SAD upozoravaju: Veličaju ustaštvo

U Hrvatskoj veličaju ustaštvo, relativizuju Holokaust, a ima i napada na Srbe, uz oštećivanje pravoslavnih crkava, upozorava u izvještaju američki Stejt dipartment.

Svijet 30.05.2018 | 14:44
SAD upozoravaju: Veličaju ustaštvo
Naveden je niz slučajeva veličanja ustaštva i relativizacije Holokausta u 2017. godini – od sporne ploče u Jasenovcu sa natpisom koji predstavlja ustaški pozdrav “Za dom spremni!” do skupa radikalnih desničara u Zagrebu i koncerta kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Slunju.

Neki jevrejski zvaničnici rekli su da je bilo slučajeva značajnog istorijskog revizionizma i umanjivanja ili negiranja uloge države u Holokaustu.

Izrazili su nezadovoljstvo i načinom na koji je Vlada Hrvatske odgovorila na slučajeve antisemitizma, kao što je postavljanje kontroverzne ploče u Jasenovcu i upotreba ustaških simbola i slogana, piše u izvještaju Stejt dipartmenta, objavljenom na internet stranicama ovog ministarstva.

Navedeni su i napadi na Srbe i oštećivanje pravoslavnih crkava, na šta je upozorio Njegova svetost patrijarh srpski patrijarh Irinej.

U izvještaju se napominje da je i patrijarh Irinej rekao da je za vrijeme posjete Jasenovcu 2016. godine vidio proustaške grafite na zidovima spomen-područja, ističu u američkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Veliki dio izvještaja posvećen je službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovca, koju su drugu godinu uzastopno bojkotovali predstavnici Jevreja, Srba i antifašista.

Vladini čelnici kasnije su osudili postavljanje ploče u Jasenovcu i premjestili su je, ali nisu odlučili o legalnosti ustaškog pozdrava, već su osnovali vijeće za preporuke o korištenju totalitarnih simbola iz Drugog svjetskog rata, piše u izvještaju.

Stejt dipartment navodi i slučaj kada su članovi neparlamentarne, krajnje desne Autohtone hrvatske stranke prava održali marš u Zagrebu, mašući zastavama sa grbom koji je u vezi sa ustaškim pokretom i stranačkom zastavom na kojoj piše “Za dom spremni!”.

Kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson predvodio je proustaške uzvike na koncertu u Slunju povodom obilježavanja “Oluje” zbog čega je prekršajno prijavljen, navodi Stejt dipartment.

Međutim, sud ga je naknadno oslobodio, uz obrazloženje da “nije podsticao mržnju na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti”.

Vašington upozorava Vladu Hrvatske da nije ispunila obveze prema Jevrejima kojima je u Drugom svjetskom ratu oteta imovina.

Postojeći zakon ne dopušta tim građanima da traže vraćanje imovine ili odštetu, jer je iz zakona izuzet period od 1941. do 1945. godine.

Zakon ne dopušta oštećenima koji nisu hrvatski državljani da podnose nove zahtjeve jer je rok istekao 2003. godine i nije obnovljen, navodi se u izvještaju američke vlade.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

30.05.2018 12:55

To će Mile sa Draganom da sredi. To je isto:Dragan u posjeti Blajburgu a Mile Jasenovcu ili Gradini.

ODGOVORITE
Name

Ranko

30.05.2018 12:57

Braco Srbi spremajte salate......

ODGOVORITE
Name

Mađar

30.05.2018 15:49

...biće mesa...

Name

Mađar

30.05.2018 16:24

Šta ćete?

Name

Dragutin

30.05.2018 13:01

Dobro jutro Kolumbo otkrivena topla voda i Ameerika.To vec i ptice na grani znaju da je sadasnja Hrvatska nastala na ustaskoj ideologiji a ne na antifasizmu kako to oni vole reci.Malo ste se prevarili...

ODGOVORITE
Name

Milorad Dodik

30.05.2018 13:02

To su američke špekulacije i gnusne laži! Ja kao Predsjednik RS i Dragan Čović kao jedini legitimi predstavnik Hrvata u BiH imamo odličnu saradnju i usaglašene stavove po svim pitanjima. Sve ovo je iskonstruisano od strane Bakira Izetbegovića koji radi po nalogu zapadnih obavještajaca.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

30.05.2018 13:41

Американци се праве луди па и помало глуме "француске собарице". Управо су они помогли у стварању овакве "лијепе њине" која је опљачкала много више Срба него Јевреја. Страдања Срба њима нису толико битна али их помињу узгред како би извршили притисак на "лијепу њину" да обештети Јевреје.

ODGOVORITE
Name

Milovan

30.05.2018 13:43

Da li ste vi normalbi kad o tome pisete.Stejt department rekao ovo ili ono.Osudjuje ustastvo,a dobro znate da su svi ti poklici bili prisutni i onda kad nas je taj isti stejt department bombardovao.I dad oni jao nesto osudjuju.Kao imaju iste arsine.Ne zamajavajte narod i ne pisite vise o tim glupostima.

ODGOVORITE
Name

BB

30.05.2018 15:54

Pa nećemo valjda i amerikancima početi vjerovati. Kad nam odgovara vjerujemo, a kada ne, ne vjerujemo. ja ništa ne vjetujem, nikada.

ODGOVORITE