U Gvatemali ima 25 mrtvih

U Gvatemali došlo do erupcije vulkan Fuego. Agencija za katastrofe u toj zemlji saopštila da je stradalo 25 osoba, više desetina je povređno. Ima nestalih.

Svijet 04.06.2018 | 07:38
U Gvatemali ima 25 mrtvih
Zbog erupcije vulkana, koji izbacuje crni dim i pepeo u nebom, evakuisano je oko 100 osoba, a međunarodni aerodrom u prestonici zatvorio je svoju jedinu pistu, prenosi Rojters.

Uprava za civilnu avijaciju Gvatemale saopštila je na Tviteru da je pista zatvorena zbog prisustva vulkanskog pepela i kako bi se garantovala bezbednost putnika i aviona. 

Vulkan se nalazi na oko 40 kilometara jugozapadno od prestonice Gvatemale. 

Iz jednog golf kluba evakusiani su radnici i gosti, a na video snimku koji je objavljen na društvenim medijima vidi se crni oblak pepela kako se uzdiže iznad golf kluba. 

Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih delova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane. 

Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni. 

Portparol Uprave za sprečavanje nacionalne katastrofe David de Leon rekao je da je za pad vuklanskog pepela po raznim delovima grada kriva promena pravca vetra.

Podsetimo, aktivan je, i to već više od četiri sedmice, i vulkan Kiluaea na Havajima, koji je u fazi eksplozivnih erupcija, kojima se uvazduh izbauju užarene lopte, teške i po nekoliko stotina kilograma. Šira oblast oko vulkana sva je pod lavom, koja kulja takvom brzinom da za kratko vreme pokriva teren šest fudbalskih terena .

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar