Pacijenti žrtve grešaka ljekara

Sava Jovičić iz Broda je u februaru ove godine operisana u Klinici za neurohirurgiju banjalučkog Kliničkog centra. Njeno zdravstveno stanje se poslije operacije pogoršalo, a članovi njene porodice u izjavo BN televiziji tvrde da se to dogodilo zbog neprofesionalnog odnosa medicinskog osoblja prema pacijentu.

Republika Srpska 31.05.2018 | 20:04
Pacijenti žrtve grešaka ljekara
Naizgled bezopasno uklanjanje vodene ciste za Savu Jovičić je loše završilo. Poslije operacije Jovičićeva je dobila teške glavobolje, mučninu, tvrdi njena porodica i dodaje da ljekari nisu adekvatno reagovali zbog čega se njeno zdravstveno stanje dodatno pogoršalo.

Dok je bila u komi, tvrdi Jovičić, njegova majka je dobila rane visokog stepena, jer na klinici za anesteziju i intenzivni tretman nema antidekubitalnog dušeka sa kompresorom, koji je neophodan u takvim situacijama. Sada pored rana visokog stepena, Jovičićeva ne može da funkcioniše bez tuđe pomoći.

Iz Kliničkog centra Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja koja smo im uredno dostavili. U odgovoru Komisije za prihvatanje i rješavanje prigovora korisnika navode da su provjerili žalbe porodice Jovičić i da su na osnovu izjava medicinskog osoblja zaključili da nije bilo neprofesionalnog postupanja.

"Na osnovu izjava medicinskih sestara koje su radile u dnevnoj smjeni, kako izjavljuju, savjesno su obavljale svoj posao i nisu iskazale neljubaznost prema vašoj majci. Te se u izjavi vidi da su na Vašu konstataciju da je febrilna brzo reagovali i izmjerili joj temperaturu i utvrdili da je nema", stoji u odgovoru.

Porodica Jovičić ne prihvata obrazloženje. Tvrde da će nastaviti borbu u cilju dokazivanja da je Sava Jovičić žrtva nefunkcionisanja zdravstvenog sistema. Ovo je samo jedan u moru slučajeva u Srpskoj gdje su pacijenti tvrdili da se ljekarske greške sistemski zataškavaju. Ljekari uglavnom prolaze nekažnjeni, a nadležne institucije na sve najčešće ćute.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Tuga

31.05.2018 18:29

Vladu i ministarstvo zdravlja ne zanima kvalitet zdravstvenih usluga...oni su menadžeri ugradjivanja u projekte i talove sa dobavljačima.

ODGOVORITE
Name

Ukc

31.05.2018 19:31

Samo da neko obidje sobe i izmjeri temperaturu u sobama na urologiji gdje leze tesko operisani pacijenti.

Name

Re

31.05.2018 20:27

Škrba, player no.1...jedan od glavnih kumova na Balkanu!

Name

Zvornik

31.05.2018 18:41

Takve greske se svugdje desavaji u RS bolnicama i zataskavaju. Mome suprugu je poslije operacije zuci,ispao dren 3.dan,jer nije bio adekvatno fixiran,sav prljav sadrzaj se vracao u trbusnu duplju,stvorio se gnojni absces,danima je imao visoku temperaturu,usao je u septicno stanje,spozñavsi ozbiljnost situacije trazila sam od hirurga koji ga je operisao da ga prebaci u neku renomiraniju kliniku,rekao je da nema tu nadleznost,isla sam i kod direktora bolnice,tadasnjeg,to je bilo 2011.nisam naisla na razumjevanje,privatnim linijama sam ga prebacila u Beograd na VMA,posto je bio u jako teskom stanju,morao je sanitet da ga preveze,iz te iste bolnice su mi rekli da treba da platim troskove sanitetskog vozila 50 km.Kad smo stigli na VMA vitalni parametri su mu bili katastrofalni,odmah je zadrzan na intenzivnoj njezi,nisu mu davali ni 5% sanse da ce prezivjeti,na VMA je proveo 51 dan,a 5 mjeseci poslije otpusta kuci iz drenaznih otvora je curio gnoj,zahvaljujuci strucnosti prof.dr Nebojse Stankovica i drugog osoblja,a i Gospodu Bogu,moj suprug je prezivio,a dr koji ga je operisao u Zvorniku,nas vise i ne pozdravlja,valjda zato jer ga nismo tuzili i njega i ustanovu u kojoj su svi sve vidjeli,a nikome nije palo na pamet da bilo sta poduzme i covjeku od 45 godina pokusa zivot spasiti.

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2018 19:34

Tako ste mogli odmah ko jos ide u Srbske Bolnice zenska glavo...

Name

Pacijent

31.05.2018 19:56

Pa napišite ko je to bio,da znamo da takvima ne idemo pod noz..vjerovatno jedan od najboljih hirurga regije kako sebe nazvaše tokom trazenja pravde za prepodobnog i prepostenog milorada drljevica, istog tog direktora kod kog ste isli da pitate za premještaj. Kada bi se nabrajale greške zvorničkih ljekara, mislim da bi ta tema pokazala sav jad našeg zdravstva. Ne dao vam bog da kojim slučajem njima padnete šaka...bolje u karakaj pravo.

Name

GENERAL

31.05.2018 21:09

MA STA VI ZNATE VI STE OBICNI MIŠEVI MEKINJAŠI SVI VI KAD NAM DOĐETE POD NOŽ PIŠTITE KO ZMIJE A OVDE POD ANONIMNIM IMENIMA PRIČATE O HIRURGIJI MI SMO SPASILI RANJENIKA IZ TERORISTICKOG NAPADA U ZVORNIKU JA SAM LICNO TADA DOSAO , IZ PRIPRAVNOSTI!! A BAŠ SAM SE DOBRO BIO NAJEO PEGLANE KOBASIE I SIRA ŠTO MI ŽENA DONIJELA IZ SURDULICE PA SAM LEGAO U SVOJ OBOR KAD KAŽE DOLAZI GENERALE ŠTA JE VOJSKA BEZ VOJSKOVOĐE , UMNIKA, ŠTA JE VOJSKA BEZ GENERALA OD NAH PJESKA KAŽITE VI MENI ?!?!?!?!

Name

Roki

31.05.2018 21:05

Sve je otislo u 3 p. m. a sto bi zdrastvo bilo na visokom nivou. I oni su dio ovog glupog naroda, samo sto oni svoju glupost ipak malo bolje naplate.

ODGOVORITE
Name

Marijan

31.05.2018 21:35

Perforacija slijepog crijeva, karcinom debelog crijeva i dva hematoma na mozgu, urađenao na hirurgiji u Banja Luci. Sve pohvale osoblju. Još kad dobiju nove prostorije, i da sačuvaju kadrove.

Name

Re General

01.06.2018 09:12

Bog ti da ono sto zasluzujes!

Name

Bole

01.06.2018 05:30

Prva stvar: dadnete doktoru platu 800E i očekujete da bude motivisan, druga stvar: dodjeljujete specijalizacije i usavršavanja djeci direktora, poslanika i ministara bez drugog kriterijuma i boli vas briga sta ce biti sutra sa njihovim pacijentima.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

01.06.2018 07:19

Za Boleta Halo covjece,mi zivimo u RS ,siromasnoj drzavi na brdovitom Balkanu,za koliko rade ostali fakultetski obrazovani ljudi,pogledajte ukupnu situaciju u drzavi,ne kazem da ljekari ne treba da imaju vece plate,pogotovo hirurzi,jer to je zaista stresan i odgovoran posao,ali pacijenti ne treba da ispastaju jer je neko nezadovoljan,tu se radi o zivotu ljudi. Po Vama bi bilo normalno da vozac autobusa ne postuje saobracajne propise,jer je nezadivoljan platom. To i jeste problem u nasoj drtavi,sto svako svoje frustacije moze da providi na racun gradjana i to treba da bude opravdanje,znate,mala mu je plata..

Name

Doktori = psihopate

01.06.2018 08:49

Po vama je operacija na mozgu rutinska stvar?Tako je to kad svaka susa uzme da se bavi medicinom,a u zadnje vrijeme i sudskom medicinom. Narod nikad bolesniji i siromasniji, a doktorske plate idu u nedogled visoko,svi imaju i side job pa to izade na bar 5000 km mjesecno.a vi ih sazaljevajte i pruzajte podrsku olosu koji umjestonda gleda druge (sto mu je i posao) on gleda samo sebe i svoj car.neko pomenu gore zbornik - eklatantan primjer doktorskog bezobrazluka je recimo u toj bolnici,svi smo gledali sta se desavalo krajem prosle godine tamo, koliko primitivizma,nasilja,alavosti i neznanja na jednom mjedtu jos nije zabiljezeno.sada su isti ti koji su onda dali ostavke i izigravali majmune u sluzbi politike na rukovodecim mjestima-drugim rijecima nisu se oni borili za pacijente nego za svoj dzep i privilegije.a narod ko narod,sta narod zna kolko doktor ne zna a kad bi znao sve bi to govnjivom motkom potjerao

ODGOVORITE
Name

Ego

01.06.2018 08:57

Prosle sedmice sam lezala u Porodilistu u UKC RS. Rodila sam zdravu bebicu. Svi pregledi radjeni su na Klinici. Pored svih, prilicno skromnih uslova, sto u broju zaposlenih na odjelu - doktora i sestara, sto u prostoru koji je vec dotrajao, svi se lavovski bore da nam pruze podrsku i sto bolji tretman. Sve, ama bas sve, pohvale na agilnost doktora, sestara, babica i kuhara! Hrana je bila odlicna, jer u bolnici nije normalno da se jedu cevapi i pica. Osim toga, gospodje porodilje, koje su njihove matere poradjale na sijenu, neka spuste kriterijum i bolje odrzavaju licnu higijenu, pa tek onda da nesto "prigovaraju".

ODGOVORITE
Name

dada

01.06.2018 16:01

Bahate medicinske sestre i babice,cast sestri Ranki, shvatam da ih je malo al ipak bi trebale da pokazu iole ljudskosti a ne da se prema nama porodiljama ponasaju kao prema najvecoj stoki,porodila sam se u julu prosle godine,sobe nisu imale klima uredjaje,sto je zaista nehumano za 21.vijek,posteljina je pohabana i od najogore sintetike al moram naglasiti cista,kreveti sa neudobnim i istrosenim dusecima,hrana ok i obroci su na vrijeme,higijena takodje na zadovoljavajucem nivou.za 4 dana lezanja slabo sam vidjala ljekare a sestre je bilo skoro pa nemoguce dozvati,jedan skoro cijeli dan niko se nije pojavljivao u sobi a meni je urin kesa bila puna,bila sam uplasena za svoje zdravlje jer urin vise nije mogao oticati a posto sam bila operisana nisam bila u stanju da ustanem,dozivala samnih satima,sreca na kraju se pojavila volonterka i ona mi je zamijenila urin kesu.Koliko tade dobro su i placene.

Name

Fhf

01.06.2018 20:17

Doveo sam suprugu na UKC jer smo se zatekli u BL, jer je imala bolove i mislila je da joj je porod krenuo. Doktorica je suprugu pregledala i rekla da još nije vrijeme za porod. Ujutro oko 5 h supruga ponovo ima jake bolove. Dolazimo u porodilište. Sestra nam kaže da dođemo poslije 7 h. Toliko o dobroti u porodilištu UKC-a. Poslije toga sam suprugu odveo u Doboj i tamo se porodila.

Name

Nina

01.06.2018 15:18

Postovana familijo,nemate vi sta da okrivljujete sestre,obratite se doktoru operateru,a ne da vam te mucenice pisu izjave. Gdje izvjestaj operatera,tu vidim u papirima izjave sestara ,to podvuceno markerom. Nisu one krive sto dajete novce koje kome a onda njih maltretirate i skacete po glavi da pisu izjave i trepcu 24h nad pacijentom pri tom imaju jos 30 jovicic sava . Zalosno je to sto se zenii dogodilo al uvijek udarate po najnizem kadru a one visoke zaobilazite i za njih cutite. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Stručnjaci iz Rs

03.06.2018 06:58

I takvi stručnjaci da rade u Njemačkoj. Bože sačuvaj pa šta bi Švabo uradio kad bi tako se desilo njihovom pacjentu , odmah bi letio napolje ne iz klinike već iz zemlje.

ODGOVORITE