Србија ће отворити нова поглавља

Србија ће 25. јуна у Луксембургу отворити нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ, потврђено је Тањугу у Савјету у Бриселу.

Србија 30.05.2018 | 13:59
Србија ће отворити нова поглавља
У европским дипломатским изворима наводе да се очекује отварање "највјероватније два" поглавља.

Не одбацује се, међутим, и могућност да се до 25. јуна земље чланице ЕУ сагласе и око отварања још једног поглавља, наводе извори Тањуга у Бриселу.

Србија је од 35 поглавља отворила 12, од којих су два и привремено затворена.

"Број отворених поглавља зависиће од процјене земаља чланица колико је Србија напредовала у двије кључне области - реформи владавине права и дијалогу са Приштином", поновили су у Бриселу.

Земље чланице у овом тренутку процењују извјештај о годишњем напретку Србије који је Европска комисија објавила у априлу.

Извјештај је представио мјешовите резултате када је ријеч о постигнутом у областима владавине права у земљи.

У петак се очекује да представници Европске службе за дипломатске послове усмено извијесте представнике земаља чланица о напретку у дијалогу Београда и Приштине, сазнаје Тањуг у изворима блиским преговарачком процесу.

Очекује се и да ће министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сљедеће недјеље разговарати са амбасадорима земља чланица у Бриселу и упозна их са оствареним напретком Србије.

Пред земљама чланицама у овом тренутку се налази пет поглавља за које је Србија предала своје преговарачке позиције.

У питању су поглавље 33 - финансијске и буџетске одредбе, поглавље 9 - финансијске услуге, поглавље 13 - рибарство, поглавље 18 - статстика и поглавље 17 - економска и монетарна политика.

У дипломатским изворима наводе да једино за поглавље 17 није временски и технички изводљиво дати сагласност до 25. јуна. Напомињу да је земљама чланицама потребно између четири и пет мјесеци од добијања преговарачке позиције да заврше техничке процедуре око отварања поглавља.

Сва остала поглавља чекају "зелено свјетло" земаља чланица.

За сада највише сагласности има за поглавље 33, гдје се чека још само одобрење “кључних земља чланица”, док поглавља 9 и 13 имају око половине потребних сагласности од укупно 28 земља чланица.

У дипломатским изворима у Бриселу за Тањуг наводе да ће одлука о броју отворених поглавља са Србијом зависити и од ”укупне динамике напретка региона”, односно од тога да ли ће се земље ЕУ сагласити око отварања преговора са Албанијом и Македонијом.

Истог дана када Србија буде отварала нова преговарачка поглавља, на маргинам састанка министра спољних послова ЕУ у Луксембургу одржаће се и Међувладина конференција са Црном Гором која је до сада отворила 30 преговарачких поглавља.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар