Ljekari u štrajku u Tuzli

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK) jutros su stupili u generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, izuzev u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) i Domu zdravlja (DZ) u Tuzli, gdje je ovakav vid iskazivanja nezadovoljstva zabranjen sudskom odlukom.

Bosna i Hercegovina 04.06.2018 | 14:58
Ljekari u štrajku u Tuzli
Ljekari i stomatolozi u ove dvije ustanove za vrijeme pauze danas su organizovali polusatni štrajk upozorenja te kazali da se ne bore za svoje plate, već za dostojanstvo struke i pacijenata, piše Klix.ba.

– Da je cilj samo ta plata koja se spominje u javnosti, mi danas ne bismo bili ovdje i organizovali štrajk. Nama je ovo borba za dostojanstvo struke, ali u prvom redu ovo je borba za pacijenta i održavanje funkcionalnog javnog zdravstvenog sektora- rekla je prof. dr. Elvira Konjić, predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK za UKC u Tuzli.

Doktori i stomatolozi koji su članovi ovog sindikata pola godine pokušavali su pronaći zajednički jezik prilikom pregovora s Vladom TK, ali bezuspješno.

Jedan od ranije navedenih razloga je neusaglašavanje konačnog iznosa koeficijenta za povećanje plate ljekarima, ali i zvanično usvajanje reprezentativnosti ovog sindikata od Kantonalne vlade.

U međuvremenu, dok su tuzlanski ljekari i stomatolozi pripremali generalni štrajk, Vlada TK i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK potpisali su kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u oLjekari vom kantonu.

U tom dokumentu u određenoj mjeri su ispunjeni i zahtjevi sindikata doktora medicine i stomatologije. Plate će im biti obračunavane prema novom koeficijentu od 0,6, a ne prema onome koji su oni zahtijevali, odnosno 1,2.

– Taj dio naših dugotrajnih i mučnih pregovora s Vladom TK i pregovaračkim timom je dostigao nekakvu svoju realizaciju kroz kolektivni ugovor koji je potpisan s kolegama iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK. Svi zaposleni u zdravstvu su značajni i bitni i ovo nikako nije borba protiv nekog drugog u zdravstvu, ali dostojanstvo naše struke je maksimalno ugroženo – navela je Konjić.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora mecine i stomatologije TK doc. dr. Nermina Kravić kaže da je Kantonalna vlada jednostrano prekinula pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora s njima.

Navela je da je položaj zdravstvene struke u TK veoma kompleksan te naglasila da više od hiljadu ljekara ima pravo biti partner u formiranju i kreiranju zdravstvene politike u ovom kantonu.

– Menadžment UKC u Tuzli je taj koji je podnio tužbu protiv pokretanja generalnog štrajka, iako smo mi sudskim putem preko arbitraže dogovorili spisak poslova koji će se raditi. Tu smo bili veoma otvoreni, jer nismo pravili restriktivan spisak, ali i pored toga što je on dogovoren, dobili smo tužbu i po hitnom postupku nam je određena mjera zabrane, kojom se uskraćuje demokratsko iskazivanje stava – navela je Kravić.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

remix

04.06.2018 13:15

Vi koji liječite ovaj napaćeni narod treba da nemate ništa od ove Države isto kao i sam narod a naši političari i vođe trebaju da odskaču od mase kako finanasijski tako i moralno jer su nam omogućili da životarimo. Daće Bog da odu više iz naših života pa da i mi progledamo svojim očima.

ODGOVORITE
Name

Ima boga

04.06.2018 16:23

Ovi što štrajkuju su glasali za ove pljačkaše. Došla maca i na njihova vratanca.