Mijat poželio sreću: Naša je ostala na prečki...!

"I danas se zapitam - zašto sam tako šutnuo", rekao je Predrag Mijatović u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Fudbal 03.06.2018 | 23:45
Mijat poželio sreću: Naša je ostala na prečki...!
Predrag Mijatović (49), jedan od najvećih igrača koji je jugoslovenski fudbal imao, često je u medijima ovih dana, kao i uvek kada Real Madrid osvoji titulu prvaka Evrope.

Strelac čuvenog gola u amsterdamskom finalu 1998, kojim je "kraljevskom klubu" prekinuo višedecenijsko čekanje najvažnijeg pehara, uvek je član delegacije Madriđana u završnicama Lige šampiona.

I ovog proleća bio je u Kijevu, gde je sa Zinedinom Zidanom i ekipom proslavio rekordni 13. Realov trofej u najjačem takmičenju.

Madrid je prethodnih dana slavio, kao što je slavio i Mijata, pre 20 godina...

"Ta sedma titula Real Madrida je bila prekretnica, posle koje se stiglo do ove godine (i 13. titule). Time se ponosim i drago mi je što sam ja i bio član generacije koja je 'probila' taj maler napravila put ka svemu što je došlo kasnije", izjavio je Mijatović u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

"Svi koji su imali priliku da posle sedme titule dožive u ekipi i osmu i devetu, kao Jero, Raul i Guti, stalno su mi govorili da je slavlje sedme titule nešto što se nije ponovilo. Ta titula je bila toliko čekana da je prosto bilo neverovatno koliko je ljudi izašlo na ulice. Pričali su mi da je izašlo milion ljudi".

U osvrtu na svoje igračko doba u Madridu, Valensiji i uopšte - u Španiji, Mijatović je govorio i o tome kako je ovde proglašavan "izdajnikom" kada je posetio reprezentaciju Hrvatske u Valensiji, a i kako je bio organizator protesta protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Tada je i javno govorio o značaju Kosova za naš narod i o teškom i nepravednom položajubzemlje pred NATO agresijom.

U tom periodu Mijat je bio jedan od najvećih igrača Evrope i sveta, a u Realu je delio svlačionicu (i bio prijatelj) sa Davorom Šukerom. 

Čuveni hrvatski napadač je u Francuskoj 1998. godine bio lider reprezentacije koja se popela na treće mesto na svetu. Da li su isto tog leta mogli da urade i Piksi, Mijat, Dejo, Miha..?

"Jugoslavija je verovatno u Francuskoj mogla da bude Hrvatska... Davor je proglašen za najboljeg strelca, osvojili su treće mesto, mogli smo i mi da nije bilo mog penala i tog kobnog udarca u prečku. Ko zna šta bi se dogodilo, ali to je sastavni deo fudbala. Pobeđuje se gubi, nekad se da gol, nekad se pogodi prečka...", rekao je Mijatović.

"Bilo je tu nesrećnih momenata u istoriji jugoslovenskog fudbaka, ali ta prečka je modernija i nekako je stavljena u sinonim loše sreće i ne želim da se ponovi na ovom Svetskom prvenstvu. Ni prečka, ni stativa, već da većina šuteva uđe i da lopta pređe liniju gola".

I danas kada pogleda svoj čuveni penal i šut u prečku iznad savladanog Van Der Sara u nokaut utakmici protiv Holandije, Mijatoviću nije svejedno...

"Svakako da nije prijatno, jer je to trauma koju sam imao u tom trenutku i koja me prati. Zaboravljaju se neke stvari, ali traume kao ta prečka je neprijatno i gledati. Kao što je lepo gledati gol iz finala Lige šampiona, tako se i sada uvek kad pogledam (taj penal) zapitam 'Zašto sam baš tako šutirao?'".

Šta je falilo toj generaciji "plavih" da uspe?

"Mislim da toj reprezentaciji nije falilo ništa, jer je ta reprezentacija posle dugog niza neučestvovanja izborila plasman na Mundijal, Mađarska je pobeđena neverovatno u baražu, bila je neviđena euforija, imali smo kvalitetne igrače u ozbiljnim klubovima, selektor je bio sjajan, sa nama je pravio strategiju", objašnjava Mijat.

"Falila nam je samo sreća. Da je ta lopta ušla u gol možda bismo ušli u četvrtfinale, možda bismo uradili što i Hrvatska. Nije nam falilo ništa i teško je na turnirskom takmičenju kao što je Svetsko prvenstvo napraviti da sve funkcioniše kako treba. Eto, zato reprezentaciji Srbije želim da ima i puno sreće. I to može da bude veliki faktor. I da je nje bilo, ta bi lopta ušla", dodao je Peđa Mijatović u intervjuu za RTS.

O Zidanu i iznenadnom odlasku...

Real je od četvrtka u centru pažnje i zbog iznenadnog odlaska Zinedina Zidana. Mijatović je "iz prve ruke" pokušao da odgovori na pitanje - šta se dogodilo i gde je "puklo" na Bernabeuu?

"Kao prvo, i ovo finale i sve što je ova generacija uradila je nemoguća misija i proći će decenije i decenije dok to ne pođe opet nekome za rukom. Istina je da je utakmica protiv Liverpula, protekla euforično, Kristijano je dao izjavu da ne zna šta će biti sa njim dalje i to je malo ostavilo trijumf po strani. Zidan je podneo ostavku i otišao potpuno iznenadno. Ne znam šta se dogodilo, verovatno se dogodio i mali problem nakon priča o odlascima Kristijana, Bejla, Benzeme, pojačanjima, Nejmaru... Možda (Zidan) ne gleda na te stvari na način kao što gleda predsednik, tako da je moguće da se tu negde našao razlog".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar