Мијат пожелио срећу: Наша је остала на пречки...!

"И данас се запитам - зашто сам тако шутнуо", рекао је Предраг Мијатовић у интервјуу за Радио-телевизију Србије.

Фудбал 03.06.2018 | 23:45
Мијат пожелио срећу: Наша је остала на пречки...!
Предраг Мијатовић (49), један од највећих играча који је југословенски фудбал имао, често је у медијима ових дана, као и увек када Реал Мадрид освоји титулу првака Европе.

Стрелац чувеног гола у амстердамском финалу 1998, којим је "краљевском клубу" прекинуо вишедеценијско чекање најважнијег пехара, увек је члан делегације Мадриђана у завршницама Лиге шампиона.

И овог пролећа био је у Кијеву, где је са Зинедином Зиданом и екипом прославио рекордни 13. Реалов трофеј у најјачем такмичењу.

Мадрид је претходних дана славио, као што је славио и Мијата, пре 20 година...

"Та седма титула Реал Мадрида је била прекретница, после које се стигло до ове године (и 13. титуле). Тиме се поносим и драго ми је што сам ја и био члан генерације која је 'пробила' тај малер направила пут ка свему што је дошло касније", изјавио је Мијатовић у интервјуу за Радио-телевизију Србије.

"Сви који су имали прилику да после седме титуле доживе у екипи и осму и девету, као Јеро, Раул и Гути, стално су ми говорили да је славље седме титуле нешто што се није поновило. Та титула је била толико чекана да је просто било невероватно колико је људи изашло на улице. Причали су ми да је изашло милион људи".

У осврту на своје играчко доба у Мадриду, Валенсији и уопште - у Шпанији, Мијатовић је говорио и о томе како је овде проглашаван "издајником" када је посетио репрезентацију Хрватске у Валенсији, а и како је био организатор протеста против бомбардовања СР Југославије 1999. године. Тада је и јавно говорио о значају Косова за наш народ и о тешком и неправедном положајубземље пред НАТО агресијом.

У том периоду Мијат је био један од највећих играча Европе и света, а у Реалу је делио свлачионицу (и био пријатељ) са Давором Шукером. 

Чувени хрватски нападач је у Француској 1998. године био лидер репрезентације која се попела на треће место на свету. Да ли су исто тог лета могли да ураде и Пикси, Мијат, Дејо, Миха..?

"Југославија је вероватно у Француској могла да буде Хрватска... Давор је проглашен за најбољег стрелца, освојили су треће место, могли смо и ми да није било мог пенала и тог кобног ударца у пречку. Ко зна шта би се догодило, али то је саставни део фудбала. Побеђује се губи, некад се да гол, некад се погоди пречка...", рекао је Мијатовић.

"Било је ту несрећних момената у историји југословенског фудбака, али та пречка је модернија и некако је стављена у синоним лоше среће и не желим да се понови на овом Светском првенству. Ни пречка, ни статива, већ да већина шутева уђе и да лопта пређе линију гола".

И данас када погледа свој чувени пенал и шут у пречку изнад савладаног Ван Дер Сара у нокаут утакмици против Холандије, Мијатовићу није свеједно...

"Свакако да није пријатно, јер је то траума коју сам имао у том тренутку и која ме прати. Заборављају се неке ствари, али трауме као та пречка је непријатно и гледати. Као што је лепо гледати гол из финала Лиге шампиона, тако се и сада увек кад погледам (тај пенал) запитам 'Зашто сам баш тако шутирао?'".

Шта је фалило тој генерацији "плавих" да успе?

"Мислим да тој репрезентацији није фалило ништа, јер је та репрезентација после дугог низа неучествовања изборила пласман на Мундијал, Мађарска је побеђена невероватно у баражу, била је невиђена еуфорија, имали смо квалитетне играче у озбиљним клубовима, селектор је био сјајан, са нама је правио стратегију", објашњава Мијат.

"Фалила нам је само срећа. Да је та лопта ушла у гол можда бисмо ушли у четвртфинале, можда бисмо урадили што и Хрватска. Није нам фалило ништа и тешко је на турнирском такмичењу као што је Светско првенство направити да све функционише како треба. Ето, зато репрезентацији Србије желим да има и пуно среће. И то може да буде велики фактор. И да је ње било, та би лопта ушла", додао је Пеђа Мијатовић у интервјуу за РТС.

О Зидану и изненадном одласку...

Реал је од четвртка у центру пажње и због изненадног одласка Зинедина Зидана. Мијатовић је "из прве руке" покушао да одговори на питање - шта се догодило и где је "пукло" на Бернабеуу?

"Као прво, и ово финале и све што је ова генерација урадила је немогућа мисија и проћи ће деценије и деценије док то не пође опет некоме за руком. Истина је да је утакмица против Ливерпула, протекла еуфорично, Кристијано је дао изјаву да не зна шта ће бити са њим даље и то је мало оставило тријумф по страни. Зидан је поднео оставку и отишао потпуно изненадно. Не знам шта се догодило, вероватно се догодио и мали проблем након прича о одласцима Кристијана, Бејла, Бенземе, појачањима, Нејмару... Можда (Зидан) не гледа на те ствари на начин као што гледа председник, тако да је могуће да се ту негде нашао разлог".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар