Интервју: Тихи херој Југославије, Слободан Комљеновић...

О тиму из '98, Мијату, пречки, Југовићу, данашњој Србији. . .  И докле је могла тадашња генерација да се пречка није испречила?

Фудбал 31.05.2018 | 23:45
Интервју: Тихи херој Југославије, Слободан Комљеновић...
Била је то последња велика генерација југословенског фудбала. Момци који су имали име и презиме у светском фудбалу. Играчи који су правили разлику у највећим европским клубовима, мајстори какве после њих нисмо имали...

Била је то Југославија на Мундијалу у Француској 1998. Тим састављен од страшних индивидуалаца који су достигли зенит каријера или им је он полако пролазио. Тим који је знао да само тада и никад више после неће имати шансу да направи неки велики успех на светском првенству. Мијатовић, Савићевић, Стојковић,Михајловић, Југовић, Јокановић... И међу њима један „гастарбајтер“. Момак који је ту био најмања звезда у јавности, али на терену „Немац“ који никада није разочарао. И чак је постао херој из сенке.

Слободан Комљеновић је на мала врата ушао у репрезентацију Југославије, али је у њој оставио неизбрисив траг. У то време један од најбољих дефанзиваца Бундеслиге (1999. у иделаном тиму) је у конкуренцијиМијатовића, Савићевића, Стојковића и осталих звезда постао најбољи стрелац Југославије на Мундијалу са два гола.  

„То је врхунац моје каријере. Када се сада сетим, осећам само задовољство“, каже Комљеновић у интервјуу за Гоал.цом.

Стрелац голова против Американаца и Холанђана се присећа атмсофере уочи првенства.

„Људи у Југославији су очекивали да постанемо прваци света“, рекао је Комљеновић уз смех, а онда у озбиљном тону додао:

„Али заправо, могли смо са онаквим тимом да догурамо до полуфинала. Имали смо невероватну екипу! Ако погледате имена наших играча тада, наше издање у Француској је било лоше“.

Југославија је елиминисана у осмини финала од Холандије голом Давидса у финишу меча.

„Одиграли смо баш лоше прво полувреме и имали смо среће што смо губили само са 0:1“.  

Комљеновић је у том мечу чувао Марка Овермарса који је био јако расположен за игру.

„Никад нисам играо против бржег играча. Био је невероватан...“

Елиминација од Холандије се ипак памти по промашеном пеналу Пеђе Мијатовића.

„Да је тај пенал ушао, вероватно бисмо прошли даље“.

Мијатовић је у том тренутку био најбољи југословенски играч, шест месеци раније је завршио као други у избору за Златну лопту, иза Роналда.

„Оно што га је заиста одвајало од других играча тада је била невероватна стартна брзина  тако да је увек имао метар или два простора који му је био потребан. А имао је и невероватно халднокрвну завршницу пред голом. Нажалост, не и са тим пеналом...“

Ипак, саиграч који је највише импресионирао Комљеновића није Мијатовић, већ...

„Југовић! Увек сам га до тада гледао као тип играча који је борац, који доста трчи у дефанзивцним задацима и доста ради на терену. Али када сам га свакодневно виђао на тренинзима, открио сам да тај момак има чудесну технику. То је било задивљујуће шта је све могао да уради с лоптом. Увек је све на терену видео боље од других. Знао је увек где ће лопта да оде и где треба да је пошаље. Једноставно, сензационалан играч“.

Комљеновић каже да нема места поређењу тадашње и садашње наше репрезентације.

„Тадашња генерација је имала много јача имена него данашња и играче који су учествовали у освајањима највећих трофеја. Југовић је освајао титуле где год је играо, Мијатовић је са Реалом тог лета постао првак Европе. Кичма тима је била много јача него у данашњем. Имамо јаку дефанзиву и доброг голмана. Али фали нам нападач. Зато се надам да ће Крстајић повести Луку Јовића из Ајнтрахта који је у овом тренутку наш најбољи нападач“.

Који резултат прогнозира  Комљеновић Србији на Мундијалу у Русији?

„Можда до осмине финала. Биће тешко...“

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар