Потоп Кавса - рекорд Карија за 2-0 у серији!

Кошаркаши Голден Стејта повели су са 2-0 у великом финалу, пошто су у другом мечу победили Кливленд са 122:103.  Кари рекордно по Кавалирсима! Бек Голден Стејта оборио рекорд Реја Алена, Дурент се пробудио, Томпсон стандардно добар, упркос повреди, Мекги и Ливингстон без промашаја - 2:0! Распуцани Стеф и модерна медицина зауставили Краља! Коњаници размонтирани! Шампион води са 2:0 у финалној серији НБА лиге.

Кошарка 04.06.2018 | 12:00
Потоп Кавса - рекорд Карија за 2-0 у серији!
После онако несрећног пораза очекивало се да ће екипа Леброна Џејмса тешко моћи да одговори "Ратницима" у другом дуелу, и то су претходне ноћи управо и десило.

Актуелног шампиона до победе предводио је невероватни Стеф Кари који је меч завршио са 33 поена, осам асистенција, седам скокова и чак девет тројки (9/17), што је уједно и нови рекорд финала.

Кари је оборио достигнуће Реја Алена погодивши девет кошева ван линије 7,24. Двоструког МВП пратио је Кевин Дурент са 26 поена, девет скокова и седам асистенција, као и Клеј Томпсон који је постигао 20 поена. 

У пораженом саставу Леброн Џејмс остварио је учинак од 29 поена, 13 асистенција, Кевин Лав је убацио 22 поена и ухватио 10 скокова, док је Хил постигао 15. 

Веома лошу партију пружили су Џеј Ар Смит (5п, 2/9 из игре), Џеф Грин (6п, 2/7), као и Џордан Кларксон (2п, 1/4).

Утакмица ја кренула инцијативом Вориорса, међутим Кливленд им није дозволио да дођу до двоцифрене предности и прва деоница завршена је резултатом 32:28. 

Током другог периода игре предност ГСW је само расла, а све због лошег доприноса клупе Кавалирса, али и неколико дискутабилних одлука арбитара. Након 24 минута игре резултат на семафору био је 59:46. 

Није посустајао Кливленд ни у чувеној трећој деоници Вориорса, стално су били на пет до десет поена заостатка и надали су се да у последњој четвртини могу до преокрета. У томе их је демантовао Стеф Кари, који је на почетко 4/4 постигао неколико важних тројки чиме је отпор Кавса сломљен. 

На крају предност је ишла и преко 20 поена разлике, а меч је завршен резултатом 122:103. 

Серија се сада се у Охајо где ће се одиграти још најмање два дуела. Наредна утакмица на програму је у ноћи између среде и четвртка.



Голден Стејт Вориорс повећали су вођство у финалу НБА плеј-офа против Кливленд Кавалирса на 2:0.

У ноћи између недеље и понедељка славили су на свом паркету много сигурнију и убедљивију победу него у првом мечу - 122:103 (32:28, 27:18, 31:34, 32:23).

Стеф Кари нанизао је 33 поена, седам скокова и осам асистенција, Кевин Дурент коначно је одиграо на највишем нивоу (26 поена, шут из игре 10/14, 9ск, 7ас, 2блк), док је Клеј Томпсон убацио 20 поена, након што је његов наступ био под знаком питања због повреде скочног зглоба.

"Дискретни јунаци" друге победе Вориорса били су Џавејл Мекги (12п) и Шон Ливингстон (10п, 5ск), који су заједно шутирали из игре 11/11.



У редовима Кавалирса је Леброн Џејмс био на скок од "трипл-дабла" (29п, 9ск, 13ас), али није имао енергије да доминира као три дана раније, када је постао тек шести играч у историји лиге са преко 50 поена у мечу финала плеј-офа.

Пратио га је Кевин Лав са 22 поена и 10 скокова, док је Џорџ Хил постигао 15 поена - све у првом полувремену и прва три минута треће четвртине.

Ловорике је на крају побрао Кари, који је са девет тројки (из 17 шутева) постао нови рекордер финалних серија.

Он је пунио кош Кавалирса из свих позиција, чак и када је деловало да је то немогуће, на истеку напада, под фаулом... Три и по минута пре краја оборио је рекорд Реја Алена из финала Бостон - Лос Анђелес Лејкерс 2010. године и при вођству од 114:93 спокојно отишао на клупу...

Кари је са 370 тројки из 88 утакмица други свих времена што се тиче учинка у плеј-офу и само је питање времена када ће престићи Алена, који се повукао са 385 тројки на 171 мечу.

Након што је у првом мечу преживео напад Краља и Коњаника и забележио тријумф после продужетка, Голден Стејт је ноћас успео да пронађе прави ритам и убедљивим тријумфом од 122:103 стигне до предности од 2:0 у финалу плеј-офа НБА лиге.

Свака неизвесност око учешћа Клеја Томпсона, који је имао проблеме са повредом зглоба из првог меча, нестала је чим је меч почела утакмица. Од самог старта био је на препознатљивом нивоу, а осим што је био доба ру нападу посебно се истакао и у одбрани. Меч је завршио са 20 поена уз шут из игре 8/13, модерна медицина је чудо... 

Вориорси су често ломили ривале у трећој четвртини ове сезоне, али ноћас је одлука стигла нешто касније. За мање од минута у четвртој четвртини Стеф Кари је одговорио на тројку Леброна Џејмса са две везане, чиме је предност Голден Стејта повећао са шест на 13 поена. Ова друга утакмица није била најефикаснија утакмица Стефа Карија у последње време (33 поена, 11/26 из игре). Међутим, успео је да убаци чак девет тројки из 17 покушаја укључујући и овај маестралан шут...

Каријева тројкашка експлозија уједно је и нови рекорд у финалима НБА лиге, а досадашњи је држао Реј Ален који је убацио осам тројки у финалу 2010. у дресу Бостон Селтикса.

И Кевин Дурант се знатно поправио ноћас. Он је у овај други меч ушао са само једном утакмицом на којој је шутирао преко 50% на последњих шест, а ноћас је био маестралан - 10/14 из игре и 26 поена уз девет скокова и седам асистенција.

Кливленд се ослонио на своју стару стратегију у нападу, да Леброн изазове Карија на дуел и то се испоставило као погрешан план јер су Вориорси били растрчанији, расположенији, незаустављиви. Одбрана Голден Стејта, која је биле недисиплинована у првој утакмици, одговорила је на изазов маестрално, а Краљ се нашао у својеврсној замци из које није имао где. Када га ривали зауставе, Кливленд остаје без зуба самим тим и без успеха.

Изоловани Леброн, који је играо са крвавим оком после сукома са Дрејмондом Грином из првог меча утакмицу је завршио са 29 поена, девет скокова и 13 асистенција, а да су његови саиграчи погађали боље из отворених позиција можда би их имао и знатно више на крају.

Одличан потез тренера Вориорса Стива Кера била је и одлука да као стартни центар меч започне Џавал Мекги уместо Кевона Лунија. Мекги је у нападу био право откровење па је за 18 минута убацио 12 поена уз сјајних 6/6 из игре без изгубљене лопте. Занимљиво, пет погодака била су закуцавања...

Публика у Оукланду се наравно ноћас шегачила и са Џеј Ар Смитом који им је поклонио продужетак у првом мечу, па су га поздравили овацијама током загревања и представљања. Скандирали су му МВП, МВП, али и то је део финала и великог ривалства два тима.

Наредни, трећи меч игра се у Кливленду у четвртак ујутру.

НБА - ФИНАЛЕ

Голден Стејт - Кливленд 122:103 - 2:0 у серији
/Кари 33 - Џејмс 29/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар