Гдје се купаш? Да ли је чиста вода?

Европска агенција за природну средину (ЕЕА) објавила је велико истраживање посвећено квалитету воде за купање широм Европске уније. Ево где је вода чиста, а где баш и није.

Регион 03.06.2018 | 17:31
Гдје се купаш? Да ли је чиста вода?
Европска агенција за природну средину објавила је велико истраживање посвећено квалитету воде за купање широм Европске уније, у којој су сакупљени подаци из свих 28 држава чланица из 2017. године, у којима је обрађен квалитет 22.000 места за купање, од морских плажа преко језера до река.

Занимљиво је да овај извештај ЕЕА разбија мит о беспрекорној чистоћи хрватског Јадрана, јер су резултати показали да чистије море имају, на пример, Малта, Кипар и Грчка, док најчистију воду за купање у Европској унији имају Луксембург, Малта, Кипар, Грчка и Аустрија.

Када је реч о целој Европској унији, показало се да 96 одсто истражених локација испуњавају минималне критеријуме квалитета воде за купање, док је 85 одсто изврсног квалитета, што је у односу на резултате истог истраживања из 2013. побољшање за 2,4 одсто, пише хрватски портал Индекс. 

Хрватска морска купалишта су већином изврсна, али постоје изузеци

Када је реч о резултатима за Хрватску, истражен је квалитет воде за купање на 976 локација, од којих се 949 налази на мору, а 27 у унутрашњости земље. Свеукупни квалитет воде за купање је у 95 одсто изврсан или задовољавајућ, али постоје велике разлике између квалитета воде за купање на мору и на локацијама у унутрашњости земље, којих тек око 15 одсто спада у категорију изврсног квалитета.

Свеукупни хрватски резултат је, дакле, лошији због купалишта у унутрашњости. Ипак, постоји и неколико купалишта на средишњем и јужном делу Јадрана на којима је вода тек задовољавајућег квалитета за купање, а не у категорији изврсне.

На свакој од локација се узело десетак узорака воде, већина у сезони купања која се за морске плаже рачуна од 1. јуна до 5. октобра, а за купалишта у унутрашњости од 1. јуна до 15. септембра. Тестирало се на бактерије попут Ешеерихије коли, које су индикатор присуства канализације и отпадних вода на купалиштима. 

Када је реч о купалиштима у Грчкој, где и летује највећи број Срба, од укупно 1.958 купалишта где је вода испитана, чак 97 одсто има добар или одличан квалитет воде.

И Румунија има веома чисту воду, судећи према извештају од 2017. године. Наиме, од 50 купалишта на којима су узети узорци воде, на 98 одсто је вода доброг или одличног квалитета за купање.

У Бугарској од 95 купалишта са којих је узет узорак воде, на 92 одсто је вода доброг или одличног квалитета.

(мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар