Жене с раком дојке могу без хемиотерапије

Највећа студија која је је до сада спроведена у лечењу од рака дојке показује да већина жена са најчешћим обликом ове болести може да прескочи хемиотерапију без умањења шансе да победе болест.

Здравље 05.06.2018 | 11:03
Жене с раком дојке могу без хемиотерапије
Ови резултати ће, како се очекује, поштедети до 70.000 пацијенткиња годишње у САД и још много више њих у другим земљама "агоније" хемиотерапије и трошкова за то лечење. 

Студија се односила на рану фазу рака дојке који се није проширио на лимфне чворове и који је хормонски позитиван, што значи да му раст подстичу естроген или прогестерон и да није тип за који се користи лек херцептин. Иначе се дуже сумња у вредност хемотерапије у таквим случајевима. 

Око 70 одсто жена са најчешћим раним обликом рака дојке може да буде поштеђено хемотерапије, наводе научници. Налази су уследили после генетских тестова који анализирају опасност тумора. 

Уобичајено лечење рака дојке је операција после које се више година узима лек који блокира хормоне. Међутим, многим женама се такође преписује хемиотерапија да би се убиле могуће залутале ћелије рака. 

Лекари знају да већини то није потребно, али има мало доказа о томе ко може безбедно да се лиши хемотерапије. 

У студији су испитане 10.273 пацијенткиње тестом званим онкотајп ДX (Онцотyпе ДX) који на узорцима узетим биопсијом мери активност гена укључених у раст ћелија и њихов одговор на хормонску терапију, да се процени ризик да ли ће се рак вратити. 

Око 17 одсто жена имало је резултате високог ризика и саветована им је хемиотерапија. Оних 16 одсто са ниским резултатима знају да могу да прескоче хемотерапију. 

Нови резултати се односе на 67 одсто жена чији налази су показали да имају средњи ризик. Све су имале операције и хормонску терапију, а половина њих је такође добила и хемиотерапију.

После девет година 94 одсто жена из обе групе су живе, а њих око 84 одсто без знакова рака, што значи да додавање хемотерапије у лечење није утицало на шансе за преживљавање. 

Онколози наводе да ће ови налази променити праксу у болницама и значе да жене у овој групи оболелих могу безбедно да се лече само операцијом и хормонском терапијом. 

Хемиотерапија се често користи после операције да се смање шансе ширења рака дојке или његовог враћања. 

Она спасава животе, али нуспојаве токсичних лекова иду од повраћања, замора и неплодности до трајног нервног бола. 

О резултатима студије расправљало се данас на онколошкој конференцији у Чикагу, а објављени су у стручном часопису Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине. 

Студију је финансирао амерички Национални институт за рак и неке фондације, а њој је била намењена и зарада од продаје америчке поштанске марке за рак дојке.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Др.

07.06.2018 14:32

95% оних који ово цитају не разумију. И до сада је био углавном такав став ако је карзином на пТ1(најпоценијем могуцен нивоу). У супротном и даље хемио.

ОДГОВОРИТЕ