошић да треба остати позитиван и то јесте добар став, али да би се задржала та позитива треба и нама мало "меса", треба нам да видимо "крв у очима", да видимо како се орлови обрушавају на ривала, а не да само облећу око њега.

Немања Радоњић, један од оних о којима се највише причало и највише спорило што је уопште позван, био је један од бољих на терену "Меркур Арене", исказивао је креативност у нападу и можда ће он бити неки Крстајићев адут из рукава. Са друге стране, Сергеј Милинковић Савић би, осим што треба да му се објасни да мора да стане да да изјаву за новинаре, а не да прође мимо њих као поред смрдљивог сира, требало да схвати да не може ноншалантно да приступа утакмицама. Јесте, он је играч потеза којег треба истрепти, али не и играч којем је баш све дозвољено.

Целокупна слика о игри репрезентације Србије, на мање од две недеље до почетка Мундијала, не даје наду за превелики оптимизам. Уосталом, волели бисмо да нас демантују, а имаће за то прилику за десетак дана.

Ево, остајемо позитивни!

Лепо је видети навијаче Србије било где на планети. Још је лепше када их чујете како бодре Србију, онако здушно, од срца, без вређања било кога. Али, нажалост, то је све ређа слика. Невероватно је да се у било којој утакмици исказује мржња према другим народима, да се испуштају мајмунски крици играчима тамне боје коже. У 21. веку!!!

Забрињавајућа количина агресије и неартикулисаног и врло немаштовитог певања показује да ни у том сегменту нисмо ни близу другима. Да не причамо о вређању голмана свог тима... Тај идиотски обичај мора да престане.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар