Искључите жељу за слаткишима

Научници су открили начин да потпуно угасе жељу за слаткишима.

Свијет 03.06.2018 | 14:41
Искључите жељу за слаткишима
Истраживање спроведено на Колумбији показало је да постоји начин да се "искључи" жеља за шећером. Додуше, засад је утврђено да теорија "ради" на мишевима, али научници сматрају да би исти принцип могао да се примени и код људи, што би био велики помак у лечењу поремећаја у исхрани, пише "Мирор".

Ова студија заснива се на налазима ранијих истраживања која кажу да када језик дође у додир са нечим слатким, горким, сланим или киселим, сигнали стижу у одређене зоне мозга да би се укус препознао и покренула одговарајућа реакција организма.

У новом истраживању, научници су се фокусирали на слатко и горко и реакцију коју ови укуси изазивају у амигдали, делу мозга који је одговоран за чулна искуства.

"Ранији радови су показали да постоји јасна 'подела' на 'слатка' и 'горка' подручја у делу кортекса задуженом за укус", објаснио је др Ли Ванг, који је водио ово истраживање.

"Нова студија показала је да се та подела наставља све до амигдале. Јасна раздвојеност слатког и горког значи да можемо независно да манипулишемо тим подручјима мозга и да посматрамо промене које настају у понашању", каже он.

Током истраживања, спроведено је неколико експеримената у којима су везе за преношење слатког или горког укуса с амигдалом "искључене".

Када су биле искључене слатке везе, мишеви су и даље могли да разликују слатко од горког, али је изостајала емоционална реакција која је уобичајена - преферирање шећера или аверзија према горком.

"Било би као да узмете комад своје омиљене чоколаде, и ви знате шта је то, али не осетите никакво задовољство. После неколико залогаја, највероватније бисте престали да је једете, док бисте је раније појели целу", објашњава др Ванг.

Научници сматрају да је ова техника важан корак који би у будућности могао да се примењује на људима који пате од поремећаја у исхрани или екстремне гојазност.

(мондо.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МирославБеч

04.06.2018 10:15

Нема од тога ништа. .то је немогућа мисија ...ја само кад видим ту слику са гомилом слаткиша пође ми вода на уста од жеље. .

ОДГОВОРИТЕ