Завршена процјена штета од поплава

У поплавама које су у марту и почетком априла ове године погодиле дио србачке општине причињена је укупна штета од 228 хиљада конвертибилних марака. Ово су  утврдиле стручне комисије које су обавиле процјену штета на стамбеним, привредним и објектима јавне инфраструктуре те на пољопривредним културама.

Република Српска 31.05.2018 | 21:48
Завршена процјена штета од поплава
Штета на градјевинским обвјектима износила је 51.000 марака,  у пољопривреди 124 хиљаде и јавној инфраструктури  6.372 марке, док су трошкови одбране од поплава  били 46 хиљада конвертибилних марака.

Према извјештају Општинске комисије,  који је објелодањен данас, процјеном  је било обухваћено  25 домаћинстава  која су имала штету на стамбеним и помоћним објектима, те  72 домаћинства којима  су страдали озими усјеви  на  око 90 хектара. Многа домаћинства су преорала плављено земљиште и са великим закашњењем засијала друге пољопривредне културе, па ће се по завршетку жетве  утврдити стварни принос – кажу у општинској управи.

Директни трошкови одбране од поплава односе се на санацију оштећења савског насипа код Српца, када је спријечено продирање воде у брањени дио града и околине, те за фукционисање покретних црпних пумпи на више локација  у општини.

Општинска управа у Српцу очекује да ће директне трошкове одбране насипа надокнадити „Воде Републике Српске“, односно ресорно министарство, у чијој надлежности  је  обезбједјење одбранбених насипа, што се очекује до  краја године.

У Српцу, нажалост, још увијек нису у потпуности отклоњене штете настале у катастрофалним поплавама 2014. године које су износиле више милиона марака. У току је реализација пројекта  УНДП  на обнови и изградњи још  55 стамбених објеката у овој општини.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Маyбе

31.05.2018 19:54

Треба опет увести Фонд солидарства да га потроше Тегелтија и Каја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обеца ли

31.05.2018 20:56

Обецај исплату министре,теби бар то није теско.

Name

Сумњак из планине

31.05.2018 20:28

Ви сте добро просли....мој комсија је на Борици имао страсну поплаву ал срецом наплатио од опстине Рогатица.Излила се вода из бунара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

01.06.2018 08:56

РТВ БН ,провјерите преко свог' дописника из Српца да ли су почели радови на овом насипу гдје се усликао министар?Нису, наравно. Чекају изборе вјероватно, или следеће поплаве.

ОДГОВОРИТЕ