Atletičar doping inspektorima dao novac, ali...

Opet je bio pozitivan! Kenijski atletičar Asbel Kiprop, rekao je da je dao novac inspektorima koji su ga testirali na doping, pošto je "mislio da im treba za gorivo ili za čaj".

Ostali sportovi 09.06.2018 | 20:30
Atletičar doping inspektorima dao novac, ali...
Kiprop, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, bio je pozitivan na zabranjenu supstancu, krvni doping EPO.

On je naveo da je njegov doping uzorak "postao pozitivan", pošto inspektorima koji su ga testirali nije dao dovoljno novca.

"Oni retko traže novac. Nisu precizirali iznos. Ja ne mogu da im verujem. Nisam ni pomislio da sam osetljivoj situaciji", rekao je dvadesetosmogodišnji Kiprop za BBC. 

On je dodao da su ga isti inspektori testirali tri puta te nedelje, da je od njega traženo da daje uzorke u njihovim kućama i da je uvek bio upozoren na tesitranje, iako je to protiv pravila. 

Kiprop je naveo da je "skoro poželeo" da je uzimao doping, kako bi se bolje suočio sa situacijom i dodao da ti inspektori treba da idu u zatvor. 

Atletska jedinica za integritet (AIU) je u maju odbacila tvrdnje da je Kipropov uzorak bio zamenjen i da su inspektori od njega tražili novac.

On je testiran 27. novembra prošle godine u Itenu u Keniji, a prethodne noći obavešten je da će inspektori doći da ga testiraju. Iako je to protiv pravila, Kiprop je rekao da to nije ozbiljno shvatio, pošto se to i ranije dešavalo. 

Njemu je navodno jedan od dvojice inspektora tražio novac pre nego što je dao uzorak urina. On je rekao da je, pošto je završio testiranje, i ostavio uzorak bez nadzora, otišao u drugu sobu po mobilni telefon, kako bi im uplatio novac elektronskim putem. 

"Nikada nisam prekršio antidoping pravila niti pokušao da izbegnem testiranje pošto sam siguran u sebe i podržavam borbu protiv dopinga. Nikada nisam sumnjao u sebe", rekao je Kiprop. 

On je dodao da je poslednju injekciju primio 2014. godine, protiv žute groznice, uoči takmičenja na Bahamima 2014. godine. 

Naveo je da je inspektora smatrao "prijateljem", da su se redovno dopisivali sms porukama i da im je uplatio novac pošto je to "normalna velikodušnost". 

AIU je navela da je izuzetno razočarana što je atletičar unapred bio obavešten o testiranju. 

"Stavljen sam u kategoriju dopingovanih. Dobri ljudi, sportisti, moji protivnici i takmičari misle da sam se protiv njih trkao i da sam varao. Istina će izaći na videlo, skinuću ljagu sa svog imena i sporta uopšte", rekao je Kiprop.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar