Пацијенти жртве грешака љекара

Сава Јовичић из Брода је у фебруару ове године оперисана у Клиници за неурохирургију бањалучког Клиничког центра. Њено здравствено стање се послије операције погоршало, а чланови њене породице у изјаво БН телевизији тврде да се то догодило због непрофесионалног односа медицинског особља према пацијенту.

Република Српска 31.05.2018 | 20:04
Пацијенти жртве грешака љекара
Наизглед безопасно уклањање водене цисте за Саву Јовичић је лоше завршило. Послије операције Јовичићева је добила тешке главобоље, мучнину, тврди њена породица и додаје да љекари нису адекватно реаговали због чега се њено здравствено стање додатно погоршало.

Док је била у коми, тврди Јовичић, његова мајка је добила ране високог степена, јер на клиници за анестезију и интензивни третман нема антидекубиталног душека са компресором, који је неопходан у таквим ситуацијама. Сада поред рана високог степена, Јовичићева не може да функционише без туђе помоћи.

Из Клиничког центра Републике Српске нису одговорили на питања која смо им уредно доставили. У одговору Комисије за прихватање и рјешавање приговора корисника наводе да су провјерили жалбе породице Јовичић и да су на основу изјава медицинског особља закључили да није било непрофесионалног поступања.

"На основу изјава медицинских сестара које су радиле у дневној смјени, како изјављују, савјесно су обављале свој посао и нису исказале нељубазност према вашој мајци. Те се у изјави види да су на Вашу констатацију да је фебрилна брзо реаговали и измјерили јој температуру и утврдили да је нема", стоји у одговору.

Породица Јовичић не прихвата образложење. Тврде да ће наставити борбу у циљу доказивања да је Сава Јовичић жртва нефункционисања здравственог система. Ово је само један у мору случајева у Српској гдје су пацијенти тврдили да се љекарске грешке системски заташкавају. Љекари углавном пролазе некажњени, а надлежне институције на све најчешће ћуте.



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Туга

31.05.2018 18:29

Владу и министарство здравља не занима квалитет здравствених услуга...они су менаџери уградјивања у пројекте и талове са добављачима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укц

31.05.2018 19:31

Само да неко обидје собе и измјери температуру у собама на урологији гдје лезе теско оперисани пацијенти.

Name

Ре

31.05.2018 20:27

Шкрба, плаyер но.1...један од главних кумова на Балкану!

Name

Зворник

31.05.2018 18:41

Такве греске се свугдје десаваји у РС болницама и затаскавају. Моме супругу је послије операције зуци,испао дрен 3.дан,јер није био адекватно фиxиран,сав прљав садрзај се врацао у трбусну дупљу,створио се гнојни абсцес,данима је имао високу температуру,усао је у септицно стање,спозñавси озбиљност ситуације тразила сам од хирурга који га је оперисао да га пребаци у неку реномиранију клинику,рекао је да нема ту надлезност,исла сам и код директора болнице,тадасњег,то је било 2011.нисам наисла на разумјевање,приватним линијама сам га пребацила у Београд на ВМА,посто је био у јако теском стању,морао је санитет да га превезе,из те исте болнице су ми рекли да треба да платим троскове санитетског возила 50 км.Кад смо стигли на ВМА витални параметри су му били катастрофални,одмах је задрзан на интензивној њези,нису му давали ни 5% сансе да це презивјети,на ВМА је провео 51 дан,а 5 мјесеци послије отпуста куци из дреназних отвора је цурио гној,захваљујуци струцности проф.др Небојсе Станковица и другог особља,а и Господу Богу,мој супруг је презивио,а др који га је оперисао у Зворнику,нас висе и не поздравља,ваљда зато јер га нисмо тузили и њега и установу у којој су сви све видјели,а никоме није пало на памет да било ста подузме и цовјеку од 45 година покуса зивот спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2018 19:34

Тако сте могли одмах ко јос иде у Србске Болнице зенска главо...

Name

Пацијент

31.05.2018 19:56

Па напишите ко је то био,да знамо да таквима не идемо под ноз..вјероватно један од најбољих хирурга регије како себе назваше током тразења правде за преподобног и препостеног милорада дрљевица, истог тог директора код ког сте исли да питате за премјештај. Када би се набрајале грешке зворничких љекара, мислим да би та тема показала сав јад нашег здравства. Не дао вам бог да којим случајем њима паднете шака...боље у каракај право.

Name

ГЕНЕРАЛ

31.05.2018 21:09

МА СТА ВИ ЗНАТЕ ВИ СТЕ ОБИЦНИ МИШЕВИ МЕКИЊАШИ СВИ ВИ КАД НАМ ДОЂЕТЕ ПОД НОЖ ПИШТИТЕ КО ЗМИЈЕ А ОВДЕ ПОД АНОНИМНИМ ИМЕНИМА ПРИЧАТЕ О ХИРУРГИЈИ МИ СМО СПАСИЛИ РАЊЕНИКА ИЗ ТЕРОРИСТИЦКОГ НАПАДА У ЗВОРНИКУ ЈА САМ ЛИЦНО ТАДА ДОСАО , ИЗ ПРИПРАВНОСТИ!! А БАШ САМ СЕ ДОБРО БИО НАЈЕО ПЕГЛАНЕ КОБАСИЕ И СИРА ШТО МИ ЖЕНА ДОНИЈЕЛА ИЗ СУРДУЛИЦЕ ПА САМ ЛЕГАО У СВОЈ ОБОР КАД КАЖЕ ДОЛАЗИ ГЕНЕРАЛЕ ШТА ЈЕ ВОЈСКА БЕЗ ВОЈСКОВОЂЕ , УМНИКА, ШТА ЈЕ ВОЈСКА БЕЗ ГЕНЕРАЛА ОД НАХ ПЈЕСКА КАЖИТЕ ВИ МЕНИ ?!?!?!?!

Name

Роки

31.05.2018 21:05

Све је отисло у 3 п. м. а сто би здраство било на високом нивоу. И они су дио овог глупог народа, само сто они своју глупост ипак мало боље наплате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријан

31.05.2018 21:35

Перфорација слијепог цријева, карцином дебелог цријева и два хематома на мозгу, урађенао на хирургији у Бања Луци. Све похвале особљу. Још кад добију нове просторије, и да сачувају кадрове.

Name

Ре Генерал

01.06.2018 09:12

Бог ти да оно сто заслузујес!

Name

Боле

01.06.2018 05:30

Прва ствар: даднете доктору плату 800Е и очекујете да буде мотивисан, друга ствар: додјељујете специјализације и усавршавања дјеци директора, посланика и министара без другог критеријума и боли вас брига ста це бити сутра са њиховим пацијентима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

01.06.2018 07:19

За Болета Хало цовјеце,ми зивимо у РС ,сиромасној дрзави на брдовитом Балкану,за колико раде остали факултетски образовани људи,погледајте укупну ситуацију у дрзави,не казем да љекари не треба да имају веце плате,поготово хирурзи,јер то је заиста стресан и одговоран посао,али пацијенти не треба да испастају јер је неко незадовољан,ту се ради о зивоту људи. По Вама би било нормално да возац аутобуса не постује саобрацајне прописе,јер је незадивољан платом. То и јесте проблем у насој дртави,сто свако своје фрустације мозе да провиди на рацун градјана и то треба да буде оправдање,знате,мала му је плата..

Name

Доктори = психопате

01.06.2018 08:49

По вама је операција на мозгу рутинска ствар?Тако је то кад свака суса узме да се бави медицином,а у задње вријеме и судском медицином. Народ никад болеснији и сиромаснији, а докторске плате иду у недоглед високо,сви имају и сиде јоб па то изаде на бар 5000 км мјесецно.а ви их сазаљевајте и прузајте подрску олосу који умјестонда гледа друге (сто му је и посао) он гледа само себе и свој цар.неко помену горе зборник - еклатантан примјер докторског безобразлука је рецимо у тој болници,сви смо гледали ста се десавало крајем просле године тамо, колико примитивизма,насиља,алавости и незнања на једном мједту јос није забиљезено.сада су исти ти који су онда дали оставке и изигравали мајмуне у слузби политике на руководецим мјестима-другим ријецима нису се они борили за пацијенте него за свој дзеп и привилегије.а народ ко народ,ста народ зна колко доктор не зна а кад би знао све би то говњивом мотком потјерао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Его

01.06.2018 08:57

Просле седмице сам лезала у Породилисту у УКЦ РС. Родила сам здраву бебицу. Сви прегледи радјени су на Клиници. Поред свих, прилицно скромних услова, сто у броју запослених на одјелу - доктора и сестара, сто у простору који је вец дотрајао, сви се лавовски боре да нам прузе подрску и сто бољи третман. Све, ама бас све, похвале на агилност доктора, сестара, бабица и кухара! Храна је била одлицна, јер у болници није нормално да се једу цевапи и пица. Осим тога, господје породиље, које су њихове матере порадјале на сијену, нека спусте критеријум и боље одрзавају лицну хигијену, па тек онда да несто "приговарају".

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

01.06.2018 16:01

Бахате медицинске сестре и бабице,цаст сестри Ранки, схватам да их је мало ал ипак би требале да показу иоле људскости а не да се према нама породиљама понасају као према највецој стоки,породила сам се у јулу просле године,собе нису имале клима уредјаје,сто је заиста нехумано за 21.вијек,постељина је похабана и од најогоре синтетике ал морам нагласити циста,кревети са неудобним и истросеним дусецима,храна ок и оброци су на вријеме,хигијена такодје на задовољавајуцем нивоу.за 4 дана лезања слабо сам видјала љекаре а сестре је било скоро па немогуце дозвати,један скоро цијели дан нико се није појављивао у соби а мени је урин кеса била пуна,била сам упласена за своје здравље јер урин висе није могао отицати а посто сам била оперисана нисам била у стању да устанем,дозивала самних сатима,среца на крају се појавила волонтерка и она ми је замијенила урин кесу.Колико таде добро су и плацене.

Name

Фхф

01.06.2018 20:17

Довео сам супругу на УКЦ јер смо се затекли у БЛ, јер је имала болове и мислила је да јој је пород кренуо. Докторица је супругу прегледала и рекла да још није вријеме за пород. Ујутро око 5 х супруга поново има јаке болове. Долазимо у породилиште. Сестра нам каже да дођемо послије 7 х. Толико о доброти у породилишту УКЦ-а. Послије тога сам супругу одвео у Добој и тамо се породила.

Name

Нина

01.06.2018 15:18

Постована фамилијо,немате ви ста да окривљујете сестре,обратите се доктору оператеру,а не да вам те муценице пису изјаве. Гдје извјестај оператера,ту видим у папирима изјаве сестара ,то подвуцено маркером. Нису оне криве сто дајете новце које коме а онда њих малтретирате и скацете по глави да пису изјаве и трепцу 24х над пацијентом при том имају јос 30 јовициц сава . Залосно је то сто се зении догодило ал увијек ударате по најнизем кадру а оне високе заобилазите и за њих цутите. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стручњаци из Рс

03.06.2018 06:58

И такви стручњаци да раде у Њемачкој. Боже сачувај па шта би Швабо урадио кад би тако се десило њиховом пацјенту , одмах би летио напоље не из клинике већ из земље.

ОДГОВОРИТЕ