Priča: ZZašto?!

Zato što je Real Holivud, a Zizu ozbiljan umetnik. . .

Fudbal 03.06.2018 | 23:05
Priča: ZZašto?!
Zašto je Zinedin Zidan napustio klupu Real Madrida?

Dva su osnovna razloga. Prvi: jer Real funkcioniše kao Holivud i drugi: jer Zinedin Zidan umetnik, preozbiljan tip s karakterom većim (jačim) od one planinčuge Santa Monike, gde su Ameri velikim belim slovima ispisali ono Hollywood, da bi dozvolio da ga šljašteći kičeraj istog zaslepi.    

Zvanična verzija ide ovako: Odlazi jer smatra da je timu potrebna promena. Pa kaže:

"Možda sam napravio grešku, ali smatram da je vreme za promenu. Ne vidim jasan put kako možemo da nastavimo da pobeđujemo sa mnom, a kad je tako, onda... Dođe trenutak kad je bolje da promenite posao, a ne da ga nastavite i pravite gluposti. Prirodno je da odem. Kad sam 20. februara rekao da ne znam dokle ću ostati, stvarno sam tako mislio, jer ovo je klub u kome se sve menja iz časa u čas. Da se razumemo, nisam se umorio od treninga. Jednostavno, kraj je. Ja sam čovek koji voli da pobeđuje. Ne volim da gubim. Ako osetim da nisam u stanju da pobeđujem, onda je jasno da je neophodna promena. Zato - odlazim“. 

Istina je dosta kompleksnija. 

Zidan je u medija salu u Valdebebasu ušao bez osmeha. Samo 80 minuta ranije novinari su bili obavešteni da je zakazana vanredna konferencija. Već taj podatak sam po sebi isključuje tačnostPerezovih reči da je odluka doneta dan ranije. Zizu je u prepodnevnim časovima bio kod Florentina u kancelariji, razgovarali su, posle čega mu je saopštio da više ne želi da bude trener Reala. Neke kockice se nisu poklopile. Uveliko se nazire i koje. Zidan i Perez imali su različite poglede na budućnost.   

"Nisam umoran od treniranja, nisam umoran ni od razmišljanja o fudbalu", kazao je između ostalog u svom izlaganju Zidan, ali nije dovršio da je umoran od konstantnog mimoilaženja mišljenja sa predsednikom. I tu dolazimo do tog čuvenog Holivuda koji je u kraljevske manire utkao don Florentino. 

(U celoj priči važno je razumeti da Realu tu dozu prekomernog spektakla donosi upravo Perez, tek ulaskom u novi milenijum. S odlaskom Ramona Mendoze Real je prekinuo tradiciju poklanjanja zlatnih satova s posvetom svojim rivalima i počeo da navijačima poklanja najskuplje i najbolje fudbalere na svetu. Lorenco Sans bio je tu u tranzicionom periodu - kod njega više nije bilo važno da prvotimac Reala mora obavezno da bude prijatnog izgleda i fino, uredno podšišan - a onda je došao Perez i započeo revoluciju) 

S Galaktikosima postalo je važno kako se pobeđuje. Tri boda bez spektakla? Može da se istoleriše nekoliko puta u sezoni. Pitajte Fabija Kapela, našeg Antića, Bernda Šustera... To su čak bili i legitimni zahtevi. Kako da nazovemo ovo danas? Zar je Zidanov Real igrao ružno? U toj želji za spektaklom Perezse, priznaće to danas mnogi, malo pogubio. Real je izmislio da se posle titule smenjuje trener. Real je izmislio da se i posle trofeja Lige šampiona smenjuje trener. Real je, evo, izmislio, da se i posle het-trika u LŠ smenjuje trener... Neko će sad reći: Pa Zidan je otišao sam. Najispravnije bi bilo reći da je nateran da se povuče. 

