Završena procjena šteta od poplava

U poplavama koje su u martu i početkom aprila ove godine pogodile dio srbačke opštine pričinjena je ukupna šteta od 228 hiljada konvertibilnih maraka. Ovo su  utvrdile stručne komisije koje su obavile procjenu šteta na stambenim, privrednim i objektima javne infrastrukture te na poljoprivrednim kulturama.

Republika Srpska 31.05.2018 | 21:48
Završena procjena šteta od poplava
Šteta na gradjevinskim obvjektima iznosila je 51.000 maraka,  u poljoprivredi 124 hiljade i javnoj infrastrukturi  6.372 marke, dok su troškovi odbrane od poplava  bili 46 hiljada konvertibilnih maraka.

Prema izvještaju Opštinske komisije,  koji je objelodanjen danas, procjenom  je bilo obuhvaćeno  25 domaćinstava  koja su imala štetu na stambenim i pomoćnim objektima, te  72 domaćinstva kojima  su stradali ozimi usjevi  na  oko 90 hektara. Mnoga domaćinstva su preorala plavljeno zemljište i sa velikim zakašnjenjem zasijala druge poljoprivredne kulture, pa će se po završetku žetve  utvrditi stvarni prinos – kažu u opštinskoj upravi.

Direktni troškovi odbrane od poplava odnose se na sanaciju oštećenja savskog nasipa kod Srpca, kada je spriječeno prodiranje vode u branjeni dio grada i okoline, te za fukcionisanje pokretnih crpnih pumpi na više lokacija  u opštini.

Opštinska uprava u Srpcu očekuje da će direktne troškove odbrane nasipa nadoknaditi „Vode Republike Srpske“, odnosno resorno ministarstvo, u čijoj nadležnosti  je  obezbjedjenje odbranbenih nasipa, što se očekuje do  kraja godine.

U Srpcu, nažalost, još uvijek nisu u potpunosti otklonjene štete nastale u katastrofalnim poplavama 2014. godine koje su iznosile više miliona maraka. U toku je realizacija projekta  UNDP  na obnovi i izgradnji još  55 stambenih objekata u ovoj opštini.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Maybe

31.05.2018 19:54

Treba opet uvesti Fond solidarstva da ga potroše Tegeltija i Kaja.

ODGOVORITE
Name

Obeca li

31.05.2018 20:56

Obecaj isplatu ministre,tebi bar to nije tesko.

Name

Sumnjak iz planine

31.05.2018 20:28

Vi ste dobro prosli....moj komsija je na Borici imao strasnu poplavu al srecom naplatio od opstine Rogatica.Izlila se voda iz bunara.

ODGOVORITE
Name

Srbac

01.06.2018 08:56

RTV BN ,provjerite preko svog' dopisnika iz Srpca da li su počeli radovi na ovom nasipu gdje se uslikao ministar?Nisu, naravno. Čekaju izbore vjerovatno, ili sledeće poplave.

ODGOVORITE