Srbija će otvoriti nova poglavlja

Srbija će 25. juna u Luksemburgu otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, potvrđeno je Tanjugu u Savjetu u Briselu.

Srbija 30.05.2018 | 13:59
Srbija će otvoriti nova poglavlja
U evropskim diplomatskim izvorima navode da se očekuje otvaranje "najvjerovatnije dva" poglavlja.

Ne odbacuje se, međutim, i mogućnost da se do 25. juna zemlje članice EU saglase i oko otvaranja još jednog poglavlja, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Srbija je od 35 poglavlja otvorila 12, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

"Broj otvorenih poglavlja zavisiće od procjene zemalja članica koliko je Srbija napredovala u dvije ključne oblasti - reformi vladavine prava i dijalogu sa Prištinom", ponovili su u Briselu.

Zemlje članice u ovom trenutku procenjuju izvještaj o godišnjem napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila u aprilu.

Izvještaj je predstavio mješovite rezultate kada je riječ o postignutom u oblastima vladavine prava u zemlji.

U petak se očekuje da predstavnici Evropske službe za diplomatske poslove usmeno izvijeste predstavnike zemalja članica o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u izvorima bliskim pregovaračkom procesu.

Očekuje se i da će ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sljedeće nedjelje razgovarati sa ambasadorima zemlja članica u Briselu i upozna ih sa ostvarenim napretkom Srbije.

Pred zemljama članicama u ovom trenutku se nalazi pet poglavlja za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije.

U pitanju su poglavlje 33 - finansijske i budžetske odredbe, poglavlje 9 - finansijske usluge, poglavlje 13 - ribarstvo, poglavlje 18 - statstika i poglavlje 17 - ekonomska i monetarna politika.

U diplomatskim izvorima navode da jedino za poglavlje 17 nije vremenski i tehnički izvodljivo dati saglasnost do 25. juna. Napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet mjeseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke procedure oko otvaranja poglavlja.

Sva ostala poglavlja čekaju "zeleno svjetlo" zemalja članica.

Za sada najviše saglasnosti ima za poglavlje 33, gdje se čeka još samo odobrenje “ključnih zemlja članica”, dok poglavlja 9 i 13 imaju oko polovine potrebnih saglasnosti od ukupno 28 zemlja članica.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug navode da će odluka o broju otvorenih poglavlja sa Srbijom zavisiti i od ”ukupne dinamike napretka regiona”, odnosno od toga da li će se zemlje EU saglasiti oko otvaranja pregovora sa Albanijom i Makedonijom.

Istog dana kada Srbija bude otvarala nova pregovaračka poglavlja, na marginam sastanka ministra spoljnih poslova EU u Luksemburgu održaće se i Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom koja je do sada otvorila 30 pregovaračkih poglavlja.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar