САД упозоравају: Величају усташтво

У Хрватској величају усташтво, релативизују Холокауст, а има и напада на Србе, уз оштећивање православних цркава, упозорава у извјештају амерички Стејт дипартмент.

Свијет 30.05.2018 | 14:44
САД упозоравају: Величају усташтво
Наведен је низ случајева величања усташтва и релативизације Холокауста у 2017. години – од спорне плоче у Јасеновцу са натписом који представља усташки поздрав “За дом спремни!” до скупа радикалних десничара у Загребу и концерта контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона у Слуњу.

Неки јеврејски званичници рекли су да је било случајева значајног историјског ревизионизма и умањивања или негирања улоге државе у Холокаусту.

Изразили су незадовољство и начином на који је Влада Хрватске одговорила на случајеве антисемитизма, као што је постављање контроверзне плоче у Јасеновцу и употреба усташких симбола и слогана, пише у извјештају Стејт дипартмента, објављеном на интернет страницама овог министарства.

Наведени су и напади на Србе и оштећивање православних цркава, на шта је упозорио Његова светост патријарх српски патријарх Иринеј.

У извјештају се напомиње да је и патријарх Иринеј рекао да је за вријеме посјете Јасеновцу 2016. године видио проусташке графите на зидовима спомен-подручја, истичу у америчком Министарству спољних послова.

Велики дио извјештаја посвећен је службеној комеморацији жртвама усташког логора Јасеновца, коју су другу годину узастопно бојкотовали представници Јевреја, Срба и антифашиста.

Владини челници касније су осудили постављање плоче у Јасеновцу и премјестили су је, али нису одлучили о легалности усташког поздрава, већ су основали вијеће за препоруке о кориштењу тоталитарних симбола из Другог свјетског рата, пише у извјештају.

Стејт дипартмент наводи и случај када су чланови непарламентарне, крајње десне Аутохтоне хрватске странке права одржали марш у Загребу, машући заставама са грбом који је у вези са усташким покретом и страначком заставом на којој пише “За дом спремни!”.

Контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон предводио је проусташке узвике на концерту у Слуњу поводом обиљежавања “Олује” због чега је прекршајно пријављен, наводи Стејт дипартмент.

Међутим, суд га је накнадно ослободио, уз образложење да “није подстицао мржњу на основу националне или вјерске припадности”.

Вашингтон упозорава Владу Хрватске да није испунила обвезе према Јеврејима којима је у Другом свјетском рату отета имовина.

Постојећи закон не допушта тим грађанима да траже враћање имовине или одштету, јер је из закона изузет период од 1941. до 1945. године.

Закон не допушта оштећенима који нису хрватски држављани да подносе нове захтјеве јер је рок истекао 2003. године и није обновљен, наводи се у извјештају америчке владе.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

30.05.2018 12:55

То ће Миле са Драганом да среди. То је исто:Драган у посјети Блајбургу а Миле Јасеновцу или Градини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

30.05.2018 12:57

Брацо Срби спремајте салате......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

30.05.2018 15:49

...биће меса...

Name

Мађар

30.05.2018 16:24

Шта ћете?

Name

Драгутин

30.05.2018 13:01

Добро јутро Колумбо откривена топла вода и Амеерика.То вец и птице на грани знају да је садасња Хрватска настала на устаској идеологији а не на антифасизму како то они воле реци.Мало сте се преварили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик

30.05.2018 13:02

То су америчке шпекулације и гнусне лажи! Ја као Предсједник РС и Драган Човић као једини легитими представник Хрвата у БиХ имамо одличну сарадњу и усаглашене ставове по свим питањима. Све ово је исконструисано од стране Бакира Изетбеговића који ради по налогу западних обавјештајаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

30.05.2018 13:41

Американци се праве луди па и помало глуме "француске собарице". Управо су они помогли у стварању овакве "лијепе њине" која је опљачкала много више Срба него Јевреја. Страдања Срба њима нису толико битна али их помињу узгред како би извршили притисак на "лијепу њину" да обештети Јевреје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

30.05.2018 13:43

Да ли сте ви нормалби кад о томе писете.Стејт департмент рекао ово или оно.Осудјује устаство,а добро знате да су сви ти поклици били присутни и онда кад нас је тај исти стејт департмент бомбардовао.И дад они јао несто осудјују.Као имају исте арсине.Не замајавајте народ и не писите висе о тим глупостима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

30.05.2018 15:54

Па нећемо ваљда и американцима почети вјеровати. Кад нам одговара вјерујемо, а када не, не вјерујемо. ја ништа не вјетујем, никада.

ОДГОВОРИТЕ