Вето САД-а на резолуцију УН-а

САД су ставиле вето на резолуцију СБ УН у којој се тражи да генерални секретар светског тела предложи како да се осигура "међународна заштита" Палестинаца.

Свијет 02.06.2018 | 07:20
Вето САД-а на резолуцију УН-а
Савет безбедности међутим још није гласао о предлогу САД да се осуди Хамас због нове ескалације насиља у појасу Газе. Данашњем гласању претходиле су читаве недеље хитних дискусија о Гази.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли је најавила вето на резолуцију коју су подржале арапске земље а припремио Кувајт.

Она ју је означила "грубо једностраном" због захтева да се заустави претерана израелска сила, док се не помиње Хамас, екстремистичка исламска организација која контролише појас Газе.

Америчка резолуција не алудира на израелске снаге и заштиту Палестинаца, већ захтева да Хамас и друге палестинске екстремистичке организације престану "све насилне и провокативне акције" у Гази.

Савет безбедности УН је дубоко подељен у односу на деценијски израелско-палестински сукоб.

После низа састанака о Гази то најмоћније тело УН није могло да се сложи ни о саопштењу.

Хамас и мања организација Исламски џихад су у уторак испалили дасетине ракета и минобацачких пројектила, на јужну израелску територију, а Израел је одговорио нападима из ваздуха на мете ектремиста широм појаса Газе. То је била највећа ескалација насиља од рата у појасу Газе 2014. године.

Хамас је у среду саопштио да је постигнут прекид ватре с Израелом.

У нацрту резолуције се изражава "озбиљна забринутост" за ескалацију насиља, напетост и погоршање ситуације на палестинским територијама, посебно од почетка низа масовних протеста Палестинаца на граници Газе 30. марта.

Према подацима палестинског Министарства здравља око 120 Палестинаца је погинуло од израелске ватре у тим протестима, а на хиљаде их је рањено.

Израел тврди да војници бране своју границу и оптужују Хамас да протестима прикрива покушаје напада.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зиа Гиованна

02.06.2018 06:33

ЗА МЕНЕ ЈЕ! У СВАКОМ ЉУДСКОМ БИЦУ ТЕЦЕ КРВ А НЕ У ЈЕДНОМ ВОДА! АЛИ АКО ЈА НЕСТО ЈЕДЕМ И СВОМ СИЛОМ МИ СЕ ТО ОТИМА, ИСТО ТАКО ЦУ СВОМ СИЛОМ ОДРАНИТ!. СТО ЗНАЦИ ДА ИЗРАЕЛУ НИКАД ДОСТА! ДОК УСА УВЕК И СВУДА ПОКАЗУЈЕ СВОЈУ МОЦ ТАКО ДА НИ ТО НИЈЕ ОК!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиско исток

02.06.2018 07:23

Па ста хоце није бас јасно.Та Палестина никад дрзава није била.Никад.А и Јасер им је украо 10 милијарди долара.Сто не престану красти властити народ па це имати дрзаву.А и који к.... су нападатли Јевреје кад су зајебани.