Владимир Романов под истрагом

Највећи акционар литванске Укио банке Владимир Романов осумњичен је у својој земљи да је разним малверзацијама путем зворничких фабрика “Алумина” и “Енерголинија” те пропале Балкан инвестмент банке /БИБ/, чији је био власник, незаконито пребацио десетине милиона евра на своје и рачуне својих сарадника, преноси “Глас Српске”.

Свијет 04.06.2018 | 09:36
Владимир Романов под истрагом
Лист пише да је истрагу против Романова и још неколико особа, која обухвата и његове послове у БиХ у вези са Фабриком глинице “Бирач” из Зворника, БИБ и повезаним предузећима, покренуло Генерално тужилаштво Литваније још 2013. године.

Осим Романова, на мети литванских тужилаца су и предсједници Управног и Надзорног одбора Укио банке Гинтарас Угианскис и Едита Карпавичене, те чланови Олег Гончарук и Ала Кураускиен, као и директор фирме “Бослита ир ко” Гинтарас Корупскас, наводи лист.

Литванске власти су у овом случају затражиле документацију и правну помоћ у истрази од институција Српске, гдје је подигнута оптужница за криминал против више литванских држављана и њихових сарадника у фирмама које су контролисали у БиХ.

“Глас” незванично сазнаје да су са литванским властима кореспондирали тужиоци Републичког јавног тужилаштва, а у БиХ је послата и обимна документација о малверзацијама стављеним на терет Литванцима.

Документација у вези с овим случајем, која је у посједу “Гласа”, показује да тамошњи истражиоци сумњиче Романова да је малверзације с циљем извлачења новца из Укио банке почео 2011. године фиктивним улагањем у зворничку “Алумину”.

Романов је осумњичен да је уз помоћ предсједника и појединих чланова Управног и Надзорног одбора Укио банке на рачуне “Алумине” у новембру 2011. године пребацио 14,6 милиона евра за изградњу линије за производњу тегли, иако је знао да то никада неће бити урађено.

Прво је, како се наводи, омогућио да Укио банка фирми “Бослита ир ко” одобри кредит од 15 милиона евра, који је искориштен за наводно инвестирање у опрему за производњу стакла и тегли у “Алумини”, а према документацији у посједу “Гласа”, фирма “Бослита ир ко” је захтијевала и добила повећање износа кредита од ове банке за додатних 14,6 милиона евра.

Новац је послије пребачен на фирму “Балтиос стиклас”, која га затим додјељује “Алумини” ради инвестирања у линију за производњу тегли, која никада није направљена, а “Алумина” не враћа кредит фирми “Бослита ир ко”.

Романов је обезбиједио и да око 4,6 милиона евра са рачуна “Енерголиније” у БИБ буде пребачено на рачун фирме “Бирач” који је отворен у Укио банци, а да би се “замео” траг новац је са рачуна “Бирча” потом пребачен на рачуне фирме “Е Веј”, па на рачуне фирме “Вивсајд маркетс”.

У предмету БИБ у Бањалуци је подигнута оптужница против десет држављана БиХ и десет држављана Литваније, који су оптужени да су као припадници злочиначког удружења на челу са бившим директором БИБ Едвинасом Навицкасом разним малверзацијама оштетили ову банку за више милиона КМ.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

04.06.2018 07:41

ЈЕДНИ НАС БОМБАРДУЈУ ДРУГИ НАС ПОКРАДОШЕ. МИЛИНИ ПАЈДАШИ ОПЉАЧКАШЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размисљај

04.06.2018 08:09

Литванце није довео Додик. Колико се ја сјецам други познати политицар се хвалио како је за Републику Српску направио посао вијека продајом ове фабрике Литванцима. А када је фабрика била пред гасењем та иста Додикова власт се умијесала и спасила фабрику од пропасти док су ти који су довели криминалце нападали тај потез. Додик је направио милион гресака укљуцујуци интервенцију у биб банку али није довео литванце нити је њихов сарадник.

Name

ГоранБЛ

04.06.2018 09:20

Омогуцио им је несметано да краду. Да извлаце милијарде. И онда се направио луд и отезао са истрагом. Сад лафо пред изборе иде нека истрага, несто.

Name

П.П. ЊЕГОШ

04.06.2018 09:42

Још једна огромна пљачка гдје је учествовао пропали месар и кмечавац мали миш миле тракториста.

Name

ЕконоЕкономија

04.06.2018 10:47

'ре за размисљај Ето мој деда их довео и омогуцио им пљацку вијека јацу него пљацка трецег Рајха. СТА ЈЕ РАДИЛА СВЕ ВРЕМЕ ПОРЕСКА УПРАВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ....ЗАСТО СУ ИЗОСТАЛЕ КОНТРОЛЕ....

Name

Ре:Размисљај

04.06.2018 16:07

А ко доведе Русе у рафинерију?

Name

075

04.06.2018 07:45

Ма није могуће Руси а краду "браћу" Србе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип

04.06.2018 07:47

Литванци су у Европској унији и они се не играју кредибилитетом свог суства,тако да захваљујуци њима сазнацемо имена насих Тајкуна.Њихови се вец знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УДРИ МУСКИ

04.06.2018 08:19

У ЛИТВАНИЈИ ЗИВИ МНОГО РУСА И УПРАВО ОНИ ПЕРУ РУСКЕ ЕУРЕ И ДОЛАРЕ ПО ПРОСТОРИМА БЕЗ ЗАКОНА КАО СТО ЈЕ РС.

Name

Новоматиц Адмирал

04.06.2018 08:42

Још само да се покрену истраге против Новоматиц Адмирала и ћерки фирми НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ доо које се баве прањем новца и утајом пореза и против Владимира Делића власника фирме УНИБРОС СТЕЕЛ,а који је велики пријатељ Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

04.06.2018 08:59

Хоце ли свратити мало и у Бакинце: Из Кремља је саопштено да ће Путин 5. јуна допутовати у радну посјету Аустрији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

04.06.2018 09:33

Истрага ће утврдити да нема доказа и КРАЈ ПЉАЧКЕ.

ОДГОВОРИТЕ