''Orlovi'': Nismo izgledali dobro, treba ostati pozitivan!

"Orlovi" posle poraza od Čilea pozvali naciju da ih podrži i da ne bude oštra u kritikama, jer je, ipak, u pitanju pripremna utakmica.

Fudbal 05.06.2018 | 13:15
''Orlovi'': Nismo izgledali dobro, treba ostati pozitivan!
"Ne brinemo, ovakve utakmice i služe za uigravanje". "Ne treba dizati paniku, imamo vremena da ispravimo stvari". "Nismo dobro izgledali, ali treba ostati pozitivan i ne treba nas kritikovati". "Dobro je što smo izgubili sad a ne na Svetskom prvenstvu"...

Ovo su sublimirane izjave fudbalera Srbije posle poraza od Čilea 0:1 u prijateljskoj utakmici u Gracu u ponedeljak uveče. I oni i njihov selektor Mladen Krstajić zadržali su mirnoću posle neubedljive partije protiv šampiona Južne Amerike (uz povremene bljeskove i ideju šta uraditi sa loptom), obodrivši sami sebe da ima još vremena da se poprave stvari i otklone nedostaci do početka Mundijala i prvog velikog testa protiv Kostarike.

Za to vreme, naši rivali iz grupe - Kostarika i Švajcarska - na prijateljskim utakmicama izgledaju odlično i u paketu sa onakvim izdanjem "orlova" doprinose većoj zabrinutosti. 

Vezni fudbaler Luka Milivojević ističe da je velika stvar to što su Švajcarci odigrali nerešeno sa Španijom, ali i da...

"Ne brinu nas dobre igre rivala, to smo i mogli da očekujemo jer su to sve top reprezentacije. Mi znamo da moramo da radimo sve da se dobro spremimo".

Lepo su zvučale reči čileanskog selektora Reinalda Ruede da je Srbija "izuzetno kvalitetna reprezentacija, kompaktna u svim linijama" i da "Brazilu sigurno neće biti lako iako je favorit". Razumljivo je da je to rekao i kako bi i pobedu svog tima, koji, inače, neće igrati na Svetskom prvenstvu u Rusiji, učinio još značajnijom, ali s obzirom na to da živi od fudbala i razume se u njega, nije to bila tek kurtoazna izjava samo da bi pobedi Čilea dao na važnosti. 

Bilo je dobrih stvari u igri Srbije, ali je bilo mnogo više lošijih. Na bočnim stranama je mnogo "duvalo" u odbrani, Žunior Fernandes, nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama pravio je velike probleme odbrani, lopta je morala da ide brže (Krstajić se u nekoliko navrata iznervirao što pojedinci ne postupaju po dogovoru), nedostajao je završni pas, agresija, pritisak na rivala...

Krstajić je odlučio da promeša tim, da šansu da igračima koji su bili manje opterećeni u protekloj ligaškoj sezoni, koji su bili nosioci u kvalifikacijama. Ali, na nešto više od 10 dana do Mundijala možda je bilo svrsishodnije uigravati tim koji će zaista istrčati na teren protiv Kostarike. Opet, svi koji jesu izabrani za Mundijal, valjda, imaju kvalitet ili trebalo bi da imaju kvalitet za reprezentaciju i da ponesu breme odgovornosti. 

Jedan od onih koji se nije uplašio te odgovornosti bio je debitant Nikola Milenković, koji je sve štoperske zadatke rešavao u saradnji sa Duškom Tošićem.

Tošić je izvanredan momak i igrač, stvarno mi pomaže mnogo iskustvom, pričom...

 "Srećan sam zbog debija ali sam i tužan zbog poraza. Mislim da nismo zaslužili da izgubimo utakmicu, imali smo šansi, imali smo i posed, ali kad se ne iskoriste šanse dođe kazna", rekao je mladi defanzivac koji je prošlog leta iz Partizana prešao u Fiorentinu za 5,1 milion evra.

Vladimir Stojković je još jednom potvrdio da je izuzetno važna karika u nacionalnom timu. Nekoliko njegovih bravuroznih odbrana, parada utišalo je par nerazumnih glasova (blago rečeno) sa tribina koji su ga vređali onim dobro poznatim "Mustafa". Nije se ni obazirao na te povike (istina bili su sporadični i to samo na početku utakmice), a na kraju je, zajedno sa ostalim igračima, prišao upravo toj tribini i aplazuom se zahvalio na podršci.

"Nije lepo da primimo gol pred kraj utakmice, pogotovo što će na Mundijalu svaki gol značiti. Ali, bolje što se ovo dogodilo sad u pripremnom periodu. Radićemo na svim tim detaljima, da držimo koncetraciju do kraja. Imamo još generalnu probu protiv Bolivije i verujem da ćemo tu biti pravi", kaže Stojković.

Upitan šta ga to posebno zabrinjava u igri "orlova", odgovorio je: "Ne brine me ništa. Ovo je bila prijateljska utakmica, a na Svetskom će biti ono pravo. Videli ste i da je sastav bio izmešan, ali uhvatićemo zalet kako treba".

Dušan Tadić kaže da "ne treba dizati paniku", Mitrović dodaje da "ne treba dramiti", a Duško Tošić da treba "ostati pozitivan" i da kritika ne bi trebalo da bude glasna i dominantna. Za ovaj stav pohvalio bi ga i Pepe Imaz. Da, u pravu je Tošić da treba ostati pozitivan i to jeste dobar stav, ali da bi se zadržala ta pozitiva treba i nama malo "mesa", treba nam da vidimo "krv u očima", da vidimo kako se orlovi obrušavaju na rivala, a ne da samo obleću oko njega.

Nemanja Radonjić, jedan od onih o kojima se najviše pričalo i najviše sporilo što je uopšte pozvan, bio je jedan od boljih na terenu "Merkur Arene", iskazivao je kreativnost u napadu i možda će on biti neki Krstajićev adut iz rukava. Sa druge strane, Sergej Milinković Savić bi, osim što treba da mu se objasni da mora da stane da da izjavu za novinare, a ne da prođe mimo njih kao pored smrdljivog sira, trebalo da shvati da ne može nonšalantno da pristupa utakmicama. Jeste, on je igrač poteza kojeg treba istrepti, ali ne i igrač kojem je baš sve dozvoljeno.

Celokupna slika o igri reprezentacije Srbije, na manje od dve nedelje do početka Mundijala, ne daje nadu za preveliki optimizam. Uostalom, voleli bismo da nas demantuju, a imaće za to priliku za desetak dana.

Evo, ostajemo pozitivni!

Lepo je videti navijače Srbije bilo gde na planeti. Još je lepše kada ih čujete kako bodre Srbiju, onako zdušno, od srca, bez vređanja bilo koga. Ali, nažalost, to je sve ređa slika. Neverovatno je da se u bilo kojoj utakmici iskazuje mržnja prema drugim narodima, da se ispuštaju majmunski krici igračima tamne boje kože. U 21. veku!!!

Zabrinjavajuća količina agresije i neartikulisanog i vrlo nemaštovitog pevanja pokazuje da ni u tom segmentu nismo ni blizu drugima. Da ne pričamo o vređanju golmana svog tima... Taj idiotski običaj mora da prestane.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar