Potop Kavsa - rekord Karija za 2-0 u seriji!

Košarkaši Golden Stejta poveli su sa 2-0 u velikom finalu, pošto su u drugom meču pobedili Klivlend sa 122:103.  Kari rekordno po Kavalirsima! Bek Golden Stejta oborio rekord Reja Alena, Durent se probudio, Tompson standardno dobar, uprkos povredi, Mekgi i Livingston bez promašaja - 2:0! Raspucani Stef i moderna medicina zaustavili Kralja! Konjanici razmontirani! Šampion vodi sa 2:0 u finalnoj seriji NBA lige.

Košarka 04.06.2018 | 12:00
Potop Kavsa - rekord Karija za 2-0 u seriji!
Posle onako nesrećnog poraza očekivalo se da će ekipa Lebrona Džejmsa teško moći da odgovori "Ratnicima" u drugom duelu, i to su prethodne noći upravo i desilo.

Aktuelnog šampiona do pobede predvodio je neverovatni Stef Kari koji je meč završio sa 33 poena, osam asistencija, sedam skokova i čak devet trojki (9/17), što je ujedno i novi rekord finala.

Kari je oborio dostignuće Reja Alena pogodivši devet koševa van linije 7,24. Dvostrukog MVP pratio je Kevin Durent sa 26 poena, devet skokova i sedam asistencija, kao i Klej Tompson koji je postigao 20 poena. 

U poraženom sastavu Lebron Džejms ostvario je učinak od 29 poena, 13 asistencija, Kevin Lav je ubacio 22 poena i uhvatio 10 skokova, dok je Hil postigao 15. 

Veoma lošu partiju pružili su Džej Ar Smit (5p, 2/9 iz igre), Džef Grin (6p, 2/7), kao i Džordan Klarkson (2p, 1/4).

Utakmica ja krenula incijativom Voriorsa, međutim Klivlend im nije dozvolio da dođu do dvocifrene prednosti i prva deonica završena je rezultatom 32:28. 

Tokom drugog perioda igre prednost GSW je samo rasla, a sve zbog lošeg doprinosa klupe Kavalirsa, ali i nekoliko diskutabilnih odluka arbitara. Nakon 24 minuta igre rezultat na semaforu bio je 59:46. 

Nije posustajao Klivlend ni u čuvenoj trećoj deonici Voriorsa, stalno su bili na pet do deset poena zaostatka i nadali su se da u poslednjoj četvrtini mogu do preokreta. U tome ih je demantovao Stef Kari, koji je na početko 4/4 postigao nekoliko važnih trojki čime je otpor Kavsa slomljen. 

Na kraju prednost je išla i preko 20 poena razlike, a meč je završen rezultatom 122:103. 

Serija se sada se u Ohajo gde će se odigrati još najmanje dva duela. Naredna utakmica na programu je u noći između srede i četvrtka.



Golden Stejt Voriors povećali su vođstvo u finalu NBA plej-ofa protiv Klivlend Kavalirsa na 2:0.

U noći između nedelje i ponedeljka slavili su na svom parketu mnogo sigurniju i ubedljiviju pobedu nego u prvom meču - 122:103 (32:28, 27:18, 31:34, 32:23).

Stef Kari nanizao je 33 poena, sedam skokova i osam asistencija, Kevin Durent konačno je odigrao na najvišem nivou (26 poena, šut iz igre 10/14, 9sk, 7as, 2blk), dok je Klej Tompson ubacio 20 poena, nakon što je njegov nastup bio pod znakom pitanja zbog povrede skočnog zgloba.

"Diskretni junaci" druge pobede Voriorsa bili su Džavejl Mekgi (12p) i Šon Livingston (10p, 5sk), koji su zajedno šutirali iz igre 11/11.



U redovima Kavalirsa je Lebron Džejms bio na skok od "tripl-dabla" (29p, 9sk, 13as), ali nije imao energije da dominira kao tri dana ranije, kada je postao tek šesti igrač u istoriji lige sa preko 50 poena u meču finala plej-ofa.

Pratio ga je Kevin Lav sa 22 poena i 10 skokova, dok je Džordž Hil postigao 15 poena - sve u prvom poluvremenu i prva tri minuta treće četvrtine.

Lovorike je na kraju pobrao Kari, koji je sa devet trojki (iz 17 šuteva) postao novi rekorder finalnih serija.

On je punio koš Kavalirsa iz svih pozicija, čak i kada je delovalo da je to nemoguće, na isteku napada, pod faulom... Tri i po minuta pre kraja oborio je rekord Reja Alena iz finala Boston - Los Anđeles Lejkers 2010. godine i pri vođstvu od 114:93 spokojno otišao na klupu...

Kari je sa 370 trojki iz 88 utakmica drugi svih vremena što se tiče učinka u plej-ofu i samo je pitanje vremena kada će prestići Alena, koji se povukao sa 385 trojki na 171 meču.

Nakon što je u prvom meču preživeo napad Kralja i Konjanika i zabeležio trijumf posle produžetka, Golden Stejt je noćas uspeo da pronađe pravi ritam i ubedljivim trijumfom od 122:103 stigne do prednosti od 2:0 u finalu plej-ofa NBA lige.

Svaka neizvesnost oko učešća Kleja Tompsona, koji je imao probleme sa povredom zgloba iz prvog meča, nestala je čim je meč počela utakmica. Od samog starta bio je na prepoznatljivom nivou, a osim što je bio doba ru napadu posebno se istakao i u odbrani. Meč je završio sa 20 poena uz šut iz igre 8/13, moderna medicina je čudo... 

Voriorsi su često lomili rivale u trećoj četvrtini ove sezone, ali noćas je odluka stigla nešto kasnije. Za manje od minuta u četvrtoj četvrtini Stef Kari je odgovorio na trojku Lebrona Džejmsa sa dve vezane, čime je prednost Golden Stejta povećao sa šest na 13 poena. Ova druga utakmica nije bila najefikasnija utakmica Stefa Karija u poslednje vreme (33 poena, 11/26 iz igre). Međutim, uspeo je da ubaci čak devet trojki iz 17 pokušaja uključujući i ovaj maestralan šut...

Karijeva trojkaška eksplozija ujedno je i novi rekord u finalima NBA lige, a dosadašnji je držao Rej Alen koji je ubacio osam trojki u finalu 2010. u dresu Boston Seltiksa.

I Kevin Durant se znatno popravio noćas. On je u ovaj drugi meč ušao sa samo jednom utakmicom na kojoj je šutirao preko 50% na poslednjih šest, a noćas je bio maestralan - 10/14 iz igre i 26 poena uz devet skokova i sedam asistencija.

Klivlend se oslonio na svoju staru strategiju u napadu, da Lebron izazove Karija na duel i to se ispostavilo kao pogrešan plan jer su Voriorsi bili rastrčaniji, raspoloženiji, nezaustavljivi. Odbrana Golden Stejta, koja je bile nedisiplinovana u prvoj utakmici, odgovorila je na izazov maestralno, a Kralj se našao u svojevrsnoj zamci iz koje nije imao gde. Kada ga rivali zaustave, Klivlend ostaje bez zuba samim tim i bez uspeha.

Izolovani Lebron, koji je igrao sa krvavim okom posle sukoma sa Drejmondom Grinom iz prvog meča utakmicu je završio sa 29 poena, devet skokova i 13 asistencija, a da su njegovi saigrači pogađali bolje iz otvorenih pozicija možda bi ih imao i znatno više na kraju.

Odličan potez trenera Voriorsa Stiva Kera bila je i odluka da kao startni centar meč započne Džaval Mekgi umesto Kevona Lunija. Mekgi je u napadu bio pravo otkrovenje pa je za 18 minuta ubacio 12 poena uz sjajnih 6/6 iz igre bez izgubljene lopte. Zanimljivo, pet pogodaka bila su zakucavanja...

Publika u Ouklandu se naravno noćas šegačila i sa Džej Ar Smitom koji im je poklonio produžetak u prvom meču, pa su ga pozdravili ovacijama tokom zagrevanja i predstavljanja. Skandirali su mu MVP, MVP, ali i to je deo finala i velikog rivalstva dva tima.

Naredni, treći meč igra se u Klivlendu u četvrtak ujutru.

NBA - FINALE

Golden Stejt - Klivlend 122:103 - 2:0 u seriji
/Kari 33 - Džejms 29/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar