Финале које су сви чекали...!

Спектакл у најави - ко ће бити шампион НБА лиге? Шта је велики Тим поручио Леброну 2007. године? Леброн Џејмс, најбољи кошаркаш данашњице, играће у осмом узастопном финалу НБА, а медији из САД доносе нам занимљиву причу из 2007. године.

Кошарка 01.06.2018 | 00:20
Финале које су сви чекали...!
"Краљ" је тада предводио Кавалирсе до свог првог великог финала, међутим Сан Антонио Спарси су 'ометлали' франшизу из Охаја и постали шампиони.

Леброн је тада слабашан састав Кливленда одвео у борбу за титулу, нешто слично као и ове сезоне, а велики Тим Данкан имао је само речи хвале.

"Свиђа ми се како се опходиш према својим саиграчима. Ово ће бити твоја лига ускоро", казао је Тим, а потом се и нашалио рекавши да му захваљује на овој титули.

Данкан је 'знао' да ће Леброн владати НБА лигом, што он претходних 15 година и ради, међутим то је никад израженије у последњих осам година јер је исто толико пута ушао у велико финале.

Иако је овогодишњи плеј-оф у НБА лиги донео много изненађења, џинови су били на ивици испадања, али ипак ћемо у финалу гледати обрачун који су многи неутрални посматрачи очекивали да виде - судар Голден Стејт Вориорса и Кливленда Леброна Џејмса! Први меч је на програму у ноћи између четвртка и петка од 03.00.

Ово је четврти пут узастопно да ће ова два тима играти у финалу, а до сада су Вориорси у предности с 2:1 у победама у та три финала. Да ли је време да Џејмс и другари дођу на наплату? Колико може Леброн, а колико Вориорси?

Оба тима су теже него што се очекивало стигла до великог финала. Голден Стејт је у интересантној серији савладао Хјустон са 4:3 и то тако што су у седмом мечу стили до тријумфа у гостима. Иста је прича и са Кливлендом који је добио Бостон у мајсторици с малим бројем поена у гостима (87:79).

И можда ће управо таква кошарка на мали број поена бити шанса Кливленда у овој серији. Несумњиво је да Вориорси имају дужи ростер и да са играчима попут Стефа Карија, Кевина Дуранта, Клеја Томпсона иДрејмонда Грина имају предност у односу на Кливленд који ће се скоро 90% ослањати на умеће Леброна. Кавалирси немају ту ширину у ростеру и зато ће како буде серија одмицала шансе ићи на страну Ратника.

Кавси неће наравно моћи да рачунају на Кајрија Ирвинга који је отишао из екипе и то ће бити дефицит у односу на досадашња финала, и то велики, а питање је да ли ће у почетним обрачунима играти Кевин Лав који је пропустио мајсторицу Кливленда против Бостона.

Код Вориорса проблем са повредом има Игудала. Иначе, није тим Стива Кера деловао толико доминантно током сезоне као рецимо прошле, али све више делује да Ратници дижу ниво игре а то говоре и бројке, налазе се у самом врху и по дефанзивним и по офазнивним параметрима.

Кливленд у серију улази у мало бољој форми, има четири победе на последњих пет утакмица. Са друге стране Голден Стејт има три победе и два пораза. Када се гледају међусобни дуели ту Голден Стејт има предност. Вориорси су добили једини судар ове године, а добили су укупно гледано два последња  меча и три од последњих пет  утакмица. Када се све сабере, имају веће шансе за победу.

Такође, када се будете кладили на мечеве финала можда је у овако тесном обрачуну најбоље да верујете у тим који игра код куће. Иначе домаћини много боље пролазе у сударима ових екипа, а тако је било на  четири од последњих пет утакмица. Тако је заправо било на осам од претходних 10 обрачуна ових екипа. Дакле, верујте домаћину.

Када су у питању поени, ту свакако нема много размишљања. Највише ће их давати Џејмс на једној страни и Дурант и Кари на другој. Мада, није реткост ни да се Томпсон разгоропади и крене да шије са тројкама, у том случају и он зна да оде преко 30 датих поена по утакмици.

Чека нас најбоље могуће финале!

Извор: Б92/моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар