Љекари у штрајку у Тузли

Чланови Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона (ТК) јутрос су ступили у генерални штрајк у здравственим установама у овом кантону, изузев у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) и Дому здравља (ДЗ) у Тузли, гдје је овакав вид исказивања незадовољства забрањен судском одлуком.

Босна и Херцеговина 04.06.2018 | 14:58
Љекари у штрајку у Тузли
Љекари и стоматолози у ове двије установе за вријеме паузе данас су организовали полусатни штрајк упозорења те казали да се не боре за своје плате, већ за достојанство струке и пацијената, пише Клиx.ба.

– Да је циљ само та плата која се спомиње у јавности, ми данас не бисмо били овдје и организовали штрајк. Нама је ово борба за достојанство струке, али у првом реду ово је борба за пацијента и одржавање функционалног јавног здравственог сектора- рекла је проф. др. Елвира Коњић, предсједница подружнице Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије ТК за УКЦ у Тузли.

Доктори и стоматолози који су чланови овог синдиката пола године покушавали су пронаћи заједнички језик приликом преговора с Владом ТК, али безуспјешно.

Један од раније наведених разлога је неусаглашавање коначног износа коефицијента за повећање плате љекарима, али и званично усвајање репрезентативности овог синдиката од Кантоналне владе.

У међувремену, док су тузлански љекари и стоматолози припремали генерални штрајк, Влада ТК и Независни струковни синдикат радника запослених у здравству ТК потписали су колективни уговор о правима и обавезама послодаваца и радника у области здравства у оЉекари вом кантону.

У том документу у одређеној мјери су испуњени и захтјеви синдиката доктора медицине и стоматологије. Плате ће им бити обрачунаване према новом коефицијенту од 0,6, а не према ономе који су они захтијевали, односно 1,2.

– Тај дио наших дуготрајних и мучних преговора с Владом ТК и преговарачким тимом је достигао некакву своју реализацију кроз колективни уговор који је потписан с колегама из Независног струковног синдиката радника запослених у здравству ТК. Сви запослени у здравству су значајни и битни и ово никако није борба против неког другог у здравству, али достојанство наше струке је максимално угрожено – навела је Коњић.

Предсједница Струковног синдиката доктора мецине и стоматологије ТК доц. др. Нермина Кравић каже да је Кантонална влада једнострано прекинула преговоре о склапању колективног уговора с њима.

Навела је да је положај здравствене струке у ТК веома комплексан те нагласила да више од хиљаду љекара има право бити партнер у формирању и креирању здравствене политике у овом кантону.

– Менаџмент УКЦ у Тузли је тај који је поднио тужбу против покретања генералног штрајка, иако смо ми судским путем преко арбитраже договорили списак послова који ће се радити. Ту смо били веома отворени, јер нисмо правили рестриктиван списак, али и поред тога што је он договорен, добили смо тужбу и по хитном поступку нам је одређена мјера забране, којом се ускраћује демократско исказивање става – навела је Кравић.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ремиx

04.06.2018 13:15

Ви који лијечите овај напаћени народ треба да немате ништа од ове Државе исто као и сам народ а наши политичари и вође требају да одскачу од масе како финанасијски тако и морално јер су нам омогућили да животаримо. Даће Бог да оду више из наших живота па да и ми прогледамо својим очима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има бога

04.06.2018 16:23

Ови што штрајкују су гласали за ове пљачкаше. Дошла маца и на њихова вратанца.