Gdje se kupaš? Da li je čista voda?

Evropska agencija za prirodnu sredinu (EEA) objavila je veliko istraživanje posvećeno kvalitetu vode za kupanje širom Evropske unije. Evo gde je voda čista, a gde baš i nije.

Region 03.06.2018 | 17:31
Gdje se kupaš? Da li je čista voda?
Evropska agencija za prirodnu sredinu objavila je veliko istraživanje posvećeno kvalitetu vode za kupanje širom Evropske unije, u kojoj su sakupljeni podaci iz svih 28 država članica iz 2017. godine, u kojima je obrađen kvalitet 22.000 mesta za kupanje, od morskih plaža preko jezera do reka.

Zanimljivo je da ovaj izveštaj EEA razbija mit o besprekornoj čistoći hrvatskog Jadrana, jer su rezultati pokazali da čistije more imaju, na primer, Malta, Kipar i Grčka, dok najčistiju vodu za kupanje u Evropskoj uniji imaju Luksemburg, Malta, Kipar, Grčka i Austrija.

Kada je reč o celoj Evropskoj uniji, pokazalo se da 96 odsto istraženih lokacija ispunjavaju minimalne kriterijume kvaliteta vode za kupanje, dok je 85 odsto izvrsnog kvaliteta, što je u odnosu na rezultate istog istraživanja iz 2013. poboljšanje za 2,4 odsto, piše hrvatski portal Indeks. 

Hrvatska morska kupališta su većinom izvrsna, ali postoje izuzeci

Kada je reč o rezultatima za Hrvatsku, istražen je kvalitet vode za kupanje na 976 lokacija, od kojih se 949 nalazi na moru, a 27 u unutrašnjosti zemlje. Sveukupni kvalitet vode za kupanje je u 95 odsto izvrsan ili zadovoljavajuć, ali postoje velike razlike između kvaliteta vode za kupanje na moru i na lokacijama u unutrašnjosti zemlje, kojih tek oko 15 odsto spada u kategoriju izvrsnog kvaliteta.

Sveukupni hrvatski rezultat je, dakle, lošiji zbog kupališta u unutrašnjosti. Ipak, postoji i nekoliko kupališta na središnjem i južnom delu Jadrana na kojima je voda tek zadovoljavajućeg kvaliteta za kupanje, a ne u kategoriji izvrsne.

Na svakoj od lokacija se uzelo desetak uzoraka vode, većina u sezoni kupanja koja se za morske plaže računa od 1. juna do 5. oktobra, a za kupališta u unutrašnjosti od 1. juna do 15. septembra. Testiralo se na bakterije poput Ešeerihije koli, koje su indikator prisustva kanalizacije i otpadnih voda na kupalištima. 

Kada je reč o kupalištima u Grčkoj, gde i letuje najveći broj Srba, od ukupno 1.958 kupališta gde je voda ispitana, čak 97 odsto ima dobar ili odličan kvalitet vode.

I Rumunija ima veoma čistu vodu, sudeći prema izveštaju od 2017. godine. Naime, od 50 kupališta na kojima su uzeti uzorci vode, na 98 odsto je voda dobrog ili odličnog kvaliteta za kupanje.

U Bugarskoj od 95 kupališta sa kojih je uzet uzorak vode, na 92 odsto je voda dobrog ili odličnog kvaliteta.

(mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar