Finale koje su svi čekali...!

Spektakl u najavi - ko će biti šampion NBA lige? Šta je veliki Tim poručio Lebronu 2007. godine? Lebron Džejms, najbolji košarkaš današnjice, igraće u osmom uzastopnom finalu NBA, a mediji iz SAD donose nam zanimljivu priču iz 2007. godine.

Košarka 01.06.2018 | 00:20
Finale koje su svi čekali...!
"Kralj" je tada predvodio Kavalirse do svog prvog velikog finala, međutim San Antonio Sparsi su 'ometlali' franšizu iz Ohaja i postali šampioni.

Lebron je tada slabašan sastav Klivlenda odveo u borbu za titulu, nešto slično kao i ove sezone, a veliki Tim Dankan imao je samo reči hvale.

"Sviđa mi se kako se ophodiš prema svojim saigračima. Ovo će biti tvoja liga uskoro", kazao je Tim, a potom se i našalio rekavši da mu zahvaljuje na ovoj tituli.

Dankan je 'znao' da će Lebron vladati NBA ligom, što on prethodnih 15 godina i radi, međutim to je nikad izraženije u poslednjih osam godina jer je isto toliko puta ušao u veliko finale.

Iako je ovogodišnji plej-of u NBA ligi doneo mnogo iznenađenja, džinovi su bili na ivici ispadanja, ali ipak ćemo u finalu gledati obračun koji su mnogi neutralni posmatrači očekivali da vide - sudar Golden Stejt Voriorsa i Klivlenda Lebrona Džejmsa! Prvi meč je na programu u noći između četvrtka i petka od 03.00.

Ovo je četvrti put uzastopno da će ova dva tima igrati u finalu, a do sada su Voriorsi u prednosti s 2:1 u pobedama u ta tri finala. Da li je vreme da Džejms i drugari dođu na naplatu? Koliko može Lebron, a koliko Voriorsi?

Oba tima su teže nego što se očekivalo stigla do velikog finala. Golden Stejt je u interesantnoj seriji savladao Hjuston sa 4:3 i to tako što su u sedmom meču stili do trijumfa u gostima. Ista je priča i sa Klivlendom koji je dobio Boston u majstorici s malim brojem poena u gostima (87:79).

I možda će upravo takva košarka na mali broj poena biti šansa Klivlenda u ovoj seriji. Nesumnjivo je da Voriorsi imaju duži roster i da sa igračima poput Stefa Karija, Kevina Duranta, Kleja Tompsona iDrejmonda Grina imaju prednost u odnosu na Klivlend koji će se skoro 90% oslanjati na umeće Lebrona. Kavalirsi nemaju tu širinu u rosteru i zato će kako bude serija odmicala šanse ići na stranu Ratnika.

Kavsi neće naravno moći da računaju na Kajrija Irvinga koji je otišao iz ekipe i to će biti deficit u odnosu na dosadašnja finala, i to veliki, a pitanje je da li će u početnim obračunima igrati Kevin Lav koji je propustio majstoricu Klivlenda protiv Bostona.

Kod Voriorsa problem sa povredom ima Igudala. Inače, nije tim Stiva Kera delovao toliko dominantno tokom sezone kao recimo prošle, ali sve više deluje da Ratnici dižu nivo igre a to govore i brojke, nalaze se u samom vrhu i po defanzivnim i po ofaznivnim parametrima.

Klivlend u seriju ulazi u malo boljoj formi, ima četiri pobede na poslednjih pet utakmica. Sa druge strane Golden Stejt ima tri pobede i dva poraza. Kada se gledaju međusobni dueli tu Golden Stejt ima prednost. Voriorsi su dobili jedini sudar ove godine, a dobili su ukupno gledano dva poslednja  meča i tri od poslednjih pet  utakmica. Kada se sve sabere, imaju veće šanse za pobedu.

Takođe, kada se budete kladili na mečeve finala možda je u ovako tesnom obračunu najbolje da verujete u tim koji igra kod kuće. Inače domaćini mnogo bolje prolaze u sudarima ovih ekipa, a tako je bilo na  četiri od poslednjih pet utakmica. Tako je zapravo bilo na osam od prethodnih 10 obračuna ovih ekipa. Dakle, verujte domaćinu.

Kada su u pitanju poeni, tu svakako nema mnogo razmišljanja. Najviše će ih davati Džejms na jednoj strani i Durant i Kari na drugoj. Mada, nije retkost ni da se Tompson razgoropadi i krene da šije sa trojkama, u tom slučaju i on zna da ode preko 30 datih poena po utakmici.

Čeka nas najbolje moguće finale!

Izvor: B92/mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar