Како Зиданов одлазак утиче на ЦР7, Бејла, Наваса, Бензему?

Ко је отписан, ко ће добити већи, а ко мањи простор. . . ?

Фудбал 04.06.2018 | 22:30
Како Зиданов одлазак утиче на ЦР7, Бејла, Наваса, Бензему?
Иступање Зинедина Зидана са места тренера мадридског Реала није покренуло само лавину спекулација о томе ко би могао да постане нови шеф струке, већ је отворило и низ питања на тему - како одлазак човека који је донео три везане Лиге шампиона могао да утиче на сваког појединца у тиму?

Пре свега, то се односило на будућност трилинга ББЦ (Бензема, Бејл, Кристијано) око којег се води отворени спор буквално последње две године, али и на судбину Кејлора Наваса, због кога је Зизубио у сталном сукобу с првим човеком Реала Флорентином Перезом. Не треба заборавити ни Лукаса Васкеза и Марка Асенсија, за које постоји опасност да „нестану“ из тима и изгубе улоге које су имали...

Карим Бензема могао би највише да изгуби Зидановим одласком. Није тајна да је Бензема Зиданов штићеник и да се управо зато ниједно велико појачање у нападу није доводило годинама. Бензема је чак имао предност у односу на Алвара Морату прошле сезоне, када је Шпанац имао квалитетније роле као резервиста. Мората је због тога и напустио Реал прошлог лета, када је схватио да не постоји начин да се избори за стандардно место у првом тиму. Сада када нема Зидана, Бензема је постао врло рањив. Не само зато што нема ту врсту протекције, већ и зато што су навијачи неколико пута јасно ставили до знања Французу да више није пожељан. Такође, Флорентино Перез је коначно добио могућност да екпслодира на пијаци и направи земљотрес довођењем једног великог имена после четири године. То ће по свој прилици бити Роберт Левандовски, који је недавно поднео захтев да напусти Бајерн, а како су обојица класични голгетери и класни нападачи, не постоји реална варијанта у којој би обојица могли заједно да функционишу. 

Уз Бензему готово је извесно да ће из Мадрида отићи и Кејлор Навас. Годинама се у јавности води спор око квалитета голмана из Костарике, али је у Зидановој ери имао посебно место. Није Зизудозвољавао да се голман мења само због тога што лик истог није маркетиншки исплатив као што би то, на пример, били Давид де Хеа, Тибо Куртоа, Алисон или Ђиђо Донарума. Зидан је свој образ ставио у одбрану Кејлора Наваса, који му је узвратио бројним добрим играма. И поред тога није успео да промени мишљење владајуће структуре. Сада више не постоји препрека која би спречила Навасов трансфер, а уједно и да Реал пробије све досадашње баријере и учини (готово извесно) Алисона најскупљим голманом света. 

Због Кристијана Роналда се последњих дана подигла огромна прашина, највише због изјава које је дао одмах по освајању Лиге шампиона. Док се чека да Роналдо заиста изађе пред јавност и открије све тајне како је и обећао, с Зидановим повлачењем Реал би могао да изгуби своју највећу звезду. Роналдо и Зидан су имали посебан однос и познато је да је Португалцу Зизу једини тренер којег заиста поштује уз сер Алекса Фергусона. Мада је и даље тешко замислити такав исход, сада су шансе да Роналдо оде знатно веће, без обзира на то што је нови уговор практично договорена ствар. Није реализована и даље.

Кристијанова будућност највише ће зависити од тога кога Перез и директори клуба буду довели на клупу. Свако ко по менталитету не буде одговарао Роналду само ће убрзати трансфер у Манчестер јунајтед, или можда чак Пари Сен Жермен.

Супротно од Кристијана, а посебно Бенземе и Наваса, ситуација би драстично могла да се промени набоље за Герета Бејла. И Велшанин је после финала у Кијеву наговестио да се спрема за растанак с Реалом, али последња дешавања у клубу могла би да буду "гамецхангер" за њега. Донедавно је практично био једном ногом испред стадиона Сантјаго Бернабеу, сада би лако могло да се догоди да остане. Бејл је одавно био прецртан код Зидана и практично за њега није било места у првој постави, а уместо њега минуте су добили Лукас Васкез и Марко Асенсио у одређеним тактичким варијантама. Спекулисало се о трансферу у Манчестер јунајтед или Челси, али сада се карте другачије отварају и вероватно је да ће Бејлову судбину одлучивати нови тренер, у договору са Перезом. 

Опет, у опасности је су Лукас Васкез и Марко Асенсио - момци који су можда највише добили Зидановим присуством у клубу. Обојица су расли заједно са Зиданом, добили временом много важне улоге у тиму, а сада би могли да нестане са мапе, уколико не буду по вољи новог тренера. Јер, Маркову и Лукасову улогу најбоље је знао да искристалише управо Зидан и нису тако једноставне. Али, Зизу је тачно знао да избалансира с квалитетима младих офанзиваца и направи од њих џокере и још боље играче система. 

Сигуран останак имаће капитен Серхио Рамос, његовог заменика Марсела, те Зизуовог верног војника Нача, те Рафаел Варан, Лука Модрић, Тони Крос, Иско, Каземиро, па чак и Матео Ковачић. Играчи попут Маркоса Љорентеа, Данија Себаљоса и Борхе Мајорала зависиће највише од воље новог шефа струке.

Спрема се бурно лето у Мадриду...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар