ДW о ''убиству'': Аутогол Украјине

Све личи на холивудски шпијунски трилер. Најприје је из Украјине стигла вијест да је у Кијеву убијен критичар Кремља, а потом се, само дан касније, исти тај човјек жив обратио свјетској јавности.

Свијет 31.05.2018 | 12:28
ДW о ''убиству'': Аутогол Украјине
Вијест се проширила попут ватрене стихије. Из читавог свијета стизали су изрази саучешћа, политичари су изражавали своју жалост и свој бијес. И њемачки предсједник Штајнмајер осудио је наводно убиство 41-годишњег руског новинара Аркадија Бабченка. А онда неочекивани преокрет: убиство је инсценирала украјинска тајна служба (СБУ), како би наводно ухватила оне који су планирали да убију Бабченка.

Међутим, таква акција СБУ покренула је многа горућа питања. И уколико на њих не буде одговорено, то би могло да поткопа вјеродостојност Украјине, пише Деутсцхе Wелле (ДW).

Да ли је инсценирање убиства заиста неопходно?

Да би се разјаснио чак и само планирани злочин, ово није морало да се догоди. Можда је Кијев желео да изазове што је већу могућу пажњу, а само овакав лажирани атентат могао је да обезбиједи да медији широм свијета уоче ту тему. Кијев је вјероватно планирао да, у складу с већ постојећим огорчењем свјетске јавности, стави Русију на оптуженичку клупу. Умјесто тога, Кремљ сада може да оптужи Кијев да обмањује међународну заједницу, пише ДW.

Колико су сада вјеродостојне украјинске институције?

Постоји разлика између "тајне операције" и "шоу-програма у циркусу". Како би свијет требало да реагује кад се сљедећи пут нешто тако објави? Да ли да сачека дан или два да би се увјерио да се то заиста догодило? Кијевска влада сама себе доводи у „офсајд“ ако не понуди увјерљиве доказе који ће оправдати акцију њених снага безбједности. Чак и ако постоје докази за украјинске оптужбе на рачун Русије, постоји и ризик да би вјеродостојност Кијева могла трајно да буде нарушена.

Да ли је могуће да Баченкова супруга ништа није знала?

На конференцији за новинаре након „специјалне операције“ речено је да Бабченкова породица о томе није била информисана. Аркадиј Бабченко се током те конференције извинио својој супрузи: "Жао ми је, Ољечка, али друге могућности није било“. Прије тога је кијевска полиција саопштила да је Бабченка, с прострелном раном на леђима и обливеног крвљу, пронашла супруга у њиховом заједничком стану и да је она затим позвала хитну помоћ. Бабченко је, како је још речено, преминуо мало касније у возилу хитне помоћи. Ту међутим постоје недоследности које морају да буду разјашњене.

Како је наводни атентатор наговорен на сарадњу?

Човјек кога је Москва наводно ангажовала за атентат на Бабченка сарађивао је с украјинском обавјештајном службом. Према ријечима главног тужиоца у Кијеву Јурија Луценка, тајна служба је у благовремено разоткрила планове атентата и "придобила" плаћеног убицу. О томе, међутим, још нема додатних информација.

За склапање комплетне слике о том догађају недостаје још много пуно дијелова мозаика. Кијев морати много тога да објасни. У супротном, Русија би могла да преузме судијске ингеренције и да "специјалну операцију" заведе као класичан аутогол Украјине.

Извор: ДW

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Да ли?

31.05.2018 12:32

Да ли је то он? Играју се зивотима,као са играцкама. А мозда то и јесмо у рукама моцника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

31.05.2018 14:59

Тамо народ нема пребијене паре,какви црни спијуни,нај обицнијег и нај постенијег цовјека мозез ангазовати да убије некога за добре паре.

ОДГОВОРИТЕ