Isključite želju za slatkišima

Naučnici su otkrili način da potpuno ugase želju za slatkišima.

Svijet 03.06.2018 | 14:41
Isključite želju za slatkišima
Istraživanje sprovedeno na Kolumbiji pokazalo je da postoji način da se "isključi" želja za šećerom. Doduše, zasad je utvrđeno da teorija "radi" na miševima, ali naučnici smatraju da bi isti princip mogao da se primeni i kod ljudi, što bi bio veliki pomak u lečenju poremećaja u ishrani, piše "Miror".

Ova studija zasniva se na nalazima ranijih istraživanja koja kažu da kada jezik dođe u dodir sa nečim slatkim, gorkim, slanim ili kiselim, signali stižu u određene zone mozga da bi se ukus prepoznao i pokrenula odgovarajuća reakcija organizma.

U novom istraživanju, naučnici su se fokusirali na slatko i gorko i reakciju koju ovi ukusi izazivaju u amigdali, delu mozga koji je odgovoran za čulna iskustva.

"Raniji radovi su pokazali da postoji jasna 'podela' na 'slatka' i 'gorka' područja u delu korteksa zaduženom za ukus", objasnio je dr Li Vang, koji je vodio ovo istraživanje.

"Nova studija pokazala je da se ta podela nastavlja sve do amigdale. Jasna razdvojenost slatkog i gorkog znači da možemo nezavisno da manipulišemo tim područjima mozga i da posmatramo promene koje nastaju u ponašanju", kaže on.

Tokom istraživanja, sprovedeno je nekoliko eksperimenata u kojima su veze za prenošenje slatkog ili gorkog ukusa s amigdalom "isključene".

Kada su bile isključene slatke veze, miševi su i dalje mogli da razlikuju slatko od gorkog, ali je izostajala emocionalna reakcija koja je uobičajena - preferiranje šećera ili averzija prema gorkom.

"Bilo bi kao da uzmete komad svoje omiljene čokolade, i vi znate šta je to, ali ne osetite nikakvo zadovoljstvo. Posle nekoliko zalogaja, najverovatnije biste prestali da je jedete, dok biste je ranije pojeli celu", objašnjava dr Vang.

Naučnici smatraju da je ova tehnika važan korak koji bi u budućnosti mogao da se primenjuje na ljudima koji pate od poremećaja u ishrani ili ekstremne gojaznost.

(mondo.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MiroslavBeč

04.06.2018 12:15

Nema od toga ništa. .to je nemoguća misija ...ja samo kad vidim tu sliku sa gomilom slatkiša pođe mi voda na usta od želje. .

ODGOVORITE