Vladimir Romanov pod istragom

Najveći akcionar litvanske Ukio banke Vladimir Romanov osumnjičen je u svojoj zemlji da je raznim malverzacijama putem zvorničkih fabrika “Alumina” i “Energolinija” te propale Balkan investment banke /BIB/, čiji je bio vlasnik, nezakonito prebacio desetine miliona evra na svoje i račune svojih saradnika, prenosi “Glas Srpske”.

Svijet 04.06.2018 | 09:36
Vladimir Romanov pod istragom
List piše da je istragu protiv Romanova i još nekoliko osoba, koja obuhvata i njegove poslove u BiH u vezi sa Fabrikom glinice “Birač” iz Zvornika, BIB i povezanim preduzećima, pokrenulo Generalno tužilaštvo Litvanije još 2013. godine.

Osim Romanova, na meti litvanskih tužilaca su i predsjednici Upravnog i Nadzornog odbora Ukio banke Gintaras Ugianskis i Edita Karpavičene, te članovi Oleg Gončaruk i Ala Kurauskien, kao i direktor firme “Boslita ir ko” Gintaras Korupskas, navodi list.

Litvanske vlasti su u ovom slučaju zatražile dokumentaciju i pravnu pomoć u istrazi od institucija Srpske, gdje je podignuta optužnica za kriminal protiv više litvanskih državljana i njihovih saradnika u firmama koje su kontrolisali u BiH.

“Glas” nezvanično saznaje da su sa litvanskim vlastima korespondirali tužioci Republičkog javnog tužilaštva, a u BiH je poslata i obimna dokumentacija o malverzacijama stavljenim na teret Litvancima.

Dokumentacija u vezi s ovim slučajem, koja je u posjedu “Glasa”, pokazuje da tamošnji istražioci sumnjiče Romanova da je malverzacije s ciljem izvlačenja novca iz Ukio banke počeo 2011. godine fiktivnim ulaganjem u zvorničku “Aluminu”.

Romanov je osumnjičen da je uz pomoć predsjednika i pojedinih članova Upravnog i Nadzornog odbora Ukio banke na račune “Alumine” u novembru 2011. godine prebacio 14,6 miliona evra za izgradnju linije za proizvodnju tegli, iako je znao da to nikada neće biti urađeno.

Prvo je, kako se navodi, omogućio da Ukio banka firmi “Boslita ir ko” odobri kredit od 15 miliona evra, koji je iskorišten za navodno investiranje u opremu za proizvodnju stakla i tegli u “Alumini”, a prema dokumentaciji u posjedu “Glasa”, firma “Boslita ir ko” je zahtijevala i dobila povećanje iznosa kredita od ove banke za dodatnih 14,6 miliona evra.

Novac je poslije prebačen na firmu “Baltios stiklas”, koja ga zatim dodjeljuje “Alumini” radi investiranja u liniju za proizvodnju tegli, koja nikada nije napravljena, a “Alumina” ne vraća kredit firmi “Boslita ir ko”.

Romanov je obezbijedio i da oko 4,6 miliona evra sa računa “Energolinije” u BIB bude prebačeno na račun firme “Birač” koji je otvoren u Ukio banci, a da bi se “zameo” trag novac je sa računa “Birča” potom prebačen na račune firme “E Vej”, pa na račune firme “Vivsajd markets”.

U predmetu BIB u Banjaluci je podignuta optužnica protiv deset državljana BiH i deset državljana Litvanije, koji su optuženi da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom BIB Edvinasom Navickasom raznim malverzacijama oštetili ovu banku za više miliona KM.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

PRIJEDORČANIN

04.06.2018 09:41

JEDNI NAS BOMBARDUJU DRUGI NAS POKRADOŠE. MILINI PAJDAŠI OPLJAČKAŠE REPUBLIKU SRPSKU.

ODGOVORITE
Name

Razmisljaj

04.06.2018 10:09

Litvance nije doveo Dodik. Koliko se ja sjecam drugi poznati politicar se hvalio kako je za Republiku Srpsku napravio posao vijeka prodajom ove fabrike Litvancima. A kada je fabrika bila pred gasenjem ta ista Dodikova vlast se umijesala i spasila fabriku od propasti dok su ti koji su doveli kriminalce napadali taj potez. Dodik je napravio milion gresaka ukljucujuci intervenciju u bib banku ali nije doveo litvance niti je njihov saradnik.

Name

GoranBL

04.06.2018 11:20

Omogucio im je nesmetano da kradu. Da izvlace milijarde. I onda se napravio lud i otezao sa istragom. Sad lafo pred izbore ide neka istraga, nesto.

Name

P.P. NJEGOŠ

04.06.2018 11:42

Još jedna ogromna pljačka gdje je učestvovao propali mesar i kmečavac mali miš mile traktorista.

Name

EkonoEkonomija

04.06.2018 12:47

're za razmisljaj Eto moj deda ih doveo i omogucio im pljacku vijeka jacu nego pljacka treceg Rajha. STA JE RADILA SVE VREME PORESKA UPRAVA REPUBLIKE SRPSKE....ZASTO SU IZOSTALE KONTROLE....

Name

Re:Razmisljaj

04.06.2018 18:07

A ko dovede Ruse u rafineriju?

Name

075

04.06.2018 09:45

Ma nije moguće Rusi a kradu "braću" Srbe!

ODGOVORITE
Name

Filip

04.06.2018 09:47

Litvanci su u Evropskoj uniji i oni se ne igraju kredibilitetom svog sustva,tako da zahvaljujuci njima saznacemo imena nasih Tajkuna.Njihovi se vec znaju.

ODGOVORITE
Name

UDRI MUSKI

04.06.2018 10:19

U LITVANIJI ZIVI MNOGO RUSA I UPRAVO ONI PERU RUSKE EURE I DOLARE PO PROSTORIMA BEZ ZAKONA KAO STO JE RS.

Name

Novomatic Admiral

04.06.2018 10:42

Još samo da se pokrenu istrage protiv Novomatic Admirala i ćerki firmi NOVO RS doo i RSA GAMING doo koje se bave pranjem novca i utajom poreza i protiv Vladimira Delića vlasnika firme UNIBROS STEEL,a koji je veliki prijatelj Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

blbl

04.06.2018 10:59

Hoce li svratiti malo i u Bakince: Iz Kremlja je saopšteno da će Putin 5. juna doputovati u radnu posjetu Austriji.

ODGOVORITE
Name

Piksi

04.06.2018 11:33

Istraga će utvrditi da nema dokaza i KRAJ PLJAČKE.

ODGOVORITE