Tri puta u poslednja tri-četiri meseca Zidan se sukobio sa Perezom. I posle svakog njihovog sastanka predsednik bi izašao pred novinare i kazao kako trener ima apsolutnu podršku. Svaki put problem je guran pod tepih. A problem je bio u tome što je Zizu sva tri puta stavio veto na dovođenje novih igrača. I to nije nikakva tajna. 

"Bilo je lepih trenutaka, bilo je i teških. Završilo se s jednim spektakularnim", kazao je Zidan danas.

"A da li su ti loši momenti vezani za vas?", pitao je jedan novinar Pereza. Predsednik je kazao da ne može da odgovori na to pitanje...  

Minus 20 u odnosu na Barselonu može da zaleči pehar Lige šampiona - i Zidanu je to pošlo od ruke - ali da treće leto zaredom na Bernabeu ne stigne nijedna prava, skupocena zvezda - to ne biva. Perez se samo drži starog, dobrog i više puta oprobanog recepta. Tako je došao na vlast, tako se vratio na vlast. Tako će na vlasti opstati. Čak i ako taj što će doći posle Zidana ne bude šampion dogodine i ne prođe četvrtfinale Lige šampiona.

Pa zar bi se prvi put dogodilo da loš holivudski fim prođe sjajno kod publike i zaradi milione? 

Zidan je bio uslovljen. Trebalo je da se odrekne svog omiljenog golmana - Kejlora Navasa. Perez već dugo pikira De Heu ili već neku drugu, skupocenu golmansku zvezdu. Trebalo je da se odrekne Karima Benzeme. O tome koga će Real izabrati ovog leta mediji bruje već mesecima: Levandovski, Ikardi... Trebalo je da prihvati ultimatum Gareta Bejla da naredne sezone mora da ima status isti kao Ronaldo iBenzema. I naposletku, trebalo je da aminuje dovođenje jednog superstara van konkurencije - Azar, Salah, Nejmar - koji bi postao najskuplja akvizicija svih vremena.  

(Alal vera, sve to zvuči i zveči. Ali šta ćemo sa Asensiom? Kad bi igrao Vaskez? Gde ćemo Iska? Sećate se da je Dani Sebaljos zvanično najbolji igrač EURA za mlade? Do pre nekoliko godina Madrid nije skrivao ljubomoru zbog Barsinih mladih Španaca. A sada kao da želi svoje da "uštroji"...) 

Na sve to, u momentima kada Kralju na glavu stavljaju krunu i u večeri kada postaje jedan od trojice veličanstvenih (sa Ančelotijem i Pejslijem), jedinih koji su uspeli da tri puta uzmu Ligu šampiona - Zidanu se događa da mu najbolji fudbaler saopštava u kamere kako razmišlja o tome da ode iz kluba. A s istim idejama nadovezuje se junak finala protiv Liverpula Garet Bejl. On je još eksplicitniji: Igram ili idem! 

Zinedin Zidan se, kažu izvori bliski klubu, razočarao u pojedine igrače. Ali o tome svakako nije želeo da govori...

"Jednostavno je. Ja mnogo volim da pobeđujem, a smatram da sa ovom ekipom to više ne mogu da radim". 

I ako je tako zaista - povukao je sjajan potez. Odavno znamo da je Zizu dosta konzervativan tip, čak preozbiljan za doba u kome je fudbal šoubiznis. Sam po sebi bio je spektakularan kao igrač i dodatni spektakl nije mu bio potreban. Takav je i kao trener. A Perez je mudar čovek. Real uvek mora da bude u centru pažnje. Nikad kolotečina. I Real nikada ne sme da dosadi. O Realu mora da se piše i dok bude trajao Mundijal. I na dan kad Španija postane prvak sveta (ako postane) barem u dnu Markine naslovnice moraće da bude nekakava informacija o Kraljevskom klubu. 

Jer to vam je Real. Najveći klub na svetu. I bolje što je otišao... 

Šta će biti dalje?

Proročki: ZZ će preuzeti reprezentaciju Francuske ili Juventus; Real Madrid će postati šampion Španije, ali na novog "ušatog" moraće malo duže da popričeka...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar