У Гватемали има 25 мртвих

У Гватемали дошло до ерупције вулкан Фуего. Агенција за катастрофе у тој земљи саопштила да је страдало 25 особа, више десетина је повређно. Има несталих.

Свијет 04.06.2018 | 07:38
У Гватемали има 25 мртвих
Због ерупције вулкана, који избацује црни дим и пепео у небом, евакуисано је око 100 особа, а међународни аеродром у престоници затворио је своју једину писту, преноси Ројтерс.

Управа за цивилну авијацију Гватемале саопштила је на Твитеру да је писта затворена због присуства вулканског пепела и како би се гарантовала безбедност путника и авиона. 

Вулкан се налази на око 40 километара југозападно од престонице Гватемале. 

Из једног голф клуба евакусиани су радници и гости, а на видео снимку који је објављен на друштвеним медијима види се црни облак пепела како се уздиже изнад голф клуба. 

Огромни облаци дима могли су да се виде из различитих делова земље, а пепео који је пао у четири департмана Гватемале узнемирио је грађане. 

Власти су од грађана тражиле да остану смирени. 

Портпарол Управе за спречавање националне катастрофе Давид де Леон рекао је да је за пад вукланског пепела по разним деловима града крива промена правца ветра.

Подсетимо, активан је, и то већ више од четири седмице, и вулкан Килуаеа на Хавајима, који је у фази експлозивних ерупција, којима се уваздух избаују ужарене лопте, тешке и по неколико стотина килограма. Шира област око вулкана сва је под лавом, која куља таквом брзином да за кратко време покрива терен шест фудбалских терена .

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар