Атлетичар допинг инспекторима дао новац, али...

Опет је био позитиван! Кенијски атлетичар Асбел Кипроп, рекао је да је дао новац инспекторима који су га тестирали на допинг, пошто је "мислио да им треба за гориво или за чај".

Остали спортови 09.06.2018 | 20:30
Атлетичар допинг инспекторима дао новац, али...
Кипроп, освајач златне медаље на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године, био је позитиван на забрањену супстанцу, крвни допинг ЕПО.

Он је навео да је његов допинг узорак "постао позитиван", пошто инспекторима који су га тестирали није дао довољно новца.

"Они ретко траже новац. Нису прецизирали износ. Ја не могу да им верујем. Нисам ни помислио да сам осетљивој ситуацији", рекао је двадесетосмогодишњи Кипроп за ББЦ. 

Он је додао да су га исти инспектори тестирали три пута те недеље, да је од њега тражено да даје узорке у њиховим кућама и да је увек био упозорен на теситрање, иако је то против правила. 

Кипроп је навео да је "скоро пожелео" да је узимао допинг, како би се боље суочио са ситуацијом и додао да ти инспектори треба да иду у затвор. 

Атлетска јединица за интегритет (АИУ) је у мају одбацила тврдње да је Кипропов узорак био замењен и да су инспектори од њега тражили новац.

Он је тестиран 27. новембра прошле године у Итену у Кенији, а претходне ноћи обавештен је да ће инспектори доћи да га тестирају. Иако је то против правила, Кипроп је рекао да то није озбиљно схватио, пошто се то и раније дешавало. 

Њему је наводно један од двојице инспектора тражио новац пре него што је дао узорак урина. Он је рекао да је, пошто је завршио тестирање, и оставио узорак без надзора, отишао у другу собу по мобилни телефон, како би им уплатио новац електронским путем. 

"Никада нисам прекршио антидопинг правила нити покушао да избегнем тестирање пошто сам сигуран у себе и подржавам борбу против допинга. Никада нисам сумњао у себе", рекао је Кипроп. 

Он је додао да је последњу ињекцију примио 2014. године, против жуте грознице, уочи такмичења на Бахамима 2014. године. 

Навео је да је инспектора сматрао "пријатељем", да су се редовно дописивали смс порукама и да им је уплатио новац пошто је то "нормална великодушност". 

АИУ је навела да је изузетно разочарана што је атлетичар унапред био обавештен о тестирању. 

"Стављен сам у категорију допингованих. Добри људи, спортисти, моји противници и такмичари мисле да сам се против њих тркао и да сам варао. Истина ће изаћи на видело, скинућу љагу са свог имена и спорта уопште", рекао је Кипроп.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар