DW o ''ubistvu'': Autogol Ukrajine

Sve liči na holivudski špijunski triler. Najprije je iz Ukrajine stigla vijest da je u Kijevu ubijen kritičar Kremlja, a potom se, samo dan kasnije, isti taj čovjek živ obratio svjetskoj javnosti.

Svijet 31.05.2018 | 12:28
DW o ''ubistvu'': Autogol Ukrajine
Vijest se proširila poput vatrene stihije. Iz čitavog svijeta stizali su izrazi saučešća, političari su izražavali svoju žalost i svoj bijes. I njemački predsjednik Štajnmajer osudio je navodno ubistvo 41-godišnjeg ruskog novinara Arkadija Babčenka. A onda neočekivani preokret: ubistvo je inscenirala ukrajinska tajna služba (SBU), kako bi navodno uhvatila one koji su planirali da ubiju Babčenka.

Međutim, takva akcija SBU pokrenula je mnoga goruća pitanja. I ukoliko na njih ne bude odgovoreno, to bi moglo da potkopa vjerodostojnost Ukrajine, piše Deutsche Welle (DW).

Da li je insceniranje ubistva zaista neophodno?

Da bi se razjasnio čak i samo planirani zločin, ovo nije moralo da se dogodi. Možda je Kijev želeo da izazove što je veću moguću pažnju, a samo ovakav lažirani atentat mogao je da obezbijedi da mediji širom svijeta uoče tu temu. Kijev je vjerovatno planirao da, u skladu s već postojećim ogorčenjem svjetske javnosti, stavi Rusiju na optuženičku klupu. Umjesto toga, Kremlj sada može da optuži Kijev da obmanjuje međunarodnu zajednicu, piše DW.

Koliko su sada vjerodostojne ukrajinske institucije?

Postoji razlika između "tajne operacije" i "šou-programa u cirkusu". Kako bi svijet trebalo da reaguje kad se sljedeći put nešto tako objavi? Da li da sačeka dan ili dva da bi se uvjerio da se to zaista dogodilo? Kijevska vlada sama sebe dovodi u „ofsajd“ ako ne ponudi uvjerljive dokaze koji će opravdati akciju njenih snaga bezbjednosti. Čak i ako postoje dokazi za ukrajinske optužbe na račun Rusije, postoji i rizik da bi vjerodostojnost Kijeva mogla trajno da bude narušena.

Da li je moguće da Bačenkova supruga ništa nije znala?

Na konferenciji za novinare nakon „specijalne operacije“ rečeno je da Babčenkova porodica o tome nije bila informisana. Arkadij Babčenko se tokom te konferencije izvinio svojoj supruzi: "Žao mi je, Olječka, ali druge mogućnosti nije bilo“. Prije toga je kijevska policija saopštila da je Babčenka, s prostrelnom ranom na leđima i oblivenog krvlju, pronašla supruga u njihovom zajedničkom stanu i da je ona zatim pozvala hitnu pomoć. Babčenko je, kako je još rečeno, preminuo malo kasnije u vozilu hitne pomoći. Tu međutim postoje nedoslednosti koje moraju da budu razjašnjene.

Kako je navodni atentator nagovoren na saradnju?

Čovjek koga je Moskva navodno angažovala za atentat na Babčenka sarađivao je s ukrajinskom obavještajnom službom. Prema riječima glavnog tužioca u Kijevu Jurija Lucenka, tajna služba je u blagovremeno razotkrila planove atentata i "pridobila" plaćenog ubicu. O tome, međutim, još nema dodatnih informacija.

Za sklapanje kompletne slike o tom događaju nedostaje još mnogo puno dijelova mozaika. Kijev morati mnogo toga da objasni. U suprotnom, Rusija bi mogla da preuzme sudijske ingerencije i da "specijalnu operaciju" zavede kao klasičan autogol Ukrajine.

Izvor: DW

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Da li?

31.05.2018 12:32

Da li je to on? Igraju se zivotima,kao sa igrackama. A mozda to i jesmo u rukama mocnika.

ODGOVORITE
Name

He He

31.05.2018 14:59

Tamo narod nema prebijene pare,kakvi crni spijuni,naj obicnijeg i naj postenijeg covjeka mozez angazovati da ubije nekoga za dobre pare.

ODGOVORITE