Kako Zidanov odlazak utiče na CR7, Bejla, Navasa, Benzemu?

Ko je otpisan, ko će dobiti veći, a ko manji prostor. . . ?

Fudbal 04.06.2018 | 22:30
Kako Zidanov odlazak utiče na CR7, Bejla, Navasa, Benzemu?
Istupanje Zinedina Zidana sa mesta trenera madridskog Reala nije pokrenulo samo lavinu spekulacija o tome ko bi mogao da postane novi šef struke, već je otvorilo i niz pitanja na temu - kako odlazak čoveka koji je doneo tri vezane Lige šampiona mogao da utiče na svakog pojedinca u timu?

Pre svega, to se odnosilo na budućnost trilinga BBC (Benzema, Bejl, Kristijano) oko kojeg se vodi otvoreni spor bukvalno poslednje dve godine, ali i na sudbinu Kejlora Navasa, zbog koga je Zizubio u stalnom sukobu s prvim čovekom Reala Florentinom Perezom. Ne treba zaboraviti ni Lukasa Vaskeza i Marka Asensija, za koje postoji opasnost da „nestanu“ iz tima i izgube uloge koje su imali...

Karim Benzema mogao bi najviše da izgubi Zidanovim odlaskom. Nije tajna da je Benzema Zidanov štićenik i da se upravo zato nijedno veliko pojačanje u napadu nije dovodilo godinama. Benzema je čak imao prednost u odnosu na Alvara Moratu prošle sezone, kada je Španac imao kvalitetnije role kao rezervista. Morata je zbog toga i napustio Real prošlog leta, kada je shvatio da ne postoji način da se izbori za standardno mesto u prvom timu. Sada kada nema Zidana, Benzema je postao vrlo ranjiv. Ne samo zato što nema tu vrstu protekcije, već i zato što su navijači nekoliko puta jasno stavili do znanja Francuzu da više nije poželjan. Takođe, Florentino Perez je konačno dobio mogućnost da ekpslodira na pijaci i napravi zemljotres dovođenjem jednog velikog imena posle četiri godine. To će po svoj prilici biti Robert Levandovski, koji je nedavno podneo zahtev da napusti Bajern, a kako su obojica klasični golgeteri i klasni napadači, ne postoji realna varijanta u kojoj bi obojica mogli zajedno da funkcionišu. 

Uz Benzemu gotovo je izvesno da će iz Madrida otići i Kejlor Navas. Godinama se u javnosti vodi spor oko kvaliteta golmana iz Kostarike, ali je u Zidanovoj eri imao posebno mesto. Nije Zizudozvoljavao da se golman menja samo zbog toga što lik istog nije marketinški isplativ kao što bi to, na primer, bili David de Hea, Tibo Kurtoa, Alison ili Điđo Donaruma. Zidan je svoj obraz stavio u odbranu Kejlora Navasa, koji mu je uzvratio brojnim dobrim igrama. I pored toga nije uspeo da promeni mišljenje vladajuće strukture. Sada više ne postoji prepreka koja bi sprečila Navasov transfer, a ujedno i da Real probije sve dosadašnje barijere i učini (gotovo izvesno) Alisona najskupljim golmanom sveta. 

Zbog Kristijana Ronalda se poslednjih dana podigla ogromna prašina, najviše zbog izjava koje je dao odmah po osvajanju Lige šampiona. Dok se čeka da Ronaldo zaista izađe pred javnost i otkrije sve tajne kako je i obećao, s Zidanovim povlačenjem Real bi mogao da izgubi svoju najveću zvezdu. Ronaldo i Zidan su imali poseban odnos i poznato je da je Portugalcu Zizu jedini trener kojeg zaista poštuje uz ser Aleksa Fergusona. Mada je i dalje teško zamisliti takav ishod, sada su šanse da Ronaldo ode znatno veće, bez obzira na to što je novi ugovor praktično dogovorena stvar. Nije realizovana i dalje.

Kristijanova budućnost najviše će zavisiti od toga koga Perez i direktori kluba budu doveli na klupu. Svako ko po mentalitetu ne bude odgovarao Ronaldu samo će ubrzati transfer u Mančester junajted, ili možda čak Pari Sen Žermen.

Suprotno od Kristijana, a posebno Benzeme i Navasa, situacija bi drastično mogla da se promeni nabolje za Gereta Bejla. I Velšanin je posle finala u Kijevu nagovestio da se sprema za rastanak s Realom, ali poslednja dešavanja u klubu mogla bi da budu "gamechanger" za njega. Donedavno je praktično bio jednom nogom ispred stadiona Santjago Bernabeu, sada bi lako moglo da se dogodi da ostane. Bejl je odavno bio precrtan kod Zidana i praktično za njega nije bilo mesta u prvoj postavi, a umesto njega minute su dobili Lukas Vaskez i Marko Asensio u određenim taktičkim varijantama. Spekulisalo se o transferu u Mančester junajted ili Čelsi, ali sada se karte drugačije otvaraju i verovatno je da će Bejlovu sudbinu odlučivati novi trener, u dogovoru sa Perezom. 

Opet, u opasnosti je su Lukas Vaskez i Marko Asensio - momci koji su možda najviše dobili Zidanovim prisustvom u klubu. Obojica su rasli zajedno sa Zidanom, dobili vremenom mnogo važne uloge u timu, a sada bi mogli da nestane sa mape, ukoliko ne budu po volji novog trenera. Jer, Markovu i Lukasovu ulogu najbolje je znao da iskristališe upravo Zidan i nisu tako jednostavne. Ali, Zizu je tačno znao da izbalansira s kvalitetima mladih ofanzivaca i napravi od njih džokere i još bolje igrače sistema. 

Siguran ostanak imaće kapiten Serhio Ramos, njegovog zamenika Marsela, te Zizuovog vernog vojnika Nača, te Rafael Varan, Luka Modrić, Toni Kros, Isko, Kazemiro, pa čak i Mateo Kovačić. Igrači poput Markosa Ljorentea, Danija Sebaljosa i Borhe Majorala zavisiće najviše od volje novog šefa struke.

Sprema se burno leto u Madridu...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar