Прича: ЗЗашто?!

Зато што је Реал Холивуд, а Зизу озбиљан уметник. . .

Фудбал 03.06.2018 | 23:05
Прича: ЗЗашто?!
Зашто је Зинедин Зидан напустио клупу Реал Мадрида?

Два су основна разлога. Први: јер Реал функционише као Холивуд и други: јер Зинедин Зидан уметник, преозбиљан тип с карактером већим (јачим) од оне планинчуге Санта Монике, где су Амери великим белим словима исписали оно Холлywоод, да би дозволио да га шљаштећи кичерај истог заслепи.    

Званична верзија иде овако: Одлази јер сматра да је тиму потребна промена. Па каже:

"Можда сам направио грешку, али сматрам да је време за промену. Не видим јасан пут како можемо да наставимо да побеђујемо са мном, а кад је тако, онда... Дође тренутак кад је боље да промените посао, а не да га наставите и правите глупости. Природно је да одем. Кад сам 20. фебруара рекао да не знам докле ћу остати, стварно сам тако мислио, јер ово је клуб у коме се све мења из часа у час. Да се разумемо, нисам се уморио од тренинга. Једноставно, крај је. Ја сам човек који воли да побеђује. Не волим да губим. Ако осетим да нисам у стању да побеђујем, онда је јасно да је неопходна промена. Зато - одлазим“. 

Истина је доста комплекснија. 

Зидан је у медија салу у Валдебебасу ушао без осмеха. Само 80 минута раније новинари су били обавештени да је заказана ванредна конференција. Већ тај податак сам по себи искључује тачностПерезових речи да је одлука донета дан раније. Зизу је у преподневним часовима био код Флорентина у канцеларији, разговарали су, после чега му је саопштио да више не жели да буде тренер Реала. Неке коцкице се нису поклопиле. Увелико се назире и које. Зидан и Перез имали су различите погледе на будућност.   

"Нисам уморан од тренирања, нисам уморан ни од размишљања о фудбалу", казао је између осталог у свом излагању Зидан, али није довршио да је уморан од константног мимоилажења мишљења са председником. И ту долазимо до тог чувеног Холивуда који је у краљевске манире уткао дон Флорентино. 

(У целој причи важно је разумети да Реалу ту дозу прекомерног спектакла доноси управо Перез, тек уласком у нови миленијум. С одласком Рамона Мендозе Реал је прекинуо традицију поклањања златних сатова с посветом својим ривалима и почео да навијачима поклања најскупље и најбоље фудбалере на свету. Лоренцо Санс био је ту у транзиционом периоду - код њега више није било важно да првотимац Реала мора обавезно да буде пријатног изгледа и фино, уредно подшишан - а онда је дошао Перез и започео револуцију) 

С Галактикосима постало је важно како се побеђује. Три бода без спектакла? Може да се истолерише неколико пута у сезони. Питајте Фабија Капела, нашег Антића, Бернда Шустера... То су чак били и легитимни захтеви. Како да назовемо ово данас? Зар је Зиданов Реал играо ружно? У тој жељи за спектаклом Перезсе, признаће то данас многи, мало погубио. Реал је измислио да се после титуле смењује тренер. Реал је измислио да се и после трофеја Лиге шампиона смењује тренер. Реал је, ево, измислио, да се и после хет-трика у ЛШ смењује тренер... Неко ће сад рећи: Па Зидан је отишао сам. Најисправније би било рећи да је натеран да се повуче. 

Три пута у последња три-четири месеца Зидан се сукобио са Перезом. И после сваког њиховог састанка председник би изашао пред новинаре и казао како тренер има апсолутну подршку. Сваки пут проблем је гуран под тепих. А проблем је био у томе што је Зизу сва три пута ставио вето на довођење нових играча. И то није никаква тајна. 

"Било је лепих тренутака, било је и тешких. Завршило се с једним спектакуларним", казао је Зидан данас.

"А да ли су ти лоши моменти везани за вас?", питао је један новинар Переза. Председник је казао да не може да одговори на то питање...  

Минус 20 у односу на Барселону може да залечи пехар Лиге шампиона - и Зидану је то пошло од руке - али да треће лето заредом на Бернабеу не стигне ниједна права, скупоцена звезда - то не бива. Перез се само држи старог, доброг и више пута опробаног рецепта. Тако је дошао на власт, тако се вратио на власт. Тако ће на власти опстати. Чак и ако тај што ће доћи после Зидана не буде шампион догодине и не прође четвртфинале Лиге шампиона.

Па зар би се први пут догодило да лош холивудски фим прође сјајно код публике и заради милионе? 

Зидан је био условљен. Требало је да се одрекне свог омиљеног голмана - Кејлора Наваса. Перез већ дуго пикира Де Хеу или већ неку другу, скупоцену голманску звезду. Требало је да се одрекне Карима Бенземе. О томе кога ће Реал изабрати овог лета медији брује већ месецима: Левандовски, Икарди... Требало је да прихвати ултиматум Гарета Бејла да наредне сезоне мора да има статус исти као Роналдо иБензема. И напослетку, требало је да аминује довођење једног суперстара ван конкуренције - Азар, Салах, Нејмар - који би постао најскупља аквизиција свих времена.  

(Алал вера, све то звучи и звечи. Али шта ћемо са Асенсиом? Кад би играо Васкез? Где ћемо Иска? Сећате се да је Дани Себаљос званично најбољи играч ЕУРА за младе? До пре неколико година Мадрид није скривао љубомору због Барсиних младих Шпанаца. А сада као да жели своје да "уштроји"...) 

На све то, у моментима када Краљу на главу стављају круну и у вечери када постаје један од тројице величанствених (са Анчелотијем и Пејслијем), јединих који су успели да три пута узму Лигу шампиона - Зидану се догађа да му најбољи фудбалер саопштава у камере како размишља о томе да оде из клуба. А с истим идејама надовезује се јунак финала против Ливерпула Гарет Бејл. Он је још експлицитнији: Играм или идем! 

Зинедин Зидан се, кажу извори блиски клубу, разочарао у поједине играче. Али о томе свакако није желео да говори...

"Једноставно је. Ја много волим да побеђујем, а сматрам да са овом екипом то више не могу да радим". 

И ако је тако заиста - повукао је сјајан потез. Одавно знамо да је Зизу доста конзервативан тип, чак преозбиљан за доба у коме је фудбал шоубизнис. Сам по себи био је спектакуларан као играч и додатни спектакл није му био потребан. Такав је и као тренер. А Перез је мудар човек. Реал увек мора да буде у центру пажње. Никад колотечина. И Реал никада не сме да досади. О Реалу мора да се пише и док буде трајао Мундијал. И на дан кад Шпанија постане првак света (ако постане) барем у дну Маркине насловнице мораће да буде некакава информација о Краљевском клубу. 

Јер то вам је Реал. Највећи клуб на свету. И боље што је отишао... 

Шта ће бити даље?

Пророчки: ЗЗ ће преузети репрезентацију Француске или Јувентус; Реал Мадрид ће постати шампион Шпаније, али на новог "ушатог" мораће мало дуже да попричека...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар